Totodată, alegerea corectă a corpurilor de iluminat, ne ajută să ne simțim relaxați în încăperea în care ne petrecem timpul. Lumină bună ne aduce împreună, deci atunci când ne întrebăm ce fel de lumină să folosim în living, este important să ţinem cont de mai multe aspecte.
Cum ne influenţează iluminatul?
Iluminatul afectează, de asemenea, modul în care percepem texturi și culorile, și manipulează senzația generală a unui spațiu (poate mai mult decât orice alt element de design), de aceea corpurile de iluminat pot ajunge să fie un detaliu major într-o cameră.
Dar, astăzi, vă ajutăm să înţelegeţi elementele de bază , pentru că avem aici toate instrumentele potrivite pentru a vă crea propriul plan de proiectare a iluminatului:
În primul rând, cunoaște elementele de bază. Mai multă lumină nu e neapărat mai bună. Gândiți-vă la mai multă calitate versus cantitate.
Un design bun al unui spaţiu, este atunci când alegerea nivelurilor de lumină se face ţinând cont de sarcinile efectuate în acea încăpere, de aceea, spre exemplu, o insulă de bucătărie trebuie să aibă un iluminat puternic, iar o zone de lectură este de ajuns să fie iluminată cu o lampă.
Încercați să puneți lumina puternică acolo unde este cu adevărat necesar, și păstraţi niveluri mai scăzute de lumină ambientală, în alte zone. Optaţi pentru lumina puternică în spaţiul de lucru, şi o lumină mai slabă în dormitor.
Gândiți-vă întotdeauna la lumina naturală și artificială atunci când proiectați spațiul
Cei mai mulți oameni tind să se bazeze pe faptul că lumina tavan este de ajuns, alegând uneori că aceasta să fie singura sursă de lumină.
Când vine vorba de iluminat ne uităm la 4 tipuri de lumini diferite:
- Ambient (iluminare moale care emite o strălucire ambientală generală)
- General (poate fi un combo din toate sursele, dar cred că în principal este vorba de lumina de deasupra capului)
- Activitate/Direcție (iluminarea unei anumite zone în care se efectuează o activitate)
- Accent (adăugarea dramei la un spațiu, decorativ)
Cele mai des folosite corpuri de iluminat, sunt cele cu lumina accent, așa cum sunt anumite becuri de pe Instalmen, iar apoi cele de tip general. Adăugați mai întâi corpuri pentru iluminarea activităților , o lampă de podea unde știți că veți dori să citiți, sau acolo unde scrieţi,i sau aveţi activităţi care necesită o atenţie sporită, apoi evidenţiaţi decoraţiunile sau chiar tablourile, pentru a aduce o notă dramatică încăperii, o aplică pe perete pentru a umple spaţiile goale, dar aveţi grijă să alegeţi mărimile corespunzătoare. În cele din urmă, se adaugă dispozitivul de fixare general, cum ar fi candelabru de deasupra mesei, sau patului. Fiecare cameră ar trebui să aibă cel puțin 2-3 surse de lumină pentru a obține un echilibru frumos şi o lumină ambientală deosebită! Articol realizat de Beintop