(P) Cum să faci shopping cu cap și să eviți cumpărăturile din impuls în această perioadă

Știm, poate că anul acesta nu ai cumpărat atâtea lucruri pe cât obișnuiai, dacă e să ne luăm după statisticile care spun că românii și-au permis mai puține momente de răsfăț. Dar vin sărbătorile și știm, de asemenea, că ești tentată să cumperi din impuls. Iată câteva sfaturi ca să nu o faci.

(P) Cum să faci shopping cu cap și să eviți cumpărăturile din impuls în această perioadă

E foarte complicat să combini o pasiune pentru cumpărături, fie că e vorba despre shopping de modă sau produse de frumusețe… cu menținerea pe linia de plutire a bugetului personal. Întotdeauna trebuie să ai piesa aceea în tendințe, care se potrivește cu aproape tot ce ai deja în garderobă, sau trebuie să încerci cel mai nou serum, mai cu seamă că, nu-i așa?, îl meriți. Și apoi, mai suntem și în acea perioadă a anului în care parcă simți că ar trebui să cumperi cadouri, mai cu seamă anul acesta, când i-ai văzut mai rar pe cei apropiați iar dorul de ei se poate traduce și în daruri mai extravagante. 

Tocmai din aceste motive trebuie să-ți aducem aminte că, oricât de mult ai crede în sloganuri precum shopping is cheaper than therapy', rareori lucrul acesta se dovedește adevărat. Gândește-te la cumpărături ca la niște investiții, cântărește mai bine ce nevoi ai și, desigur, urmează sfaturile pe care le-am adunat pentru tine aici. Ai nevoie doar de un plan și de un mic efort de voință ca să devii o expertă în shopping, cumpărând nu mai mult, ci mai bine. 

5 reguli esențiale pentru shopping inteligent

Dacă shopping-ul inteligent nu se numără printre prioritățile tale sau printre rezoluțiile pentru noul an, poate ar trebui să schimbi lucrul acesta. Vei cumpăra în continuare, dar doar atunci când merită, doar obiecte sau servicii care merită. Și îți vei salva și bugetul (fie și doar ca să-l cheltuiești mai târziu pe ceva care îți face plăcere).

  1. Află totul despre produs

Știi cum este: ai văzut o rochie irezistibilă, ai mirosit un parfum care-ți face inima să bată mai tare sau, mai mult, vrei să investești într-o mașină sau ceva similar în termeni de costuri. Cel mai important lucru pe care-l poți face în acest caz este să te informezi, mai ales dacă e vorba despre un produs costisitor, pe care-l vei utiliza pe termen lung. Verifică prețurile lui pe toate platformele pe care îl găsești disponibil, evaluează tu însăți produsul în funcție de beneficiile pe care ți le aduce, citește review-urile celor care l-au cumpărat și apoi trage singură concluziile. E cu adevărat ceea ce îți dorești?

     2. Citește cu atenție etichetele și verifică reducerile

Dacă ai decis deja că ai nevoie de un anumit produs, du informarea la următorul nivel. Dacă este vorba despre o piesă vestimentară, află cum se întreține – dacă nu se curăță acasă, spre exemplu, asta poate însemna un cost ascuns, multiplicat de fiecare dată când mergi la curățătorie. 

În plus, nu uita de reduceri – deși îți promit de multe ori prețuri mult scăzute, sunt comercianți care practică sesiuni false de reduceri cu scopul de a aduce mai mulți oameni în magazine sau, pur și simplu, de a scăpa de stocuri de produse. Să știi cum să cumperi eficient în sezoanele de reduceri e o adevărată artă, deci nu te lăsa neapărat influențată de primul anunț care-ți iese în cale. 

      3. Cumpără pentru calitate, nu pentru preț

Că tot vorbeam despre reduceri, chit că nu ai la îndemână cel mai generos buget (sau tocmai din acest motiv), pune întotdeauna în centrul deciziei tale de cumpărare calitatea produsului pe care ți-l dorești, și nu prețul său, indiferent cât de avantajos ar părea acesta. Asta atât din rațiuni de buget, dar și etice. Dacă îți cumperi, spre exemplu, un produs electrocasnic ieftin, e foarte posibil să trebuiască să-l repari sau să-l înlocuiești curând. Iar dacă vine vorba despre o haină, un preț mic se traduce de cele mai multe ori într-o calitate slabă, și dacă adulmeci pe urmele lanțului de producție nu ar fi de mirare să afli că produsul pe care-l consideri atât de dezirabil poate fi făcut de muncitori plătiți nedrept de puțin, care lucrează în condiții îngrozitoare… iar asta nu e șic deloc. 

      4. Fă o listă

Probabil cea mai importantă regulă pe care trebuie s-o aplici când faci shopping este să faci o clasică listă de cumpărături. În felul acesta vei ști exact, în orice moment, pentru ce anume ai plecat de-acasă și vei fi mai puțin tentată să cumperi din impuls. Fie că pleci cu un post-it în buzunar sau cu o listă în toată regula pe o aplicație care te ajută să prioritizezi și să găsești ce ai nevoie, nu există aliat mai bun la cumpărături decât lista.

  1. Amână pentru mâine

Chiar dacă ai bifat toate regulile de mai sus, tentația shopping-ului din impuls este tot acolo. Și cum să nu fie, atâta vreme cât vitrinele sunt mai îmbietoare ca oricând, când colecțiile rostogolesc cele mai cool tendințe și când știi și tu că vrei să te recompensezi și după o zi proastă, darămite după un an dificil? Ca să eviți să cazi în capcană shopping-ului emoțional, cel mai simplu e să îți propui să amâni pentru a doua zi cumpărătura respectivă. Așa, șansele să-ți dai seama că nu ai nevoie de acel produs cresc, și îți vei da seama că poți să te răzgândești mai ușor decât ai fi crezut. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle