(P) Meniu de post: 3 rețete ce se gătesc în timpul postului

(P) Meniu de post: 3 rețete ce se gătesc în timpul postului

Posturile sunt perioade în care gândirea se canalizează pe relația dintre om și divinitate, iar respectarea unor obiceiuri alimentare stricte face parte din conduita pe care credinciosul trebuie să și-o însușească. Dincolo de aspectul religios, postul ajută și la sănătate, contribuind la reducerea grăsimilor din corp, la pierderea în greutate și la creșterea aportului de fibre, vitamine și minerale. Chiar dacă produsele alimentare gata preparate sunt accesibile în orice magazin, pentru a ne bucura de efectele benefice ale postului este bine să consumăm mâncare gătită. Există multe rețete de post, iar în continuare te invităm să descoperi 3 dintre ele, de-a dreptul delicioase.

  1. Musaca de vinete

Ingrediente

Pentru această rețetă cu origini orientale ai nevoie de:

  • 5 cartofi 
  • 3 vinete
  • 2-3 dovlecei
  • 4-5 linguri de ulei
  • 6 roșii
  • 4 ardei
  • Sare
  • Piper boabe și măcinat
  • 1 căpățână de usturoi
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 2-3 frunze de busuioc
  • 1-2 linguri de pesmet

Mod de preparare

Spală cartofii și pune-i să fiarbă necurățați în apă cu sare. Scoate-i din apă când sunt gata, lasă-i să se răcească și curăță-i de coajă. Taie vinetele și dovleceii rondele și călește-i în puțin ulei, apoi lasă-i să se scurgă printr-o sită. În acest timp taie cartofii fierți și roșiile sub formă de rondele și curăță usturoiul. Spală ardeii, curăță-i de sâmburi și taie-i și pe ei rondele. Într-o tavă tapetată cu ulei și pesmet așează legumele, fie în straturi, fie amestecate, după cum îți plac. Pune tava în cuptor la 150 de grade și coace-le până când legumele se rumenesc. Scoate musacaua din cuptor și las-o să se răcească, pentru că atunci când este caldă nu se taie bine. Servește-o cu pătrunjel și busuioc proaspăt.

    2. Salată de fasole boabe

Ingrediente

Salata de fasole boabe este o sursă bogată de proteine, acid folic și fibre. Pentru a o găti ai nevoie de:

  • 500 g de fasole boabe
  • 1 ceapă roșie
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 gogoșar
  • 1 vârf de cuțit de bicarbonat
  • 3 frunze de salată
  • 3 linguri de ulei
  • Sucul de la o lămâie
  • 3 linguri de ulei
  • Sare
  • Piper
  • 2 castraveți
  • Mărar

Mod de preparare

Cu o seară înainte pune fasolea la înmuiat în apă rece. A doua zi pune-o la fiert cu altă apă. Când aceasta ajunge la punctul de fierbere, înlocuiește-o cu apă fierbinte și lasă fasolea să fiarbă până când toate boabele se înmoaie. Când este gata, pune-o la scurs într-o sită. În acest timp, taie gogoșarul cubulețe și toacă mărunt salata și ceapa. Amestecă aceste ingrediente cu fasolea, adaugă suc de lămâie, ulei și pătrunjel tocat. Asezonează salata și pune-o la rece 30 de minute înainte de a o consuma. 

    3. Cartofi la cuptor cu ierburi aromatice

Ingrediente

Acest preparat se poate mânca și ca atare, mai ales în post, dar și ca garnitură pentru perioadele în care consumul de carne este permis. Ingredientele necesare sunt:

  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 500 g de cartofi
  • Sare și piper
  • Usturoi
  • Ierburi aromatice după gust: rozmarin, cimbru, oregano, pătrunjel, tarhon

Mod de preparare

Încălzește cuptorul la temperatură mare. Spală cartofii și taie-i în bucăți lunguiețe. Într-o tavă care nu lipește, cum este cea de yena, pune uleiul de măsline. Așează cartofii, usturoiul și ierburile aromatice și pune tava în cuptor până când cartofii se coc în adâncime. Întoarce-i din când în când, ca să se rumenească uniform.

Mâncarea de post este sănătoasă și poate fi și gustoasă, așa cum este cazul preparatelor pe care ți le-am prezentat. Nu trebuie să le gătești chiar tu ca să te bucuri de ele. Comanzi mâncare în Pitești ca și în orice alt oraș și ai parte de mâncare bună la ușa ta.     

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle