(P) Ai de gând să-ți construiești o casă? Ia în calcul aceste 10 aspecte

Drumul care te duce la casa din vis va reprezenta una dintre experiențele pe care nu le vei uita niciodată în viață.

Indiferent de poziția în care te afli, trebuie să te pregătești psihic pentru o serie de provocări, întârzieri, greșeli și pentru tot felul de probleme.


De regulă, lucrurile decurg bine până când începe construcția propriu-zisă, pentru că acolo se vor vedea roadele pregătiri. De aceea, este bine să acumulezi cât mai multă experiență înainte de a lua definitiva planul. În cele ce urmează, îți vom prezenta câteva lucruri de bază la care trebuie să fii foarte atentă.

Calculează-ți bugetul după această formulă

Dacă nu ai mai trecut niciodată printr-o astfel de experiență, trebuie neapărat să le ceri părerea prietenilor și să citești diverse postări de pe internet, pentru că este destul de probabil să nu crezi ceea ce urmează să-ți spun. Cea mai sigură formulă de calculare a bugetului necesar pentru ridicarea unei case este ca, după ce ai trecut absolut tot pe foaie (inclusiv utilități, mobilier etc.), și ești sigur că nu ți-a scăpat nimic, să dublezi suma, pentru a te asigura că vei putea finaliza proiectul – chiar dacă termenul nu va fi respectat. O rezervă de 20-30% nu este suficientă!


Nu plăti mai mult de 20% avans

Este important să mergi pe recomandare, însă asta nu-ți garanjează succesul, pentru că o experiență pozitivă a unei persoane cu o firmă de construcții nu trebuie neapărat să se repete. Există multe firme care se finanțează din promisiuni de lucrări, dar care nu duc proiectul la bun sfârșit, din diverse motive. Firmele serioase de construcții nu-ți vor cere mai mult de 20% avans pentru o lucrare, chiar dacă, probabil, prețul solicitat va fi puțin mai mare – însă crede-mă că nu vei regreta acest lucru. 

Nu-ți schimba deciziile

Nu te grăbi să iei decizii și nu le lua dacă nu ești în cunoștință de cauză. Nu te lua după prima părere pe care o auzi. Consultă-te cu cât mai multe persoane și eventual, caută pe forum-uri și pune întrebări pe rețelele de socializare, înainte de a lua o decizie finală. Dacă ești genul care se răzgândește, lucrurile nu vor merge bine. Pe lângă faptul că vei pierde bani, cel mai probabil le vei pierde și simpatia lucrătorilor.


Organizarea spațiului

Dacă ai locuit la bloc, trebuie să te gândești că la casă vei avea nevoie de mai mult spațiu, mai ales dacă nu ai o curte foarte mică. Dacă nu vrei să ajungi să transformi un dormitor într-o debara pentru că nu ai luat în calcul spațiul necesar pentru depozitarea diverselor lucruri, documentează-te bine înainte de a definiva planul. Totodată, nu uita să te preocupi de proiectarea curții, a grădinii, a grătarului, a foișorului și a garajului.

Orientarea locuinței și a ferestrelor


Aceasta este unul dintre cele mai delicate și importante aspecte ale construirii unei locuințe, însă nu de puține ori se întâmplă ca aspectul luminii naturale să fie analizat prea puțin. Trebuie să te gândești foarte bine la preferințele și la nevoile familiei tale. Ai nevoie de soare în prima sau în a doua parte a zilei? Vrei să cultivi plante, să plantezi copaci sau să decorezi curtea cu flori? Cum este mai eficient să montezi fotovoltaicele? Gândește-te cum va bate lumina soarelui atât vara, cât și iarna. Documentează-te serios cu privire la plusurile și minusurile orientării casei spre sud, vest, est sau nord.


Izolarea și eficiența energetică

Vei observa că îți vei aloca mult mai mult timp pentru a te preocupate de încălzire și climatizare, decât o vei face pentru a te asigura că izolația locuinței va fi una eficientă, deși acest aspect ar trebui să fie în topul priorităților. Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul persoanelor care locuiesc la bloc. Calitatea hidroizolației este esențială, întrucât îți va crește substanțial prețul construcției, dar și pentru că va preveni degradarea clădirii. În același timp, termoizolația îți va spori enorm confortul, atât pe timpul verii, cât și iarna, ca să nu mai spunem de costul redus al facturilor.


Lucreză numai cu specialiști

Marile firme de construcții au, de regulă, echipe specializate în diverse discipline, însă chiar și așa, pot exista lipsuri. De aceea, vei vedea că firmele mari contractează specialiști în anumite nișe pentru a efectua anumite părții ale lucrării. Ar fi bine să faci și tu același lucru. Spre exemplu, firma Hidroizolații Conduraru se bucură de o experiență de peste 15 ani în domeniul izolațiilor, fiind unul dintre cele mai importante puncte de referință din domeniu, însă dispune și de echipe specializate în lucrări de gazonare, instalații, finisaje și tencuieli, lucrări de renovare, săpături manuale și mecanizate, lucrări de asfaltare, tâmplărie PVC și așa mai departe.


Apelează la un arhitect de interior

Nu face economie la acest capitol, pentru că, mai mult ca sigur, vei pierde ocazia de realiza o lucrare impecabilă. Nimeni nu spune că gusturile tale nu sunt bune. Din contră, rolul specialistului este de a pleca de la sugestiile tale, pentru a realiza un proiect cât mai bun pentru spațiul tău, bineînțeles, încadrându-se în bugetul stabilit.

Fii exigent, dar nu cicălitor

Este important să ai un diriginte de șantier, nu doar pe hârtie, pentru că rolul acestuia este să se asigură că totul decurge conform planului și că se respectă standardele de calitate impuse. Indiferent dacă ai însă un astfel de om sau nu, trebuie să supraveghezi regulat lucrarea și să semnalezi orice neregulă, imediat ce o observi, fără să aștepți ca lucrurile să scape de sub control. Spune mereu ce ai de spus, dar nu sta cu gura pe lucrători, pentru că trebuie să-i lași să lucreze.


Clauze, nu vorbe

Înainte de a face ultima plată și de a lua în primire construcție, asigură-te că totul a fost finalizat. Odată plecată echipa, cu greu vei mai putea da de ei, pentru că vor începe un alt proiect și efectiv nu vor mai avea timp să se ocupe de tine. Nu merge niciodată pe promisiuni și pe încredere, ci trece totul în contract. De preferat este, să ai totul stabilit de la început, pentru că ulterior, ți-ar putea fi greu să te impui și dacă constructorul va refuza propunerile tale, nu prea vei avea încotro.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro