(P) Estetică și funcționalitate folosind un aparat dentar

Cu toții ne dorim un zâmbet aliniat, alb și frumos. Însă, pe parcursul anilor, apar anumite probleme ce duc la creșterea incorectă a dinților și, de multe ori, la dureri dentare.

(P) Estetică și funcționalitate folosind un aparat dentar

Care este soluția? Aparatul dentar! Un aparat dentar este un dispozitiv medical care se aplică pe suprafață frontală a dinților (în marea majoritate a cazurilor) și are rolul de a influența creșterea și dezvoltarea aparatului dento-maxilar, prin aplicarea anumitor forțe asupra dinților.

Cu ajutorul unui aparat dentar, poziția dinților se modifică pentru a preveni sau a corecta apariția anomaliilor, dar și pentru obținerea unor rezultate estetice și funcționale.

Cu ajutorul unui aparat dentar rezolvi atat problemele de estetică dentară, cât și cele de sănătate. De asemenea, în urma tratamentului, obții o ocluzie (mușcătură) corectă, o igienă dentară corectă, reduci riscul de a avea probleme cu articulația temporo-mandibulară și riscul de apariție a bolii parodontale.

Cum îmi dau seama dacă am nevoie de un aparat dentar?

  • Dacă dinții sunt înghesuiți sau există probleme de aliniere
  • Dacă mușcătura este incorectă
  • Dacă există probleme gingivale datorită mușcăturii incorecte
  • Dacă scrâșnești din dinți foarte des
  • Dacă nu ești mulțumit de aspectul zâmbetului tău
  • Dacă ai un discobfort evident, sau chiar dureri de dinți fără o cauză aparentă (mai multe detalii poți găsi în acest articol despre durerile de dinți)

Etape de tratament

Consultația inițială – Medicul specialist ortodont analizează mușcătura (ocluzia) și poziția dinților pentru a decide dacă pacientul poate purta sau nu aparat dentar.

Planul de tratament – după consultația medicului ortodont, pe baza radiografiilor și pozelor de diagnostic și a modelului de studiu (amprenta dentară), medicul specialist realizează un plan de tratament personalizat în funcție de starea danturii pacientului.

Montarea aparatului – medicul specialist montează aparatul dentar pe una sau două arcade, în funcție de cum a fost prevăzut în planul de tratament. Ședința durează 45-60 minute.

Controalele periodice – în cadrul acestor ședințe se activează aparatul dentar, se schimbă arcul și modulele elastice când este cazul; se realizează o dată la 4-8 săptămâni, în funcție de tipul de aparat.

Finalul tratamentului – după ce dantura a fost aliniată și dintîi sunt în poziția corectă, se recurge la îndepărtarea aparatului dentar și se efectuează o ședința de profilaxie.

Post-tratament – purtarea aparatului de contenție (gutieră, fir de contenție, etc) cu rolul de a păstra dintîi în poziția finală.

Te întrebi dacă este dureros? Poți simți un ușor disconfort în primele zile de purtare a oricărui tip de aparat dentar și în zilele imediat următoare după vizita regulată la medicul ortodont, dar acesta dispare în decurs de 2-3 zile.

Beneficiile purtării unui aparat dentar

Beneficiile de pe urma tratamentului ortodontic, pe langa îndreptarea și alinierea dintilor sunt:

  • Riscul de aparitie a cariilor este redus – dintii aliniati se curata mai ușor în timpul periajului dentar, fapt care reduce placa bacteriana.
  • Aspectul profilului facial este îmbunătățit datorită mișcărilor dinților survenite la nivelul mandibulei și a maxilarului, dar și a centrarii liniei mediane.
  • Tratamentul ortodontic rezolva problemele de la nivelul articulatiilor mandibulei (articulatia temporo-mandibulara) și a durerilor maxilarului.
  • Reduce apariția afecțiunilor ce pot apărea asupra dinților proeminenți
  • Câștigi un zâmbet de invidiat, care te va face mult mai încrezător

Câte tipuri de aparate dentare există?

Aparatele dentare sunt de 2 tipuri: fixe și mobile.

Aparatele ortodontice fixe sunt reprezentate de bracketsi (pot fi aparate dentare metalice, aparate dentare ceramice, aparate dentare safir) și de aparatele funcționale (disjunctor, arc lingual, bite plate) care se utilizează mai frecvent la copii, în perioada de creștere. Aparatele dentare mobile sunt gutierele și plăci ortodontice cu elemente de ancorare (croșete).

Pentru a face o lista detaliata a variantelor, am apelat la o rețea de clinici stomatologice specializate, la care știm ca vom găsi fiecare tip în parte, descris și explicat: Dentocare București. Aparatele dentare Dentocare pot fi metalice, ceramice, safir, Damon Q sau Damon clear.

Aparatele dentare fixe cu brackets poziționați pe fața externă a dinților sunt cele mai folosite de către medicii ortodonți pentru tratament. Poți opta pentru bracketi metalici, acele steluțe metalice care se montează pe fiecare dinte sau pentru brackets estetici, din ceramică sau safir, care au o culoare foarte apropiată de cea a dinților, astfel încât sunt foarte greu sesizabili de către cei din jur.

O altă opțiune sunt bracketii linguali, adică cei care se montează pe interiorul dinților, fiind practic invizibili. Aceasta este varianta cea mai estetică, însă are dezavantajului prețului, care este mai crescut.

Aparate dentare mobile pot fi îndepărtate și aplicate în orice moment de către pacient. Spre exemplu, gutierele sunt ca niște mănuși transparente pentru dinți. Putem trata o serie de probleme precum migrații minore ale dinților, dinți cu spații mici între ei, ocluzii (mușcături) incorect aliniate, în funcție de severitatea problemei. O altă variantă o reprezintă plăcile ortodontice ancorate la arcada dentară cu ajutorul unor elemente de ancorare (croșete din sârmă) sau aparate lipsite de elemente de ancorare, iar menținerea lor în cavitatea bucală se face în mod reflex, prin intermediul contracției musculare (miofuncționale).

Cat costă un aparat dentar?

Prețul unui tratament ortodontic cu brackeți ficși variază de la un caz la altul, în funcție de:

  • situația inițială a danturii pacientului
  • opțiunea pacientului în alegerea aparatului dentar (metalic, ceramic, safir, Damon Q, Damon Clear, etc.)
  • evoluția tratamentului ortodontic
  • probleme ce pot apărea pe parcurs (un exemplu ar fi dezlipirea bracketilor din cauza alimentelor care ar trebui evitate)

Cât timp trebuie să purtăm un aparat dentar?

Durata unui tratament ortodontic variază în funcție de fiecare caz. În cazul adulților, de obicei, vorbim de o perioadă între 6 luni și 2 ani, adică de la cazuri ușoare ce implică doar alinierea dinților (6 luni) până la cazuri mai complexe ce implică corecturi ale mușcăturii (2 ani – 2 ani și jumătate).

În concluzie, dacă doriți să optați pentru o metodă estetică și funcțională de corectare a zâmbetului, există cu siguranță o soluție perfectă pentru fiecare dintre dumneavoastră! Nu este nevoie decât să consultați un medic stomatolog pentru a vă oferi cea mai bună îndrumare!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet