Cu o textură cremoasă și o dulceață naturală, uleiul de cocos a devenit unul dintre cele mai populare ingrediente naturale. Datorită multiplelor sale utilizări, acesta este considerat un super-aliment, având întrebuințări diverse în bucătărie și în gospodărie, pentru sănătatea organismului și ca produs cosmetic. Grație proprietăților extraordinare, uleiul de cocos este indispensabil din ritualul zilnic de înfrumusețare, fiind indicat pentru menținerea frumuseții pielii, a părului și chiar a danturii. Este alcătuit dintr-o combinație unică de grăsimi naturale și are capacități nutritive foarte mari. Utilizarea uleiului de cocos pentru îngrijirea pielii este cea mai simplă modalitate prin care te poți bucura de un corp radiant și sănătos, fără să cheltui o avere pe produsele cosmetice. Iată care sunt cele mai importante utilizări ale acestui lichid miraculos:
Hidratează și hrănește pielea
Organismul nostru secretă substanțe nutritive care ajută la menținerea funcțiilor pielii. După îmbăiere sau duș, pielea devine uscată și este predispusă mai ușor la infecții deoarece se îndepărtează stratul protector de acizi și sebum. Până în momentul în care se restabilește bariera naturală a corpului, pielea este vulnerabilă. Uleiul de cocos ajută la hidratarea și refacerea epidermei, previne uscarea și fragilitatea. Îl poți aplica direct după duș, pe pielea umedă, deoarece va fi absorbit foarte repede.
Uleiul de cocos conține vitamina E, cunoscută pentru efectele sale benefice asupra pielii și protecția împotriva radicalilor liberi. De asemenea, în componența acestui ingredient găsim și vitaminele C, B1, B3, B5 și B6, fier, seleniu, sodiu, calciu, magneziu și fosfor care ajută la menținerea elasticității și flexibilității pielii. Acidul lauric care se găsește până la 50% în uleiul de cocos este hidratant și antimicrobian. Acest produs hrănește pielea după epilarea cu ceară, iar în sezonul rece poate fi folosit pe post de cremă de mâini datorită proprietăților sale regeneratoare.
Acționează ca exfoliant
Uleiul de cocos poate fi utilizat ca scrub pentru ten și corp. Se amestecă cu zahăr brun sau sare, deoarece ambele au efecte antibacteriene, și se aplică pe piele pentru o exfoliere eficientă. Pentru o obține un mix parfumat, se pot adăuga și câteva picături de ulei esențial de eucalipt sau lavandă, ori extract de vanilie. Pe lângă faptul că îndepărtează celulele moarte ale pielii, hidratează și oferă finețe. Combinat cu zahăr de cocos, acest ulei va fi un exfoliant grozav pentru piele. Datorită acidului linoleic, care este benefic pentru pielea predispusă la acnee, uleiul de cocos este excelent pentru a curăța tenul. În amestec cu bicarbonat de sodiu, acesta exfoliază în profunzime și îndepărtează impuritățile de pe față.
Asigură protecție solară
Dacă ai nevoie de o protecție naturală atunci când mergi la plajă, uleiul de cocos reprezintă cea mai bună opțiune. În cazul în care vei sta la soare pentru o perioadă mai lungă de timp, se recomandă o protecție suplimentară deoarece acest ingredient are un factor minim, SPF 4. Totodată, uleiul de cocos este ideal pentru calmarea și combaterea arsurilor solare datorită proprietăților sale antiinflamatorii. Ajută la răcirea pielii, reducerea durerii, a umflăturii și iritațiilor.
Îl poți folosi cu încredere toată vara, deoarece pe lângă beneficiile deja menționate, uleiul de cocos accelerează procesul de bronzare. Din cauza căldurii în exces, pielea se usucă foarte tare, însă uleiul hidratează în profunzime și astfel se evită cojirea după statul la soare. Pielea va fi lucioasă și va căpăta o culoare frumoasă pentru că uleiul de cocos activează mai repede melanina de sub piele, responsabilă pentru nuanța arămie. În plus, menține sănătatea organismului deoarece nu blochează absorbția de vitamina D.
Îndepărtează celulita și vergeturile
Celulită sau vergeturile apărute în timpul sarcinii sunt coșmarul oricărei femei. Uleiul de cocos este eficient în obținerea unei siluete armonioase. Masajul cu acest produs stimulează circulația sângelui și a sistemului limfatic, favorizează eliminarea toxinelor și a excesului de grăsime din zonele cu probleme. Pentru a obține un exfoliant și mai eficient împotriva celulitei, combină uleiul de cocos cu cafea și aplică-l pe piele de câteva ori pe săptămână. Cafeina strânge porii, iar uleiul hidratează în profunzime și previne îmbătrânirea prematură a pielii.
Din cauza întinderii excesive a pielii în timpul sarcinii sau a pierderii bruște în greutate, se rup fibrele elastice din dermă și apar vergeturile. Datorită conținutului de acizi grași și a efectelor sale regeneratoare, uleiul de cocos reduce aspectul vergeturilor și chiar al cicatricilor, contribuind la estomparea lor în timp.
Tratament pentru psoriazis și eczema
Uleiul de cocos este un remediu natural sigur pentru a trata psoriazisul. Aceasta boală cronică autoimună se manifestă prin apariția unor plăci bine delimitate de culoare roșie, acoperite de scuame. Adăugarea unor linguri de cocos în apa de baie poate ameliora mâncărimea, îndepărtează părțile exfoliante și hidratează pielea.
Acest ingredient poate fi o opțiune benefică și pentru tratarea eczemelor. Afecțiune antinflamatorie cronică apare sub forma unei erupții cu mâncărime intensă, producând infecția ca urmare a lezării pielii. În cazul acestei boli este recomandată menținerea umidității pielii și hidratarea, iar uleiul de cocos este un produs natural de ajutor. Aplicat de două ori pe zi în zona afectată, contribuie la calmarea eczemelor și îndepărtarea mâncărimii.
Uleiul de cocos este eficient în lupta împotriva unui număr ridicat de infecții bacteriene datorită calităților anti-fungice, antivirale, precum și anti-bacteriene. Proprietățile sale nutritive îl transformă într-un produs extrem de eficient pentru frumusețea și sănătatea pielii. Spre deosebire de produsele cosmetice care conțin aditivi chimici, uleiul de cocos este natural și îngrijește pielea fără să conducă la apariția efectelor secundare.