Dacă te pasionează bucătăria italiană, atunci cu siguranţă îţi face plăcere să găteşti paste şi să încerci mereu reţete noi. Fie că le serveşti cu sosuri dulci sau picante, cu fructe de mare sau cu brânzeturi, pastele sunt delicioase întotdeauna, mai ales atunci le consumi alături de un pahar de vin. De aceea, este important să ştii să alegi vinul potrivit, pentru a avea parte de o experienţă culinară inedit. Noi îţi venim în ajutor cu câteva sfaturi, pentru a alege mai uşor vinul perfect pentru porţia ta de paste!
Dacă vrei să îţi surprinzi persoana iubită cu o porţie de paste cu sos de tomate, nu uita de vin! Ţinând cont că sosul de tomate este destul de gros şi are o aciditate ridicată, poţi opta pentru un vin roşu, cu o aromă mai intesă. O alegere potrivită ar putea fi o sticlă de Sangiovese Chinati Classico Riserva, un vin produs în viile din Toscana, care are un gust elegant şi o aromă intensă de lemn dulce şi vanilie. Un asemenea vin merită savurat cu o porţie de paste, cu sos de tomate şi carne de vită.
Vrei să pregăteşti o porţie de paste cu sos marinara şi nu ştii ce vin să alegi? Cea mai bună alegere ar fi vinul alb, iar dacă ingredientele includ şi fructe de mare, atunci un Chardonnay ar fi opţiunea perfectă, deoarece acest vin amplifică savoarea sosului. De asemenea, cu acest sortiment de paste poţi servi şi un pahar de Sauvignon Blanc, sau un vin spumant.
În general, reţetele italieneşti de paste sunt însoţite de sortimente celebre de brânză, cum ar fi parmerzanul sau Gorgonzola. În acest caz, nu mai trebuie să alegi vinul în funcţie de sosul pastelor, ci în funcţie de brânzeturile pe care le foloseşti. Dacă vrei să găteşti paste cu brânză sărată, atunci este necesar să optezi pentru vin dulce, care să echilibreze gustul brânzeturilor sărate. Iar dacă ai în minte o reţetă de paste cu brânză Roquefort, atunci ar trebui să optezi pentru un vin aromat, cum ar fi vinul de Porto. În schimb, pentru brânzeturile cremoase precum sunt Brie sau Camembert, poţi alege un vin Chardonnay, cu o aromă intensă.
O porţie de paste cu sos de ciuperci sună foarte bine alături de un pahar de Pinot Noir. Un astfel de vin este delicat, are arome complexe şi poate complimenta excelent o porţie de paste cu ciuperci. În plus, acest sortiment de vin este inconfundabil, având un gust de neuitat şi o textură catifelată, care îţi va rămâne întipărită în minte foarte uşor.
În funcţie de ingredientele pe care le ai în bucătărie, poţi pregăti foarte uşor oricare din reţetele de paste de mai sus, dar nu uita de vin, care va pune în evidenţă gustul preparatelor tale. Iar dacă nu ai timp de stat în bucătărie, poţi să comanzi oricând mâncare la domiciliu şi să te bucuri de o cină pe cinste, fără probleme.
Iată o rețetă rapidă dacă îți plouă în gură după niște paste cu carne tocata delcicioase!