Fiecare dintre noi are o viziune personală în ceea ce privește camera ideală. În linii simple, plină de culoare, foarte luminoasă, ori poate încărcată cu amintiri? Opțiunile sunt extrem de variate, iar implementarea lor depinde foarte mult de preferințe, de spațiul disponibil și, desigur, de bugetul alocat. Aceleași coordonate există și în ceea ce privește amenajarea camerei copilului – demers deopotrivă creativ și provocator.
La o primă vedere, ai putea lăsa imaginația liberă, însă e bine să ții cont că încăperea trebuie să răspundă anumitor aspecte funcționale. Vom dezvălui mai jos câteva idei, pentru a-ți susține alegerile în transformarea dormitorului copilului într-o cameră de vis.
Alege stilul potrivit celui mic.
În plus față de distribuția corectă a spațiului, în ceea ce privește decorarea se cuvine să iei în considerare preferințele copilului – la urma urmei, este locul unde își petrece o foarte mare parte din timp. Camera va deveni cu adevărat confortabilă și intimă atunci când va reflecta individualitatea sa. Așadar, culori și detalii masculine, cu mașini, eroi sau chiar monstruleți simpatici? Sau tonuri feminine, cu siluete trendy, baghete magice și comete cu sclipici? Dacă e nevoie de o încăpere pentru doi copii, o poți segmenta vizual astfel încât să-i mulțumești pe amândoi, evitând astfel potențiale gelozii.
Personalizează!
După ce ai stabilit imaginea pe care o urmărești prin amenajare, a sosit momentul să lași dorințele celui mic să se exprime. Notează ceea ce îl interesează sau ce își dorește și, în funcție de posibilități, începi să implementezi: figurine autocolante cu eroii preferați, perdele, draperii, covor în anumite nuanțe, scene din desene animate etc. În definitiv, personalizarea acestei încăperi reprezintă elementul fundamental pentru confortul și intimitatea copilului, care va locui, practic, în camera visurilor sale.
Asigură luminozitate optimă.
Lumina de proveniență naturală va fi întotdeauna ideală, iar în absența sa este necesar să existe un sistem de iluminat artificial – lustră, aplice, lampadare cu picior, veioze etc. – mai ales lângă masa de lucru. Cerința pe care trebuie să o îndeplinească acestea este de a facilita activitățile creative ale copilului.
Pentru un plus de luminozitate și pentru a crea impresia de lărgime suplimentară a încăperii, alege culori deschise pentru pereți, precum: alb, fildeș, roz pal, bleu, verde deschis etc. Spre deosebire de nuanțele închise, cele pastelate imprimă senzația de spațialitate și influențează în bine starea de spirit a privitorului, fiind cu atât mai recomandate în camera unui copil.
Optează pentru mobilier ergonomic.
Cum creezi confort într-o încăpere în care activitățile variază? După ce ați bifat personalizarea și iluminatul corespunzător, e momentul pentru cele mai importante obiecte din acest spațiu: patul, biroul de studiu, scaunul, dulapul cu haine. Dat fiind faptul că va susține confortul și, în același timp, va respecta estetica aleasă, mobila pe care o alegi alături de copil trebuie să fie ergonomică. În funcție de spațiul disponibil, instalați un pat simplu sau unul suspendat – caz în care veți aloca centrimentri suplimentari biroului și zonei de joacă.
Timpii de studiu reprezintă o necesitate, astfel că masa de lucru și scaunul sunt esențiale pentru sănătatea spatelui celui mic. Dacă nu ai încă o idee clară, poți alege un model de scaun de birou pentru copii cu design modern inclusiv online.
Compactează depozitarea.
Pe lângă mobilierul de bază, vor fi necesare suporturi suplimentare pentru depozitare. Aici se încadrează: polițe, rafturi, dulap cu sertare, cutii – unele montabile chiar pe perete, pentru optimizarea spațiului pe verticală. Implementarea unui sistem compact pentru stocarea obiectelor este cheia obținerii unei camere spațioase, în care copilul să aibă cât mai multă libertate de mișcare.
Pentru un plus estetic, le poți alege în anumite nuanțe, însă ai grijă să fie potrivite cu restul camerei și să păstreze echilibrul. Prea multe „pete de culoare’ pot obosi ochii pe termen lung, ele fiind potrivite mai degrabă în vestimentație.
Înaintarea în vârstă determină schimbări în privința nevoilor unui copil. Ar fi bine să gândești pe termen lung, de aceea îți recomandăm să mizezi pe flexibilitate pentru a reduce costurile modificărilor ulterioare. De exemplu, când alegi culori și modele – mai cu seamă pentru mobilierul important, precum șifonierul – gândește în perspectivă și achiziționează obiecte utilizabile și atunci când copilul mai crește.
Amenajarea camerei celui mic presupune creativitate și efort, dar mai ales implicarea sa efectivă: consultă-te cu el și spune-i ce și cum te gândești să implementezi. Copilul se va simți astfel important, mai ales când va vedea ideile sale devenite realitate. Acest lucru îi va crește stima de sine și sentimentul de respectare a intimității, atât de necesare unei dezvoltări armonioase.