Chiar dacă adopția unui câine este un gest altruist, făcut cu cele mai bune intenții, există situații când un astfel de demers eșuează pe parcurs, de obicei, cel care are de suferit fiind animalul.
Pentru a evita astfel de situații, sunt o serie de lucruri de care trebuie să ții cont atunci când vrei să adopți un câine, pe care ți le prezentăm în continuare.
De multe ori, viitorii proprietari adoptă câinele pentru a-i oferi copilului un companion de joacă. Este foarte bine că se insuflă copilului dragostea pentru animale, însă trebuie să te gândești că un câine crește mult mai repede decât un copil. Astfel, dacă atunci când este pui, câinele poate părea o jucărie de pluș vie, trebuie să te gândești că va crește în câteva luni, iar atunci poate că nu va mai fi un partener de joacă foarte potrivit pentru copil. Dacă vrei să adopți un câine doar în acest scop, cel mai indicat este să alegi o rasă de talie mică, ținând totuși cont de nevoile sale ulterioare.
Un câine are nevoie de spațiu de mișcare, iar dimensiunile necesare depind în funcție de talia animalului și de caracteristicile rasei. Dacă locuiești la casă și dispui de o curte de dimensiuni rezonabile, lucrurile se simplifică, dar trebuie să alegi un câine dintr-o rasă ce poate fi crescută în aer liber. Va trebui să îi amenajezi un coteț, care va fi casa lui, iar dacă nu vrei să-ți alerge prin toată curtea, poți să-ți amenajezi un padoc.
Pentru câinii crescuți în apartament este nevoie de un spațiu de cel puțin 2,5 metri pătrați în care să poată să se desfășoare. Un câine ciobănesc sau unul de vânătoare nu se vor simți foarte confortabil în apartament, acestea fiind rase mult mai bine adaptate pentru spații deschise.
Adoptarea unui câine presupune asumarea unei responsabilități pe termen lung, fiind vorba de o perioadă de 12-15 ani. Trebuie să fii conștient de asta și să iei în calcul că noul membru al familiei îți va impune să faci niște schimbări în rutina zilnică. Câinele trebuie scos afară de câteva ori pe zi, are nevoie să fie plimbat zilnic, dus la veterinar și îngrijit cât timp ești plecat mai mult timp de acasă. Trebuie să te asiguri că vei putea să-ți faci timp pentru toate aceste activități, iar asta pe termen lung. De asemenea, întreținerea unui câine presupune și anumite cheltuieli, pe care trebuie să fii sigur că poți să le faci. Va avea nevoie de produse Pedigree, vaccinuri, tratamente de deparazitare, jucări pentru câini și o serie de alte accesorii, așa că trebuie să faci un calcul al cheltuielilor lunare pentru a vedea dacă le poți suporta.
Majoritatea iubitorilor de animale preferă să adopte câinele de când este încă pui, în ideea că astfel se va adapta mai ușor noii sale familii. În acest caz, puii nu trebuie să fie adoptați mai devreme de a împlini 8 săptămâni, perioada optimă fiind cuprinsă între vârstele de 8 și 12 săptămâni, în funcție de rasă. Este important ca puiul s-și petreacă primele luni de viață împreună cu mama și frații săi, așa că nu te grăbi, dacă vrei să ai un câine sănătos și bine dezvoltat.
Și câinii adulți merită o șansă de a fi adoptați, pentru că vor fi la fel de iubitori și devotați ca și când ar fi fost adoptați de mici.
Chiar dacă adopția se face gratuit, gândește-te că un câine nu este pur și simplu un obiect pe care îl iei acasă, pentru ca apoi să îl abandonezi într-un colț sau să îl arunci atunci când te-ai plictisit de el. Prin urmare, atunci când adopți un câine, trebuie să fii ferm convins că îi poți asigura toată grija de care are nevoie pe termen lung.