(P) Metode prin care poți ameliora durerile menstruale

Durerile menstruale, cunoscute si ca dismenoree, afectează multe femei și se manifestă în general sub formă de crampe. Acestea afectează zona inferioară a abdomenului, dar se pot manifesta și în zona coapselor și a spatelui.

Dismenoreea apare chiar înaintea menstruației și în timpul acesteia și poate fi însoțită de greață, dureri de cap și diaree. Pentru unele femei, durerile sunt de mică intensitate, în timp ce pentru altele sunt atroce. Anumite afecțiuni, ca endometrioza și fibromul uterin pot provoca crampe menstruale. Tratamentul afectiunii poate duce la dispariția acestora, iar înaintarea în vârsta și nașterea le pot ameliora pe cele care nu au o astfel de cauză. Chiar dacă sunt severe, poți combate durerile menstruale cu anumite metode, pe care te invităm să le descoperi în continuare. 


Activitatea fizică

Sportul în timpul menstruației nu pare o idee prea bună, dar efectul exercițiilor fizice asupra dismenoreei este semnificativ. Specialiștii afirmă că acestea chiar pot elimina necesitatea analgezicelor, datorită faptului că stimulează secreția de endorfine, hormoni responsabili de starea de bine. O plimbare sau alte activități ușoare sunt de ajuns pentru a ameliora durerile menstruale, dar poți încerca și yoga sau activități casnice, ca grădinăritul.

Masajul cu uleiuri esențiale


Masajul zonei inferioare a abdomenului este o tehnică eficientă de reducere a durerii menstruale. Deși este indicat ca un terapeut să facă masajul, poți învăța și tu să acționezi anumite puncte pentru a ameliora durerea. Utilizarea de uleiuri esențiale, ca cel de lavandă, măghiran și salvie contribuie semnificativ la succesul masajului. Întotdeauna, înainte de utilizare, diluează uleiurile esențiale în uleiuri neesențiale, ca cel de migdale, semințe de struguri sau cel de măsline. Un raport corect este de 1 picătură de ulei esențial la o linguriță de ulei neesențial.

Încălzirea abdomenului

Folosirea unei pernuțe calde, a unui prosop încălzit sau un duș fierbinte pot reduce durerea menstruală la fel ca unele medicamente analgezice. Îți poți face chiar tu o pernuță pentru durerile menstruale, pe care să o așezi pe abdomen ori de câte ori ai nevoie. Tot ce trebuie să faci este să coși două bucăți de material împreună, lăsând o deschidere la unul dintre capete. Umpli perna cu boabe de orez, apoi coși capătul deschis. Poți încălzi perna la cuptorul obișnuit sau la cel cu microunde, dar ai grijă ca în momentul utilizării să nu fie prea fierbinte. 


Medicamentele analgezice

Antiinflamatoarele nesteroidiene pe bază de ibuprofen sau naproxen sodic sunt prima alegere în caz de dismenoree, datorită eficienței lor. Pentru a acționa de la început asupra durerii, trebuie să iei pastile pentru dureri menstruale de la primele manifestări ale acestora și să continui încă 2-3 zile sau până când dispar.

Sexul

Deși nu există studii clinice care să demonstreze efectul direct al sexului asupra durerilor menstruale, multe femei afirmă că acesta ajută la ameliorarea lor. Orgasmul vaginal implică tot corpul, inclusiv creierul, care eliberează neurotransmițători ca endorfinele și oxitocina. Acestea cresc toleranța la durere, în special endorfina, care reduce percepția durerii.  


Plantele medicinale și aromatice

Anumite plante conțin substanțe naturale cu efect antispasmodic și antiinflamator, care pot ameliora contracțiile musculare și inflamațiile asociate durerii menstruale. Ceaiul de mușețel provoacă relaxarea nervilor și reduc spasmele musculare. Semințele de pin maritim francez, semințele de fenel și ghimbirul sunt analgezice naturale, iar mărarul ușurează crampele. Scorțișoara este utilă pentru reducerea sângerării și ameliorarea senzației de greață. În cadrul studiilor de specialitate, și turmericul și-a dovedit eficiența în lupta cu dismenoreea, datorită conținutului de curcumină, o substanță cu calități analgezice, inflamatoare și antioxidante.


Durerile menstruale te pot împiedica să îți desfășori activitățile obișnuite și îți creează disconfort fizic și psihic. Pentru a le ameliora, încearcă metodele pe care ți le-am prezentat mai sus și descoperă care funcționează cel mai bine pentru tine.  

Sursa foto: freepik.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet