(P) Care sunt primele simptome ale unei boli de inimă?

Hipertensiunea arterială, valorile crescute ale glicemiei, surplusul ponderal, dar și aspecte care țin de stilul de viață reprezintă factori de risc pentru accident vascular cerebral (AVC), infarct de miocard acut (IMA), boală arterială coronariană, insuficiență cardiacă - toate acestea pot amenința viața.

(P) Care sunt primele simptome ale unei boli de inimă?

Prin procedura de coronarografie, medicul poate stabili gradul de afectare arterială.Iată care sunt principalele semne care anunță că poti suferi de o afecțiune a inimii.

Durerea în piept

Denumită și angină, aceasta poate fi un semn de afectare cardiacă dacă o resimți ca pe o apăsare sau ca pe o durere ascuțită, se declanșează după un efort fizic și se oprește după câteva minute de repaus, iar, în anumite cazuri, radiază către brațul stâng sau către spate. Angina poate să provoace și senzație de greață sau durere care mimează indigestia. 

Palpitațiile

Dacă ai senzația că inima îți stă în gât sau că bate prea puternic și se însoțește de amețeală, dificultăți în respirație, stare de slăbiciune, transpirație excesivă sau disconfort în piept, poate fi vorba de o aritmie. Un puls normal înseamnă, în repaus, 60-100 de bătăi/minut. Măsoară-ți-l singur: apasă cu două degete pe încheietura mâinii, numără bătăile timp de 10 secunde, după care înmulțește cu 6. 

Oboseala extremă

Aceasta poate fi un semn că valorile glicemiei fluctuează, adică organismul nu folosește glucoza din sânge în mod corect, cauza principală a diabetului zaharat de tip 2. Controlul atent al glicemiei reduce riscul de a te confrunta cu lipsa de vlagă, umflarea picioarelor, setea excesivă. Limitele normale ale glicemiei sunt intre 60 si 110 mg/dl. 

Respirația greoaie

Poate fi un simptom al surplusului ponderal – cu cât ai o greutate mai mare, cu atât îi este mușchiului cordului mai dificil să pompeze sânge care furnizează organismului substanțe nutritive și, astfel, obosești mai repede. La femei, circumferința taliei nu trebuie să depășească 88 cm, iar la bărbați, 102 cm. În ceea ce privește tensiunea arterială, trebuie menținută la 120/80 mm Hg – monitorizarea regulată previne complicațiile și se impune mai ales dacă ai rude diagnosticate cu o afecțiune a inimii.

Tulburările de somn

Apneea de somn (cunoscută ca sforăit cu pauze de respirație mai lungi sau mai scurte) întrerupe ciclul de odihnă în etapele sale esențiale, punând presiune pe cord, Dacă nu ai un somn liniștit, pot apărea dezechilibre hormonale în circuitul leptină-grelină – hormonii foamei și ai sațietății, direct legate de obezitate, un factor important de risc în instalarea afecțiunilor cordului.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), bolile cardiovasculare reprezintă principala cauza de deces la nivel global. Cercetările arată că simple modificări în stilul de viață pot reduce semnificativ riscurile. Prin urmare, adoptă o alimentație sănătoasă, redu consumul de alcool, renunță la fumat și fă zilnic 30 de minute de mișcare. 

Sursa foto: pixabay.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet