În ciuda percepției comune, șansele unei femei de a rămâne însărcinată sunt de numai 20% în intervalul unei luni. Pentru a spori șansele, accentul se pune pe monitorizarea ciclului și pe identificarea momentului ovulației, însă există mulți alți factori care contribuie la succesul sau la insuccesul unei astfel de încercări. Mai jos vei găsi câteva recomandări care te vor ajuta să-ți sporești fertilitatea și implicit, să-ți mărești șansele de a rămâne însărcinată.
Conform unui studiu publicat de Societatea Americană pentru Medicină Reproductivă, femeile care fumează au fertilitate scăzută, iar riscul lor de a avea un avort spontan este mai mare. Pe lângă asta, bebelușii născuți de fumătoare cântăresc, în medie, cu aproximativ 200 de grame mai puțin decât bebelușii născuți de femei care nu fumează, factor important în ecuația predicției mortalității infantile.
Același studiu semnalează și faptul că inclusiv nefumătoarele care sunt expuse la fumul de țigară sunt afectate, după ce s-a depistat cotinină, principalul metabolit al nicotinei, în lichidul folicular al tuturor femeilor (examinate) care locuiau cu un fumător.
Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi menționează faptul că femeile care consumă alcool, chiar și în cantități moderate, ar putea avea probleme la capitolul fertilitate. În plus, consumul de alcool trebuie eliminat complet pe parcursul sarcinii.
O alimentație adecvată în perioada preconcepțională îți aduce beneficii din două puncte de vedere: consumând hrană vie, ai posibilitatea de a asimila vitamine și minerale de cea mai bună calitate, iar pe de altă parte, acest obicei te va ajuta să eviți substanțele potențial nocive din alimentele procesate, pe care le vei consuma în cantitate mai mică.
Evită peștii care conțin cantități ridicate de mercur, cum ar fi ton, tilefish, pește spadă, rechin, marlin și macro de mare regal. Indicate pentru sarcină sunt alimentele bogate în vitamina B, ca de exemplu legumele, broccoli, fasolea și celelalte leguminoase, cerealele integrale și citricele, printre altele.
De asemenea, este important să reduci cantitatea de cafea pe care o consumi și să elimini complet băuturile energizante. Limitează consumul de cafeină la cel mult 300 miligrame pe zi, adică nu bea mai mult de un shot de cafea pe zi.
Momentul ideal pentru a face dragoste cu scopul de a avea un copil este la 3 zile după obținerea unui rezultat pozitiv la testul pentru ovulație, conform Asociației Americane pentru Sarcină. Testele pot fi efectuate la domiciliu, acestea necesitând recoltarea unei probe de urină.
Testele de ovulație ProFecund detectează creșterea LH (hormon luteinizant) în urină în perioada fertilă, semnalând că ovulația va avea loc în următoarele 24-36 de ore. Acuratețea acestor teste a fost verificată, iar rezultatele indică o compatibilitate de 100%.
Este bine-cunoscut faptul că sportul este sănătos, însă numai atunci când se face cu moderație. Dintr-un studiu efectuat de Universitatea din Boston reiese că mișcarea ușoară, cum ar fi mersul pe jos timp de 40 de minute pe zi, poate contribui la creșterea fertilității.
Efortul intens însă, trebuie evitat, pentru că poate afecta ovulația. Nu degeaba femeile care practică sporturi de performanță se confruntă deseori cu probleme de acest fel, iar recomandarea pe care o primesc de la doctori este să reducă durata sesiunilor de antrenamente și să le reducă intensitatea.
Deși multivitaminele prenatale sunt recomandate și înainte de obținerea unei sarcini și ele pot fi eficiente în asigurarea aportului necesar de nutrienți în aceasta perioada, pentru stimularea cu adevărat a fertilității și creșterea șanselor de a rămâne însărcinată, este important să alegi suplimente dedicate, cum sunt cele din gama ProFecund.
Produsele ProFecund pentru femei dau rezultate pozitive în cazurile în care sarcina întârzie sa apară din cauza ciclului menstrual neregulat, sau a sindromului ovarelor polichistice. De asemenea, ele sunt eficiente și în cazul femeilor care nu au probleme de fertilitate, ci pur și simplu nu mai au răbdare și își doresc un bebeluș cât mai repede, asigurându-le necesarul de acid folic pentru dezvoltarea sănătoasă a fătului în primele săptămâni de sarcină. Produsele ProFecund pentru femei conțin Quatrefolic – forma biologic activă, asimilabila 100%, a acidului folic. Întrucât statisticile arată că problemele de fertilitate se regăsesc în egală măsură la bărbați și femei, în gama ProFecund vei găsi și ProFecund B – un supliment dedicat bărbaților, eficient în creșterea numărului și calității spermatozoizilor.
Eficiența produselor ProFecund este relatată de către o parte dintre beneficiari în secțiunea de testimoniale video de pe site-ul ProFecund.ro.
Cercetătorii de la Boston University School of Public Health au descoperit că nivelul ridicat de stres diminuează șansele cuplurilor de a concepe. Din acest motiv, detensionarea fizică și psihică nu trebuie să lipsească, mai ales că, pentru anumite persoane, eliminarea totală a stresului nu este posibilă. Și mai mult decât atât, specialiștii au descoperit că nivelul de stres la care este expusă femeia în perioada concepției poate afecta comportamentul copiilor, în special în jurul vârstei de 11 ani.