Îmbrăcăminte, electronice sau bijuterii, toate produsele sunt mai ieftine cu câteva procente în străinătate. Conveniența, ușurința cu care poți să găsești și să compari lucrurile dorite în magazinele online internaționale îi fac pe mulți să cumpere tot mai des din afara țării.
Însă, pe lângă prețurile mici, diversitate și disponibilitatea anumitor produse, românii trebuie să știe și ce taxe suplimentare au de plătit sau la ce riscuri se expun atunci când fac comenzi în străinătate.
Comerțul online local a crescut în ultimii ani, însă odată cu dezvoltarea acestuia românii au descoperit și magazinele virtuale din afara țării care practică prețuri mai mici. Cum faci shopping în străinătate? La fel ca dintr-un magazin online românesc. China și SUA sunt destinațiile de top care atrag atenția oamenilor de pretutindeni, foarte mulți dintre ei făcând achiziții pe renumitele site-uri Amazon, Bestbuy, eBay, Alibaba sau Aliexpress, care livrează produse în întreaga lume. Însă, coletul trebuie să fie întotdeauna însoțit de documente în care se specifică ce produse conține pentru a se putea aplica taxele corespunzătoare.
Cumpărătorii trebuie să ia în calcul anumite taxe suplimentare atunci când fac achiziții în magazinele online internaționale. Pentru produsele comandate din Uniunea Europeană se plătește TVA de 19%, în momentul în care faci comanda, așa cum se întâmplă și atunci când iei anumite produse din magazinele virtuale de la nivel local. Pentru persoanele juridice lucrurile sunt ceva mai complicate deoarece firmele trebuie să știe ce este TVA-ul intracomunitar și când se plătește această taxă în funcție de situația lor juridică și a firmelor din UE cu care fac tranzacții.
Pentru produsele care vin din UE nu se achită taxe vamale, dar în cazul celor comandate din alte țări se pot plăti taxe vamale și TVA dacă coletul depășește anumite sume. Astfel, dacă se cumpără produse online cu valoare sub 150 de euro nu se plătesc taxe vamale, ci doar TVA, iar dacă valoarea comenzii depășește această sumă se plătesc ambele taxe. În cazul în care coletul valorează mai puțin de 10 de euro nu se plătesc taxe suplimentare. Valoarea în vamă la care se aplică taxele vamale reprezintă prețul efectiv plătit pentru achiziționarea bunurilor, care rezultă din facturile aferente sau documentele fiscale.
Uniunea Europeană obligă statele membre ca până la data de 1 iulie 2021 să implementeze anumite modificări referitoare la aplicarea taxei pe valoare adăugată pentru segmentul e-commerce. Inițial, schimbările ar fi trebuit implementate la începutul anului, însă au fost amânate în contextul pandemiei de coronavirus cu șase luni. Prin urmare, începând cu 1 iulie se va plăti TVA la orice comandă făcută în magazinele online internaționale din China sau orice altă țară non-UE, inclusiv la coletele cu valoare sub 10 euro. Uniunea Europeană pierde anual milioane de euro din neimpozitarea coletelor care vin din afara țărilor membre și a căror valoare este considerată mică, sub 10 euro.
O altă modificare se referă la faptul că platformele de e-commerce vor fi nevoite să plătească TVA-ul atunci când vor facilita vânzarea de produse provenite de la furnizorii din afara UE până la un plafon de 150 de euro. Acest lucru poate conduce la creșteri de preț pentru anumite bunuri, fapt ce va afecta cumpărătorii la nivel individual.
În general, cumpărăturile din magazinele online internaționale se fac în același fel ca și din cele locale, doar că trebuie plătite anumite taxe suplimentare în funcție de valoarea coletului. De asemenea, transportul poate fi gratuit sau relativ accesibil, dar există și posibilitatea de a plăti mai mult dacă îți dorești o livrare foarte rapidă sau prin intermediul unei anumite firme de curierat.