O cabană rustică la munte este refugiul perfect de care ai nevoie pentru a te deconecta de ritmul alert al vieții de la oraș, fie că e locul de unde îți petreci vacanța, fie că ai posibilitatea a lucra de acasă, ceea ce înseamnă, de fapt, că poți lucra de oriunde.
Rustic înseamnă, în primul rând, simplu și tradițional, iar amenajarea unei cabane rustice nu presupune foarte mult efort, dar cu siguranță implică pasiune!
Care este stilul arhitectural al unei cabane? Poate implica o casă făcută din lemn brut cu o fundație de piatră, cu un acoperiș tip fronton, cu balcoane din lemn sculptat în detalii complexe, care se extind dincolo de perimetrul casei și cu ferestre foarte mari.
Fațada unei cabane poate fi alcătuită din două părți: la parter din piatră naturală (un material cât se poate de abundent în zonele de munte), iar la etajele superioare, din lemn de conifer. O cabană rustică poate fi construită și din cărămidă. În acest caz, fațada este tencuită și vopsită într-un bej natural, iar cadrele de lemn masiv ale ferestrelor sunt înlocuite de ferestre cu geam de termopan.
Înainte de a te apuca de designul interior, trebuie să te asiguri că ai toate utilitățile la dispoziția ta: sistemul de canalizare, apa curentă, sistemul de încălzire, sistemul electric. Nu uita nici de internet, mai ales dacă urmează să lucrezi de aici. Nu doar atât, dar pentru a avea un confort termic sporit și a economisi combustibilul și energia pentru încălzirea cabanei, este indicat să o izolezi termic cu vată bazaltică de la Mathaus. Astfel vei avea totul la dispoziția ta și nu te vei trezi cu surprize neplăcute.
Interioarele cabanelor, de regulă, sunt dotate cu suprafețe, finisaje și elemente decorative din lemn și piatră naturală, cu uși de lemn nevopsit, cu detalii din piele, blană și fier forjat, cu bârne din lemn brut vizibile pe tavan și cu materiale textile moi și confortabile. Combină simplitatea cu formele brute și vei obține un design interior perfect pentru cabana ta de vis.
Interiorul unei cabane reflectă natura înconjurătoare, așadar nuanțele naturale sunt preferabile. Poate fi vorba de o paletă de culori bej sau maro, la care se adaugă accentele de culori ale tapițeriei obiectelor de mobilier. Estetica unei cabane îți permite să creezi mixuri neobișnuite. Spre exemplu, niște scaune înalte cu spătarul moale ar arăta grozav alături de o masă din lemn, iar în centrul camerei poți adăuga un covor din piele de animal. În același timp, încearcă să te ferești de obiectele de artă contemporană, pentru că nu sunt comune acestui stil. O cabană ideală trebuie să reflecte spiritul unui sătuc montan și să arate ca un refugiu confortabil cu o estetică rustică.
Șemineul unei cabane poate fi localizat în centrul livingului, sau pe colțul acestuia. Poți folosi materiale tradiționale, cum sunt marmura sau granitul, care sunt perfecte pentru menținerea căldurii, având în același timp un rol decorativ. O opțiune mai economică sunt plăcile ceramice care au o textură ce imită piatra. De asemenea, șemineul ar trebui decorat cu elemente din fier forjat și cu un stand pentru lemne de foc.
Obiectele de mobilier din lemn brut, cu un aspect vechi și nefinisat, sunt exact ceea ce ai nevoie pentru a-ți mobila cabana rustică. Caută mobilă de dimensiuni mari, fie uzată, de la târguri de antichități, fie nouă, dar deteriorată artificial. Pereții și cabinetele pot fi sculptate decorativ, bucătăria poate avea o masă de dining și scaune grele, iar în sufragerie se pot găsi scaune de răchită, o canapea masivă și obiecte de mobilier moderne cu inserții din piele. Ferește-te de tapițeria cu patternuri și încearcă să păstrezi o paletă de culori monotonă.
Așadar, amenajarea cabanei tale de vis la munte presupune în primul rând asigurarea confortului prin racordarea la utilități, dacă nu ai făcut deja acest lucru. Apoi te poți lăsa în voia creativității atunci când realizezi designul interior al cabanei: mult lemn expus, o paletă de culori naturală, obiecte de mobilier din lemn masiv, piei și blănuri la vedere și tapițerie monocromă. Mai departe nu ține decât de imaginația ta!
Sursă foto: Shutterstock.com