Dar numai dacă nu știi cum să te descurci, prețuind ceea ce ai trăit și învățat de-a lungul timpului. Iată, deci, cum să revii la viața profesională la birou fără traume, dar savurând fiecare aspect pozitiv și cum să restabilești relațiile cu colegii, chiar dacă asta înseamnă să începi să cauți diverse cadouri colegi pe care să le oferi celor de la birou.
Ce înseamnă revenirea la birou?
În acest ultim an de evenimente și schimbări bruște, și modul nostru de lucru s-a schimbat radical. Sau cel puțin așa a fost cazul multor oameni care s-au trezit mutând computerele de la birou în propria casă, optând (forțat) pentru muncă la distanță. Revenirea la birou, pentru cei care nu au făcut-o încă, poate însemna însă o altă schimbare.
O ușurare pentru unii, un fel de coșmar pentru alții. Pentru că, în ciuda tuturor dificultăților care au apărut odată cu dinamică muncii de acasă, după o perioada atât de lungă de timp acest mod de lucru a devenit și un obicei. Iată, deci, cum să supraviețuiești întoarcerii la birou și la obiceiurile tale de muncă sănătoase și „vechi’.
Oferă-ți timp
În primul rând, întoarcerea la birou după ce ai lucrat o perioada de timp la distanță reprezintă o schimbare reală. Este posibil deci să pierzi ritmul muncii în biroul de facto? Răspunsul este da. Și nu este vorba de a fi uitat modul de operare obținut de-a lungul anilor de muncă, ci pur și simplu de a te obișnui cu unul nou.
De fapt, creierul nostru are nevoie de aproximativ două săptămâni pentru a ne obișnui cu o schimbare, creând un fel de rutină nouă. Din acest motiv, timpului petrecut în munca de acasă nu este comparabil cu cel „tradițional’. Pentru a nu experimenta revenirea la birou într-un mod dificil, este important să îți acorzi timpul necesar. Obișnuirea cu noul „vechi’ ritm de lucru, socializarea față în față cu colegii și superiorii și dinamica afacerii sunt lucruri pe care trebuie să ți le reînsușești. Și poți face față cu brio, oferind chiar cadouri pentru colegi, astfel îndulcind’ șocul reîntoarcerii.
O chestiune de acceptare
Dacă ipoteza sau certitudinea întoarcerii la birou devine din ce în ce mai concretă, cel mai bun lucru de făcut este să te pregătești mental pentru ceea ce se va întâmplă. Acceptarea întoarcerii la birou te va ajută să trăiești acest moment într-un mod pozitiv.
Dar fii atent! Acceptarea nu înseamnă resemnare față de idee. Și ceea ce se schimbă este starea ta de spirit în fața a ceea ce urmează să te confrunți. Dacă pe de o parte, nu vei face altceva decât să suferi din cauza acestei reveniri la viața anterioară, cu o serie întreagă de probleme conexe (tristețe, oboseală excesivă, iritabilitate etc.) pe de altă parte, ar trebui să accepți asta în interiorul tău. „Noua„ schimbare o vei putea trăi mai senin. Și pentru a face întoarcerea la birou mult mai plăcută și fără traume, poți oferi un cadou pentru un coleg sau o colegă.
Învață să privești aspectele pozitive
Revenirea la birou pentru mulți putea însemna și ore multe petrecute în trafic, mai puțin timp disponibil etc. Ar fi o prostie să negăm acest aspect. Cu toate acestea, concentrându-ne doar asupra acestor aspecte, omitem lucrurile pozitive.
Fie că este vorba de pauza de cafea cu colegul cu care îți place să vorbești, de glumele cu colegii la pauza de prânz, de cadouri pentru colege și colegi de sărbători – toate acestea pot însemna elemente pozitive legate de întoarcerea la birou. Toate acele senzații sau experiențe de care te-ai lipsit stand acasă reprezintă o ieșire din rutină. Odată cu întoarcerea la birou, vei începe să trăiești, dar cu mult mai multă conștientizare și oferind mai multă valoare fiecărei experiențe.
Găsește-ți echilibrul
A avea propriul echilibru este important în orice aspect al vieții. Cu atât mai mult când vine vorba de muncă. Acum, dacă pe de o parte întoarcerea la birou este inevitabilă, pe de altă parte revenirea la rutină anterioară poate să nu fie cel mai dorit sau potrivit lucru pentru toată lumea. Cu siguranță ți-ai schimbat obiceiurile anterioare și ai altele noi acum.
Pentru a reveni la birou, trebuie să găsești un nou echilibru care ar putea fi mai bun decât înainte. În acest fel, întoarcerea la birou nu va fi experimentată că o traumă, ci că un plus la echilibrul și stilul tău de viață mai pozitiv și mai sănătos.
Înapoi la birou și flexibilitatea
Dacă am învățat ceva din evenimentele din ultimul an și jumătate, este că viața este cu adevărat imprevizibilă. Nimic nu este fix, dar schimbarea este întotdeauna posibilă. Depinde de noi să învățăm să nu fim copleșiți, ci să cultivăm flexibilitatea și adaptabilitatea noastră.
Folosind noua noastră capacitate și flexibilitate în a ne întoarce la birou și în a face față tuturor circumstanțelor, poate fi un mare ajutor pe care ni-l oferim pentru a trăi mai bine toate acele dinamici ce ne iau prin surprindere.