(P) Ce te sfătuiesc designerii pentru amenajarea băii?

(P) Ce te sfătuiesc designerii pentru amenajarea băii?

Baia este spaţiul în care te relaxezi şi îţi încarci bateriile, aşa că este important să îl amenajezi corespunzător, astfel încât să te bucuri de o atmosferă plăcută de fiecare dată. Tocmai de aceea, îţi venim în ajutor cu câteva sfaturi din partea designerilor de interior, care îţi spun cum să alegi cele mai bune materiale şi piese de mobilier pentru baia ta.

Alege un stil potrivit pentru baia ta


Înainte de a cumpăra materialele necesare pentru renovare, ar trebui în primul rând să stabileşti ce stil va avea baia. În funcţie de personalitatea ta, de obiceiurile tale şi ale familiei, dar şi de spaţiul disponibil, va trebui să optezi pentru un anumit stil de design interior. Spre exemplu, dacă ai o baie mare şi îţi doreşti să o amenajezi ca în reviste, poţi opta pentru un stil vintage, în schimb, în cazul băilor mici, de bloc, ar fi mai potrivită o amenajare minimalistă.

Poţi alege stilul potrivit fiind inspirat şi de anumite elemente, cum ar fi o culoare, o textură sau o anumită temă. Important este ca stilul băii să se potrivească perfect cu întreaga atmosferă a casei, pentru că o baie amenajată în stil modern nu va arăta bine într-o casă mobilată în stil clasic.

Cum alegi materialele pentru amenajarea băii

De obicei, gresia şi faianţa sunt materialele cel mai des folosite pentru pardoseala şi pereţii băii, aşa că acestea trebuie alese în funcţie de stilul de design interior pentru care ai optat. Gresia este prima care se montează în baie, iar designerii recomandă montarea plăcilor pe diagonală, pentru a crea impresia unui spaţiu mai mare. De asemenea, în acest fel vei reuşi să camuflezi şi diversele imperfecţiuni ale podelei din baie.

Pe lângă gresie şi faianţă poţi alege şi alte materiale,  care să fie rezistente la apă, să fie durabile în timp, să se cureţe uşor şi să aibă o suprafaţă anti-alunecare. Din această categorie fac parte marmura, granitul, ceramica, mozaicul sau cărămida de sticlă. O altă alternativă destul de populară în ultimii ani este tapetul din vinil, care poate fi aplicat pe pereţii din baie.

Cum alegi mobilierul şi obiectele sanitare pentru baie

Atunci când îţi amenajezi baia trebuie să investeşti în obiecte sanitare de cea mai bună calitate, pentru ca acestea să reziste în timp. Designerii recomandă obiectele sanitare suspendate, care sunt mult mai uşor de curăţat şi care pot fi montate la o anumită înălţime, pentru a beneficia de mai mult confort.

În ceea ce priveşte cada de baie, ar fi ideal să optezi pentru o cadă pe colţ sau una asimetrică, iar dacă ai suficient spaţiu la dispoziţie, poţi alege o cadă freestanding,  care ar fi o opţiune cu adevărat spectaculoasă.

Alege pentru baie piese de mobilier de calitate, în culori deschise sau neutre şi asigură-te că sunt rezistente la umezeală. Dacă ai o baie mică, ar trebui să ai în vedere corpurile suspendate sau încastrate, care te ajută să câştigi spaţiu de depozitare. De asemenea, într-o baie mică, un dulap cu oglinzi va amplifica spaţiul.

Cât de importantă este lumina în amenajarea băii

Specialiştii în design interior recomandă pentru baie becurile incandescente sau becurile cu halogen. Ar fi indicat să eviţi lumina fluorescentă specifică neoanelor, deoarece aceasta creează o atmosferă mult prea rece. Încearcă te foloseşti de lumină pentru a crea volum, pentru a accentua anumite zone şi pentru a crea o atmosferă cât mai relaxantă. Deasupra oglinzii poţi să montezi spoturi luminoase pentru a beneficia de cea mai bună lumină, iar în zona duşului şi a chiuvetei poţi folosi o lumină de accent.

Cum să alegi elementele de decor pentru baie

În general, baia nu ar trebui să fie aglomerată cu foarte multe accesorii, însă pentru o atmosferă relaxantă poţi folosi ca elemente decorative câteva lumânări parfumate şi câteva pietricele. De asemenea, poţi folosi nişte coşuri colorate pentru prosoape, iar dacă spaţiul îţi permite, poţi aduce şi câteva plante micuţe.

Dacă vei urma sfaturile designerilor de interior, îţi vei putea amenaja baia la fel ca în revistele de specialitate. Alege un stil care ţi se potriveşte, iar în funcţie de acesta, vei putea cumpăra apoi materialele necesare şi mobilierul.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro