Cum se realizează procedura? Ce poate trata? Care sunt rezultatele reale pe care le puteți avea dacă faceți un astfel de tratament?
Dr. Daniela Taher, medic specializat în dermatologie și dermatologie estetică, ce are o experiență de 20 de ani în practica privată, ne-a povestit mai multe despre tratamentul Cellenis PRP. Pe lângă practica de zi cu zi, în cadrul Skin Clinic, din București, dna. Dr. Taher este formator expert în peelinguri chimice, mezoterapie și lifting nechirurgical – așadar, vasta sa experiență ne îmbogățește cu informații extrem de utile și argumentate, pe înțelesul tuturor.
PRP înseamnă de fapt plasma îmbogățită în plachete (platelet rich plasma). Sângele nostru este alcătuit din două componente principale, celule sanguine (eritrocite, leucocite și trombocite sau plachete) și plasmă. Plasma îmbogățită conține trombocite în concentrație mai mare, care sunt bogate în factori de creștere.
Factorii de creștere joacă rolul de mesageri, semnalizând celulelor pielii să funcționeze la parametri optimi. PRP a fost folosit în medicină de-a lungul timpului pentru diferite probleme de sănătate: arsuri, osteoartrită, tendinopatii, parodontopatii.
Ce putem trata cu Cellenis PRP?
Sunt din ce în ce mai multe studii publicate care arată eficiența acestei metode în domeniul medicinei estetice și dermatologiei în tratarea:
- Alopeciei androgenetice
- Cicatricilor postraumatice sau postoperatorii
- Cicatricilor postacnee
- Vergeturilor
- Cearcănelor
- Arsurilor
- Reducerea perioadei de vindecare în intervenții laser
Cum se realizează procedura Cellenis PRP?
Procedura care stă la baza tratamentului Cellenis PRP începe cu recoltarea unei cantități mici (8-11 ml) de sânge venos, urmată de centrifugare – prin care plasma și trombocitele sunt separate de restul elementelor din sânge. Plasma, bogată în trombocite, este apoi injectată la nivelul zonei de tratament (scalp sau piele) cu un ac fin, la o adâncime de 2-4 mm, prin metoda punctată.
Întreaga procedură durează mai puțin de o jumătate de oră și este foarte puțin dureroasă.
Se mai poate folosi și un dispozitiv automat de microneedling pentru aplicarea Cellenis PRP atât la nivelul scalpului, cât și la nivelul feței. De obicei, în clinica Skin Clinic, procedura este urmată de terapie cu led cu lumină roșie pentru optimizarea rezultatelor.
De câte ședințe este nevoie?
Se recomandă, în general, 3 ședințe la interval de o lună, iar în funcție de patologie se poate reveni cu un tratament de întreținere la 6 luni – 1 an.
Tratamentul a câștigat popularitate în întreaga lume, în ultimii ani – mai adaugă Dna. Dr. Taher, care, pe lângă profesia de medic, este și speaker internațional la congrese anti-aging și de chirurgie dermatologică.
Care sunt efectele tratamentului Cellenis PRP? Cu ce alte tipuri de tratamente se poate completa?
Utilizarea Cellenis PRP este o opțiune de tratament excelentă împotriva căderii părului. S-au publicat o serie de articole care demonstrează eficacitatea acestui tratament și care arată că după aproximativ 3 ședințe de tratament se obține creșterea în grosime și în densitate a firelor de păr.
În cazul cicatricilor postacnee, Cellenis PRP se poate folosi după ședințele de laser sau radiofrecvență pentru a grăbi vindecarea și a optimiza rezultatele sau se poate injecta direct în cicatricile de acnee cu o metodă specială, ce presupune subcizia.
Cicatricile postraumatice își pot reduce dimensiunile și capătă o culoare mai omogenă, mai apropiată de cea a pielii normale.
În cazul vergeturilor, care sunt estompate considerabil, se preferă aplicarea prin sisteme de microneedling.
Corectarea cearcănelor cu Cellenis PRP este o procedură foarte cerută în ultimul timp, se poate obține o ameliorare a texturii și culorii pielii. Se injectează prin tehnica în picătură, în jurul ochilor și la nivelul pleoapelor.
Unii medici folosesc cocktail-uri PRP cu botox, soluții de mezoterapie sau progesteron pentru tratamentul alopeciei sau în rejuvenare.
În cadrul Skin Clinic, procedura Cellenis PRP este combinată în principal cu laser și cu dispozitive de radiofrecvență, pentru a optimiza rezultatele și a grăbi vindecarea.
De asemenea, pentru rezultate optime, consecvența este esențială. Tratamentele se efectuează de obicei o dată pe lună pentru primele trei până la patru luni și apoi la fiecare trei până la șase luni după aceea, în funcție de răspunsul și de rezultatele individuale ale pacientului.
Acordul unanim este că repetarea tratamentului la fiecare trei până la șase luni este una dintre cele mai bune alegeri pentru a continua să stimuleze factorii de creștere și celulele stem care sunt asociate cu regenerarea.
Cellenis PRP are efecte secundare?
În cea mai mare parte, nu există risc real asociat cu Cellenis PRP. Majoritatea pacienților primesc injecții fără anestezie, iar disconfortul este minim. Cu toate acestea, gheața poate fi folosită pentru a minimiza durerea. În cazul în care există vreun disconfort, se recomandă un antialgic după procedură. Poate apărea roseață, care dispare în cateva ore sau vânătăi care trec în câteva zile.
Pentru cine este recomandat un astfel de tratament?
Oricine este, în esență, un bun candidat pentru tratamentele Cellenis PRP. Oricine poate beneficia de un tratament pentru zona ochilor, cearcănelor, decolteului, gâtului, pentru cicatrici sau pentru aleopecia androgenetică.
Acest articol face parte din campania Cellenis PRP – De Vorbă cu Medicul Specialist’, care promovează comunicarea transparentă față de pacient și furnizarea unor răspunsuri argumentate de experiența și practica de zi cu zi a medicului specialist.