Ei bine, pentru ambele, așa cum știi deja, există o soluție. Doar că trebuie să o alegi pe cea potrivită.
Cum faci alegerea potrivită? Prin analiza nevoilor tale și prin corelarea lor cu specificațiile unor produse. Știm, sună deja ca multă bătaie de cap, de aceea specialiștii noștri îți stau la dispoziție în eventualitatea în care te gândești să achiziționezi un aparat de aer condiționat de la Climatico. În rândurile de mai jos poți găsi sugestiile noastre în legătură cu ce trebuie să iei în calcul atunci când vrei să cumperi un aparat de aer condiționat care să-ți împlinească toate așteptările.
Tipul aparatului
În primul rând va fi nevoie să faci diferența între cele două tipuri de aparate de aer condiționat, adică cele comerciale și cele rezidențiale. Evident, vom lua în calcul situația în care dorești să achiziționezi un aparat de aer condiționat pentru uz personal, așadar ne vom îndrepta atenția spre modelele rezidențiale.
Opțiunile sunt destul de variate și la acest capitol, dar pe scurt vei avea de ales între:
- Aparate single split, cu o unitate internă și una externă, perfecte pentru climatizarea unei singure camere;
- Aparate multi-spit, ideale în cazul în care vrei să climatizezi mai multe camere cu ajutorul unui singur sistem;
- Aparate de tip casetă, în cazul în care vrei ca aparatul să fie poziționat în tavanul fals;
- Aparate de tip consolă, montate în general sub fereastră;
- Aparate de tip duct, mai scumpe, dar permit un control ridicat al umidității;
- Aparate pentru plafon sau podea în cazul în care pereții nu pot susține un aparat de aer condiționat clasic;
- Aparat mobil, pentru situațiile când nu vrei să montezi un aparat în perete din varii motive sau vrei să cheltui mai puțini bani.
Capacitatea necesară pentru climatizare eficientă
Aici trebuie să pui mâna pe o ruletă și să stabilești clar care este suprafața camerelor pe care vrei să le răcorești/încălzești. Astfel, în funcție de capacitatea sistemului, vei descoperi că aparatele de aer condiționat se împart în mai multe categorii.
Capacitatea acestora se măsoară în BTU adică British Thermal Units per hour. Cu cât este mai mare numărul de BTU, cu atât mai puternic va fi sistemul. Ca referință, valorile generale de mai jos te vor ajuta să-ți faci o părere în legătură cu nevoile tale în ceea ce privește puterea sistemului:
15m² – 5000 BTU/oră
20-25m² – 9000 BTU/oră
25-35m² – 12000 BTU/oră
40-50m² – 18000 BTU/oră
60-70m² – 24000 BTU/oră
100m² – 36000 BTU/oră
Este recomandat să iei în calcul aceste valori deoarece ignorarea lor poate duce la randament scăzut, mai mult consum de energie electrică și uzura componentelor din cauza sub dimensionării sau supra dimensionării sistemului.
Poziționarea
După ce ai luat în calcul suprafața camerei sau a camerelor, pasul următor constă în analiza celorlalți factori care pot influența performanța climatizării. Vrei să răcești o singură cameră sau mai multe? Va fi de ajuns un singur sistem dacă cele două camere nu sunt adiacente? Toate aceste întrebări au nevoie de un răspuns, din fericire specialiștii îți stau la dispoziție.
Merită să cântărești și următoarele aspecte:
- Numărul și dimensiunea ferestrelor;
- Umbra disponibilă;
- Izolația camerei/camerelor;
- Traficul din încăpere și numărul de habitanți;
- Surse importante de căldură în cameră, adică electronice și electrocasnice.
Nu în ultimul rând, cercetează specificațiile tehnice ale fiecărui produs pentru a afla despre performanța energetică și despre funcțiile speciale pe care ți le pune la dispoziție.