În afară de problemele organizatorice, cum ar fi locația, orele de program și costurile, conceptul educațional este un criteriu important pentru tine și, mai presus de toate, pentru copilul tău.
Ar trebui să te gândești la întrebarea Ce grădiniță crezi că este potrivită?’ încă din timp. Cu cât copilul va fi înscris mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele să găsești un loc în care îți dorești cu adevărat să-ți educi micuțul.
Dacă alegi o grădiniță de stat, trebuie să știi că numărul de locuri gratuite pentru grădiniță este limitat. Desigur, tot limitat este și în grădinițele private, însă șansele sunt mai mari de a găsi un loc aici. Mai târziu, în acest articol, îți vom spune și de ce. Dar să vedem, mai întâi, ce criterii luăm în calcul atunci când alegem grădinița:
Probleme organizatorice
Poate că este important pentru tine ca grădinița să fie aproape de locul în care locuiești sau unde lucrezi. Nu vei avea atunci probleme să îți duci copilul acolo și să îl iei acasă fără să stai prea mult în trafic.
Dacă lucrezi, orele de funcționare trebuie respectate și în acest context – ar trebui să existe suficient timp înainte și după muncă în care să îți lași și să îți iei copilul.
Nu trebuie neglijate costurile. Acestea variază în funcție de model și suport. De asemenea, ia în considerare dacă există costuri suplimentare pentru excursii și altele, în plus față de taxele lunare, mai ales dacă vorbim despre o grădiniță particulară.
Considerații educaționale
Fiecare copil este diferit. În timp ce unii copii se simt mai bine într-un grup mare, alții se simt mai confortabil într-un grup mic. Indiferent de dimensiunea grupului, ar trebui bineînțeles să se asigure o îngrijire bună în orice moment și să știi exact care este relația dintre numărul copiilor și educatorii.
Nu în ultimul rând, discuțiile cu educatorii sunt desigur importante. Dacă este posibil, observă cum aceștia interacționează cu copiii. De asemenea, poți pune întrebări specifice, de exemplu, cum este făcută integrarea copilului și ce fac educatorii în acest sens. La urmă urmei, oamenii și împrejurimile lor sunt complet străine la început.
De asemenea, se poate aștepta ca părinții să fie implicați. Acest lucru depinde de concept.
Concepte și modele
Sigur dorești că filosofia și conceptul pedagogic să fie în concordanță cu atitudinea și metoda educațională. În funcție de concept, și tipul de grădiniță diferă, ceea ce poate afecta costurile.
Instituțiile publice sunt plătite municipalități. De obicei, nu se urmărește un concept special și nu există condiții speciale de admitere, dar modelele de îngrijire pot fi diferite.
Grădinițe private
Grădinițele private, precum gradinita Teddybar.ro particulara, urmăresc un concept prin care copiii ar trebui să învețe prin joc și să fie capabili să-și dezvolte creativitatea. Mai mult, se pune accent pe dezvoltarea individuală informală.
Educația de aici se bazează în special pe promovarea abilităților și talentelor individuale, precum și pe independență: trebuie luate în considerare nevoile respective de învățare ale copiilor, prin care aceștia primesc asistență și sugestii adecvate, dacă este necesar. Conceptul are că scop promovarea unei dezvoltări fizice și mentale sănătoase.
Și pentru că vorbeam de Teddybar, aceasta este o grădiniță în care se învață engleză și germană. În acest sens, copiii vor învăța o limbă străină intuitiv și vor fi capabili să o integreze în viața de zi cu zi, la fel cum fac cu limba maternă.
Facilitățile integrate sunt concepute pentru a avea grijă de copii, indiferent de stadiul lor de dezvoltare. Copiii ar trebui să învețe să se tolereze și să se sprijine reciproc.
Activitățile făcute în fiecare zi la grădiniță servesc la dezvoltarea creativității, expresivității și independenței. Deciziile sunt luate de părinți și educatori împreună într-un mod foarte transparent.
Ce tarife sunt prevăzute pentru o grădiniță particulară?
Ei bine, Teddybar, de exemplu, oferă tarife cuprinse între 1000 lei pe luna și 1200 de lei, la care se adaugă masa în situația în care părinții vor să își lase copilul la program prelungit.
Dacă vorbim de metodele de predare, acestea sunt bazate pe ceea ce se preda într-o grădiniță de stat, însă aducând multe plusuri. Pe lângă limbi străine și alte noțiuni elementare pe care micuții trebuie să le aibă, în grădinițele private se fac multe activități. La Teddybar, de exemplu, copiii pot participa la cursuri de: Aikido, artă, pian, balet, Origami, logopedie, tenis de câmp, șah, înot, robotică și/sau teatru.
Încă un motiv pentru a alege o grădiniță particulară? Pentru mulți, acesta este unul din motivele principale, de fapt. Într-o grupa la grădinița particulară nu sunt mai mult de 15 copii, față de grădinițele de stat unde într-o grupa pot fi și 30 de copii. Un număr restrâns de copii este mult mai convenabil și pentru ei, și pentru educatori. Astfel, educatorii își pot concentra mult mai bine energia și atenția pe fiecare copil.
Și spuneam că îți vom spune de ce ai șanse mai mari să găsești locuri al o grădiniță particulară. Ei bine, pentru că aceasta nu te condiționează în funcție de locație. Grădinița de stat îți impune să ai domiciliul în apropiere, grădinița particulară nu face acest lucru, iar dacă tu vrei ca cel mic să aibă parte de o educație deosebită, îl poți aduce la grădinița particulară chiar dacă nu ai domiciliul acolo și este, de exemplu, doar aproape de locul tău de muncă.