Expunerea la soare puternic, fără protecție, aduce cu sine arsuri solare, pete pigmentare, îmbătrânire prematură și chiar boli grave de piele, cum ar fi melanomul. Știm bine că atunci când mergem la mare și timpul de expunere la soare este mai îndelungat nu trebuie să ne lipsească pălăria, ochelarii de soare, hainele lejere din in sau bumbac.
Evitarea soarelui la ore de vârf este esențială. Cunoaștem și rolul însemnat al produselor de protecție solară. Mai puțin știut e faptul că atunci când alegi protecția solară e bine să acorzi atenție ingredientelor, nu doar ambalajului și prețului. Nu e cel mai atrăgător lucru de făcut, dar nu durează mult iar rezultatul te va ajuta să eviți multe neplăceri în timp.
Un produs de protecție solară este bun atunci când îmbină extraordinar de bine calitatea ingredientelor cu eficiența și siguranța lor. Din produsele de protecție solară aflate pe piață, sunt însă puține care întrunesc toate aceste condiții.
Indiferent de textura aleasă: cremă solară, lapte de plajă, loțiune de protecție solară sau spray protecție solară, cel mai important factor îl constituie filtrele de protecție. Acestea se împart în filtre UV chimice și minerale. Prima categorie este destul de controversată, mai ales că principalele ingrediente cu funcție de protecție UV sunt octocrylene și oxybenzone. Filtrele chimice se absorb ușor în piele și pătrund în organism.
Oxybenzone este un filtru chimic restricționat în cosmetice. ECHA (European Chemical Agency) a trecut sub evaluare acest ingredient ca perturbator endocrin. EWG acordă scorul 8 acestui ingredient, fiind inclus în categoria substanțelor cu risc ridicat pentru sănătate (8-10).
Octocrylene este un ingredient folosit ca stabilizator și filtru chimic. Odată absorbit în pielea, acesta captează razele UV și previne distrugerea celulelor cauzată de radiații solare. Procentul maxim admis în formulele produselor de protecție solară este 10%. Deși scorul EWG este 3 (risc mediu), ar fi bine ca persoanele cu pielea sensibilă, cele care suferă de rozacee și alte probleme ale pielii, să evite această substanță.
Controversa din jurul acestui ingredient constă în recenta descoperire (PubMed, 2021): în timp octocrylene se descompune în benzophenone – mutagen, carcinogen și perturbator endocrin.
Lucrurile nu stau mai bine nici pentru mediul acvatic, deoarece s-a demonstrat că ocrocrylene se acumulează în mediul acvatic, provocând distrugeri ale ADN-ului viețuitoarelor marine, anomalii în dezvoltare și efecte adverse în procesul de reproducere.
Octinoxate (scor EWG 5). În Hawaii aceste ingredient este interzis, alături de oxybenzone, din cauza efectelor nocive pentru mediul acvatic, în special pentru reciful de corali. Mai multe studii conduse de Comisia Europeană arată că această substanță este un puternic perturbator endocrin, adică sistemul hormonal este dat peste cap. Cele mai cunoscute afecțiuni cauzate de dereglările hormonale sunt tulburările de somn, acneea acută, lipsa de energie, libido scăzut, palpitații, senzație de foame constantă, schimbări de dispoziție și lista continuă.
Alternative sigure la filtrele chimice sunt cele minerale. Cremele sau loțiunile de protecție solară cu filtre minerale conțin oxid de zinc sau dioxid de titan. Atenție totuși la dioxidul de titan: varianta nano (sub formă de nanopaticule sau particule extrem de mici) poate pătrunde în piele. Încă se studiază efectele pătrunderii acestuia în organism. Varianta non-nano stă la suprafața pielii și reflectă pur și simplu razele UV. Aceste filtre sunt sigure și pentru viețuitoarele marine.
Fă alegeri înțelepte pentru tine și familia ta, faci un bine și planetei prin conservarea speciilor marine. În magazinul online eubio.ro sigur găsești produsul de protecție solară potrivit și te bucuri de siguranță, eficiență și calitate. Poți alege între creme pentru adulți sau copii/bebeluși, varianta cremă, loțiune, lapte de plajă sau spray, fără parfum sau cu parfum discret (natural, desigur!).