(P) Cum să creezi un spațiu de relaxare în curtea casei tale

(P) Cum să creezi un spațiu de relaxare în curtea casei tale

Momentele de liniște petrecute în natură au efecte benefice atât pentru sănătatea fizică, dar mai ales psihică. Dacă ai parte de spațiu în curtea casei tale, oricât de mare sau de mic, îl poți transforma într-o adevărată oază de relaxare, unde să petreci momente prețioase indiferent de anotimp. Astfel te bucuri de momente de intimitate și mai mult, reduci considerabil din riscul de contaminare cu viruși sau bacterii care există în multe din spațiile publice.

Dacă încă nu ți-ai amenajat curtea casei astfel încât să îți ofere toate beneficiile pe care le poți obține, îți oferim mai jos câteva idei despre cum să transformi acest loc în colțișorul de relaxare de care ai nevoie. 

Alege mobilierul potrivit

Curtea sau grădina unei case reprezintă un spațiu extrem de versatil, care pun la încercare imaginația și creativitatea oricui, pentru a le transforma în locul ideal de relaxare și bună dispoziție. În funcție de destinația dorită pentru tine, poți crea în  curte un spațiu de lectură, de odihnă sau de joacă pentru cei mici, deoarece acesta e locul unde toți cei ai casei se pot bucura de momente plăcute în aer liber. De aceea contează cum adaptezi acest spațiu nevoilor tale și ale celor din familie, astfel încât fiecare să-și găsească modalitatea de relaxare preferată. 

Stilul de amenajare depinde de alegerea mobilierului de grădină, dar și a accesoriilor potrivite. Ceea ce contează în primul rând este confortul pe care le conferă, dar și rezistența acestora la intemperii. 

Mobilierul din ratan este potrivit pentru orice tip de terasă sau grădină, mai ales că poți plasa pe banchetă sau pe fotolii multe perne comode. În schimb, va trebui să ai grijă la rezistența acestuia în timp, mai ales dacă rămâne în aer liber, fără un paravan protector deasupra. O bancheta din fier forjat, în stil shabby chic sau industrial, este o opțiune la fel de bună, pentru că pe ea poți amplasa de asemenea perne decorative comode, pe care să le adăpostești în casă la nevoie. 

Dacă dorești un spațiu și mai neconvențional, în special dacă ai copii, poți amplasa între doi copaci un hamac. Va fi cu siguranță pe placul celor mici, dar și al celor mari din familie!

Integrează piese de dimensiunile potrivite

Ca să creezi un ambient care îmbie la relaxare în curtea casei, e important cum integrezi piesele de mobilier și accesoriile în spațiul pe care îl ai la dispoziție, astfel ca totul să păstreze o notă armonioasă. 

Dacă poți insera un foișor, o pergolă sau chiar o terasă acoperită, calculează dimensiunile acestora pentru a păstra totul echilibrat din punct de vedere al proporțiilor.

La fel de important este să calculezi iluminarea corectă pentru tipul de suprafață de care dispui, astfel încât fiecare dintre zonele diferite ale curții să fie luminate corespunzător. Nu uita că ai nevoie de o lumină ambientală generală, dar și de unele mai mici, de accent, care să creeze atmosfera de fond. Pe acestea le poți obține cu ajutorul unor aplice de exterior sau a unor lămpi solare de calitate, care vor pune în evidență de exemplu răsadurile cu flori sau anumite obiecte de decor din curte. 

Într-o curte mică, o soluție subtilă de a crea iluzia unui spațiu mai mare este să amplasezi în colțuri mici luminițe care vor 'îndulci' unghiurile drepte, iar pe înălțime să amplasezi lumini de exemplu de crengile copacilor, pentru a atrage privirea în sus și a oferi spațiu pe verticală.

Creează colțișorul preferat cu vegetație

Având în vedere că dorești să creezi un spațiu de relaxare în curtea casei, e obligatoriu să amenajezi cel puțin un loc special în care să te bucuri din belșug de vegetație. Această etapă importantă depinde însă și de tipul de sol care există în curtea ta, mai exact dacă acesta e calcaros sau nisipos, sau de pH-ul pământului, ca să poți planta vegetația dorită. În zonele în care dorești să amenajezi un colț cu mai multă vegetație trebuie să ai în vedere și aceste aspecte și să suplimentezi cu pământul sau îngrășământul potrivit pentru răsaduri sau copaci.

În funcție de stilul de amenajare și de funcționalitatea pe care le dorești, stabilește ce tip de vegetație e potrivit și de cât timp ai avea nevoie pentru îngrijirea sa corespunzătoare. Nu ezita însă să creezi oaza de vegetație preferată în mijlocul naturii și a curții tale, pentru a te bucura de toate beneficiile pe care aceasta le oferă.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle