Ce este cancerul mamar?
Cancerul mamar reprezintă cel mai frecvent tip de cancer întâlnit în rândul femeilor, fiind și una dintre principalele cauze de deces la femei, aproape o tremie din acestea fiind diagnosticate într-un stadiu avansat al bolii, având un prognostic rezervat.
Cancerul de sân apare odată cu anumite modificări la nivelul genelor responsabile de creșterea celulelor, numite mutații. Aceste mutații determină celulele să se multiplice într-un ritm alarmant, anormal. Această creștere paradoxală determină apariția celulelor canceroase, care se multiplică mult mai rapid decât celulele sănătoase și duc astfel la apariția cancerelor. Celulele maligne se pot apoi răspândi la ganglionii limfatici învecinați și la alte zone ale organismului prin intermediul sângelui și al sistemului limfatic.
Într-o fază incipientă, cancerul de sân poate să se prezinte fără niciun fel de simptom, de aceea este și dificil de diagnosticat la început. În cele mai multe cazuri, tumora poate fi prea mică pentru a putea fi palpabilă, putând fi detectată doar cu ajutorul unei mamografii.
Mamografia este fotografierea țesuturilor moi ale sânului pentru depistarea oricărei abnormalități. Este recomandat ca orice femeie trecută de vârsta de 30 de ani să o facă anual.
De obicei, primul semn al bolii apare sub forma unor noduli palpabili la nivelul sânilor, anormali și care nu au fost simțiți până atunci. Deși nu toți nodulii apăruți pot fi cancer, necesită investigații și intervenția specialiștilor. Care sunt testele pentru a identifica cancerul de sân?
Cele mai comune simptome întâlnite în cancerul mamar pot să difere în funcție de tipul acestuia, acestea fiind:
Cancerul de sân triplu negativ este un tip mai rar întâlnit de cancer mamar, afectând aproximativ 10-20 % dintre persoanele diagnosticate. Caracteristicile acestui tip de cancer mamar sunt următoarele:
Dacă o tumoră mamară îndeplinește toate aceste condiții, se poate pune diagnosticul de cancer de sân triplu negativ. Acest tip de cancer are tendința să se dezvolte mai rapid decât celelalte tipuri și este mai greu de tratat deoarece nu se poate apela la terapia hormonală din cauza lipsei receptorilor respective.
Medicii nu se pot pronunța deocamdată atunci când vine vorba de cauzele apariției cancerului mamar. Se știe că acesta apare atunci când celulele mamare încep să crească anormal și într-un ritm accelerat față de celulele sănătoase. Acestea continua să se acumuleze la nivelul țesutului mamar, formând nodulii.
Încă nu se cunosc cu exactitate factorii care contribuie la creșterea paradoxală a celulelor, însă se presupune că ar fi vorba de mai mulți factori de risc, de mediu și bagajul genetic al unei personae, care pot duce împreună la apariția cancerului.
Factorii de risc cresc șansele ca o persoană să dezvolte o anumită condiție patologică. Cu cât aceștia sunt prezenți în număr mai mare, efectele lor se acumulează și cresc șansele ca boala să apară. În cazul cancerului mamar, există multe cazuri în care acesta apare în lipsa acestora.
Factorii asociați cu un risc crescut de cancer de sân sunt:
De obicei, planurile de tratament se bazează pe tipul de cancer de sân, stadiul acestuia și orice situații speciale. Planul dumneavoastră de tratament va depinde și de alți factori, inclusiv de starea generală de sănătate și de preferințele personale.
Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea celulelor canceroase este cel mai frecvent tratament pentru persoanele care suferă de cancer de sân. Multe femei optează și pentru tratamente suplimentare, cum ar fi chimioterapia, terapia țintită, radioterapia sau terapia hormonală.
Clinica Venart este specializată în chirurgie ginecologică și în ginecologia oncologică. Datorită medicilor cu o vastă experiență și a tehnicilor medicale inovatoare, asigurăm o experiență operatorie la cele mai înalte standarde de calitate, cu rezultate excepționale pe termen lung în tratarea afecțiunilor ginecologice.