Etichete curate – mare atenție la ingrediente
Alimentația celor mici reprezintă un subiect îndelung dezbătut, care împarte lumea mămicilor în două tabere: unele care militează pentru produse organice, provenite din gospodării/zone controlate ecologic și altele care nu consideră nimic greșit în a oferi celor mici alimente procesate sau alimente cu un conținut ridicat de zahăr.
Deși fiecare părinte este liber să își crească, educe și hrănească propriul copil exact așa cum crede de cuviință, studiile în domeniu au demonstrat faptul că o alimentație corectă ajută la întărirea sistemului imunitar, dar și la o dezvoltare corectă și armonioasă. Efectele unui stil de viață sănătos se văd în timp, iar cei mici, cu siguranță, le vor mulțumi părinților când vor ajunge ei înșiși la maturitate fără să se confrunte cu probleme ale aparatului digestiv, cu afecțiuni cronice sau cu fluctuații de greutate.
Micul dejun reprezintă cea mai importantă masă a zilei, așa că mămicile se străduiesc să le ofere celor mici variante cât mai echilibrate din punct de vedere nutrițional. Fără doar și poate, cerealele se află în topul preferințelor copiilor datorită texturii, însă, din păcate, marile magazine abundă în produse pline de conservanți și potențiatori de arome care fac mai mult rău decât bine organismului. Brandurile cu vechime nu acordă o atenție sporită listei de ingrediente, acesta fiind motivul pentru mămicile se află mereu în dificultate atunci când trebuie să aleagă cereale sănătoase pentru copii. Înainte de a pleca la cumpărături, acestea ar trebui să țină cont de câteva criterii importante, detaliate în cele ce urmează.
Mămicile trebuie să citească cu mare atenție etichetele cutiilor de cereale pentru copii din magazine pentru a-și face o părere cât mai bună despre ingredientele folosite. De regulă, ambalajele cât mai colorate reușesc să distragă atenția de la lista ingredientelor, însă este important că această să fie cât mai simplă. Uleiul de palmier, spre exemplu, are efecte negative asupra organismului, motiv pentru care ar trebui evitat, în special, în alimentația celor mici. Coloranții, potentiatorii de arome sau conservanții sunt alte ingrediente periculoase pentru sănătate, ingrediente care nu ar trebui să se regăsească sub nicio formă în compoziția unor cereale sănătoase pentru copii.
Conținutul de zahăr – inamicul tăcut al sănătății celor mici
În primii ani de viață, zahărul nu trebuie să facă parte din alimentația celor mici. Aceștia își pot lua necesarul de „dulce’ din fructe sau pot consumă miere după vârstă de 1 an. Majoritatea companiilor producătoare de cereale pentru copii includ în compoziția produselor o cantitate destul de ridicată de zahăr, din dorința de a crea o anumită dependență în rândul consumatorului. Se știe foarte bine că prichindeii sunt fani dulciuri, însă rolul părinților este acela de a le oferi variante santoase și gustoase. Cele mai bune cereale sănătoase pentru copii sunt cele fără zahăr sau cele care au un conținut cât mai redus.
Recomandările producătorilor – importanța unui consum echilibrat de cereale
Chiar dacă părinții au ales niște variante sănătoase de cereale pentru copii, ei trebuie să aibă grijă inclusiv la cantitatea pe care le-o oferă spre consum. Producătorii menționează pe eticheta gramajul pe care un copil ar trebui să îl primească, de regulă, fiind vorba de aproximativ 30 gr. Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, copiii mai mici de 4 ani ar trebui să consume o singură porție de cereale pe zi, în vreme ce copiii mai mari pot mânca până la 2 porții pe zi.
Conținutul de fibre – benefic pentru reglarea tranzitului intestinal
Asemenea adulților, cei mici se pot confruntă cu probleme ale tractului digestiv și cu dureri de burtică. Cu siguranță mămicile sunt familiarizate cu episoadele de constipație ale copiilor, astfel că medicii pediatri recomandă introducerea fibrelor în alimentație zilnic, pentru evitarea apariției unor astfel de situații neplăcute. Cerealele au un conținut destul de ridicat de fibre, porția zilnică necesară fiind de aproximativ 4 gr. De asemenea, un mic dejun bogat în fibre este destul de sățios și astfel va satisface necesitățile celor mici pentru următoarele ore.
Cereale adaptate vârstei
Este important ca alegerea cerealelor pentru copii să se facă în funcție de vârsta acestora. Sub nicio formă un părinte nu trebuie să ofere celui mic cereale de adulți sau cereale nepotrivite vârstei lui. Există pe piață produse destinate bebelușilor aflați la începutul diversificării, cât și produse speciale pentru copii cu vârste cuprinde între 4-10 ani, spre exemplu, așa că există suficiente opțiuni din care părinții le pot alege pe cele potrivite.
Atenție la alergeni
Unii copii dezvoltă o serie de alergii, motiv pentru care părinții trebuie să aleagă cu mare grijă produsele alimentare. Deși majoritatea cerealelor pentru copii nu conțin alergeni, acestea pot fi ambalate în fabrici unde se manipulează și produse pe bază de ouă, lapte sau nuci, motiv pentru care genul acesta de produse ar trebui evitate, în special dacă alergia de care suferă cel mic este destul de puternică. Consecințele consumului unor alergeni pot fi destul de severe și pot duce inclusiv la deces. Așadar, părinții trebuie să citească cu mare atenție ambalajele pentru a se asigura că nu există nici măcar posibile urme de alergeni în compoziția cerealelor.
Bio sau ecologic – cât de importante sunt ingredientele nemodificate genetic?
În ultimii ani, oamenii caută să introducă în alimentație produse provenite din culturi ecologice. S-a demonstrat faptul că utilizarea pesticidelor în stropirea cerealelor, legumelor și fructelor duce la creșterea șanselor de apariție a diverselor tipuri de cancer, precum și la probleme cardio-vasculare sau digestive.
Pentru un start cât mai bun în viață, medicii recomandă părinților să ofere celor mici produse din gospodării proprii sau alimente bio. Acestea provin din zone controlate, unde se respectă cu strictețe normele europene în vigoare. În plus, pământul unde cerealele cresc este îmbogățit doar cu îngrășământ natural. Nu se folosesc substanțe chimice și astfel consumul produselor este cât se poate de sigur.
Deși criteriile pentru alegerea celor mai bune cereale pentru copii pot părea destul de multe, sănătatea celor mici este cea mai importantă așa că părinții ar trebui să facă un efort în găsirea produsului perfect. Unii producătorii au înțeles nevoia oamenilor de a consuma produse cât mai sănătoase, motiv pentru care a apărut pe piață o nișă destinată special oamenilor care aleg cu grijă produsele pe care le consumă.
Pentru un mic dejun simplu și delicios, cei mici pot consuma cerealele cu lapte (de vacă sau de capră, în funcție de preferințe) sau cu iaurt. Pentru a le oferi aportul necesar de grăsimi, părinții ar trebui să meargă pe varianta produselor cu peste 3,5% grăsime. Cerealele sănătoase pentru copii pot fi consumate inclusiv cu fructe proaspete și o linguriță de miere sau sirop de arțar, această combinație fiind mai mult decât suficientă pentru un start optim.