(P) Dezvoltarea personală, un mit? 6 cărți care te pot ajuta să te dezvolți

Când ne gândim la dezvoltare personală ne imaginăm o căutare internă a fiecărui individ ce încearcă să își îmbunătățească răspunsurile afective, cognitive și relaționale. În era noastră, cărțile din categoria dezvoltare personală au nenumărați adepți, în principal datorită cursurilor și specializărilor din sfera psihologică. Încercând să găsim răspunsuri simple la întrebări complexe de adaptabilitate la mediul ce ne înconjoară, dezvoltarea personală poate fi doar un mit, dacă fenomenul nu este înțeles sau aplicat corespunzător nevoilor individului. În plus, urmând principiul studentului la medicină care se identifică cu bolile pe care le studiază, adeptul dezvoltării personale se poate identifica în mod eronat cu anumite condiții ce nu își au apartenența la comportamentul lui. 


Multe dintre studiile pe care le-am parcurs în redactarea acestui articol sugerează că dezvoltarea personală, deși a luat amploare în ultimele decenii, este un fenomen riscant, ce nu permite o dezvoltare verticală a pacienților care încearcă să se ajute singuri, ci mai degrabă una orizontală, ce îi privează pe participanți de înțelegerea complexității comportamentelor umane.  Din ce în ce mai mulți savanți încep să îndrepte atenția cititorilor dornici de îmbunătățire a cogniției și a afectivității către literatură, deoarece universul complex al cărților de beletristică oferă o mai bună adaptabilitate la cerințele afectiv emoționale ale cititorului și dezvoltă mai multe mecanisme pozitive de raportare la mediul înconjurător. 


Totuși, anumite cărți de dezvoltare personală ar trebui să fie lecturi obligatorii, pentru că, în esență, sunt o compilație de studii psihologice care fac referire la subiectele tratate în paginile lor. Asemenea capodopere pot fi revelatoare în arta negocierii, a inteligenței emoționale și în exprimarea adevăratelor intenții prin limbajul corpului. Cu toate că astfel de cărți influențează gândirea umană, adevărul este că avem nevoie de mai multă acțiune în final. Deoarece, oricât de pozitiv am gândi, lucrurile se întâmplă odată cu începerea anumitor activități menite să aducă schimbarea mult dorită. 

Târgul Cărții ți-a pregătit o selecție a celor mai bune cărți de dezvoltare personală care merită citite, împreună cu alte câteva volume de beletristică menite să te delecteze prin complexitatea personajelor ce frizează ridicolul prin acțiunile lor. Pentru că uneori înveți mai multe într-un mediu degajat, cu care nu te identifici și în care ești liber să îți construiești păreri și opinii. 


  1. Max Landsberg – Coaching

Cartea lui Max Landsberg este ideală pentru cei care își doresc să dezvolte nu numai echipe coezive, ci și performanțele acestora. Cartea are la bază o disciplină dinamică, coachingul, prezentată prin prisma mai multor modele teoretice și a unor practici vaste care au în vedere o serie de discipline. 

Coaching lansează întrebări pertinente despre aptitudinile și abilitățile necesare unui antreprenor pentru dezvoltarea persoanelor pe care le coordonează. Tratând subiecte din neuroștiință, psihologia sportului și mindfulness, psihologia pozitivă și setarea obiectivelor, Coaching este un ghid simplu și practic despre modalitatea prin care îți poți dezvolta propriile metode manageriale și antreprenoriale. 


      2. Amanda Gummer – Joaca

Amanda Gummer oferă în acest volum o scurtă introducere în etapele dezvoltării copilului și o serie practică de cunoștințe adresate părinților interesați de procesul de educație al copiilor. O carte interactivă, clară și instructivă, Joaca, te ajută să stimulezi imaginația copiilor, dar și creativitatea, vocabularul și abilitățile practice ale acestora. Fiecare prag de dezvoltare se bazează pe metode și mecanisme de orientare și navigare a mediului pentru copii. Această carte este ideală pentru proaspeții părinți cărora le oferă o serie de metode practice cu care pot să își clădească o relație fericită cu cei mici. 


     3. Michael Hall – Spiritul programarii neuro-lingvistice 

Știința neuro-lingvistică se încadrează în școala constructivistă a științelor cognitive. Fondatorul acestui concept, Richard Bandler spunea despre NLP că este o atitudine ‘susținută de o metodologie și un șir de tehnici. În principiu, această tehnică se referă la vocabularul și felul în care ne exprimăm pentru a înțelege care sunt credințele limitative ale individului, și lucrează apoi cu sintagmele pe care acesta le folosește pentru a perfecționa și a influența percepția pe care o are despre mediul înconjurător.


     4. Ferencz Zsuzsanna – La minut

Această carte a apărut în mai multe ediții în limba maghiară și folosește un umor fin, situațional, absurd, cu explozii în cascadă, ce anihilează demonii obsedați ai protagonistei. Kik, alter ego-ul autoarei din cartea La minut, ajută cititorul să își identifice absurditățile pentru a păstra normalitatea. Presărată cu varii situații capcană, cartea îți oferă un plus de valoare când vine vorba de înțelegerea naturală a relațiilor interumane și a modului în care acestea frizează uneori ridicolul. 


     5. Radu Mareș – Deplasarea spre roșu

Romanul lui Radu Mareș relatează istoriile unor personaje ce se intersectează pentru scurt timp în România postdecembristă. Este vorba despre povestea unei englezoaice, venite în țară printr-un program de voluntariat pentru a aduce ajutoare’ unei case de copii, și cea a gemenilor Hans și Grete, care par să fi fost abandonați asemenea celebrelor personaje construite de frații Grimm. 

      6. Tudor Călin Zarojanu – Mass Media Insider


Această carte ilustrează povestea unui ziarist și a unor redacții de ziare, posturi TV și radio cu care acesta a colaborat după anii 90. Naratorul Mass Media Insider este unul de tip observator, care contextualizează povestea mass-mediei autohtone într-un limbaj inteligent, onest și iconic. 

Sper că ți-au plăcut recomandările Târgul Cărții din sfera dezvoltării personale, și sper că aceste cărți îți vor oferi principii solide pentru a te putea decide dacă vrei să te intersectezi cu acest domeniu. Sfatul nostru este să păstrezi totuși o gândire critică și analitică în raport cu tot ceea ce citești, pentru că numai astfel îți poți dezvolta propriile păreri și aptitudini despre lucrurile care te interesează. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle