Deși frecvent interpretată ca o problemă a adolescenței, este important de știut că acneea poate apărea indiferent de vârstă și poate fi o afecțiune cronică, alteori intermitent-recurentă, mai ales la adulți. Principalele cauze ale acneei sunt tulburările hormonale și cele ale sistemului imunitar.
Localizată preponderent în zona feței, în regiunea cervicală, în regiunea toracelui anterior și posterior și însoțită de o secreție exagerată de sebum, acneea hormonală se acutizează în perioada premenstruală. Acneea femeii adulte' – așa cum mai este ea numită – este în strânsă legătură cu sinteza crescută de hormoni masculini (hormonii androgeni), care apoi acționează asupra glandelor sebacee și a foliculilor piloși implicați în acnee.
Proporția dintre hormonii androgeni și estrogeni, cortizolul (hormonul stresului) și fluctuațiile hormonale sunt factori care pot determina evoluția hiperproducției de sebum și acnee. Aceste dezechilibre pot fi restabilite printr-o serie de extracte care să acționeze complementar asupra factorilor care stimulează apariția acneei.
Sunt câteva elemente care te ajută să te lămurești asupra acestui tip de acnee: orientează-te după zona în care își face apariția acneea, după tiparul temporal al apariției ei și după aspectul coșurilor, precum și după răspunsul la metodele de tratament deja încercate.
Astfel, localizarea în zona bărbiei și a maxilarului, periodicitatea apariției și a remisiei, mai mult sau mai puțin evidentă – sunt semne ale acneei hormonale. Aspectul diferit de punctele negre și de comedoane și prezentarea acneei în formă de chisturi dureroase, ca niște umflături aflate adânc în piele, deseori inflamate, sunt aspecte morfologice tipice acneei hormonale.
Hormonii – a căror dezechilibre pot provoca uneori acnee – sunt influențați de stilul de viață. Trebuie știut că hormonii au rolul de a regla mecanismele fiziologice, comportamentul și dispoziția. Comportamentul este influențat de hormoni și, invers, stilul de viața poate influența producția de hormoni. De exemplu, practicarea sportului are impact asupra mai multor tipuri de hormoni în organism, iar odihna are și ea rol în balansarea răspunsului endocrin al diferitelor glande și țesuturi.
Tot în sfera relației dintre comportament și hormoni poate fi menționat nivelul de insulină care dictează relația cu dulciurile. Hormonii sațietății, care influențează pofta de mâncare, creează obiceiurile alimentare constante, care pot favoriza acneea; acest lucru se produce datorită dezechilibrului dintre testosteron și estrogen.
Alegerea unei alimentații care să sprijine organismul este importantă. De exemplu, zincul are rol în întărirea sistemului imunitar și reducerea stresului oxidativ, vitamina D previne obezitatea, stimulând producția leptinei (hormonul care te anunță că ești sătulă și că trebuie să te oprești din mâncat). Vitaminele sunt esențiale vieții și, implicit, funcțiilor hormonale. Un obicei alimentar sănătos poate fi și acela al suplimentării cu extracte din plantele care oferă beneficii în contextul acneei hormonale.
NorMens Acne este suplimentul care acționează în mod natural și sinergic asupra mecanismelor de producere a acneei, inclusiv asupra cauzelor hormonale. NorMens Acne combină extracte standardizate din Vitex agnus castus (40 mg/ 2 cpr) și Maca lepidium (100 mg/2 cpr) și un mix de ingrediente active care susțin corpul să lupte singur împotriva acneei: extract de ceai verde (cu 90% polifenoli și 60% catechine – 1000 mg/2 cpr), zinc (din Lynside Forte Zn – 10 mg/2 cpr), vitamina D3 (50 µg/2 cpr) și vitamina E (24 mg/ 2cpr).
Combinația de extracte standardizate de Vitex agnus castus și Maca Lepidium din NorMens Acne nu este una întâmplătoare. Vitex agnus castus a fost ales pentru conținutul său în flavonoide, diterpene și glicozide. Flavonoidele, precum casticina, quercetagetina și izovitexina din Vitex agnus castus, acționează asupra receptorilor de estrogen – hormon a cărui balanță este menționată încă de la început ca fiind implicată în acneea femeii adulte, acneea hormonală.
Astfel, Vitex agnus-castus a fost propus ca adjuvant natural în acnee, în afecțiunile digestive (deseori asociate unui stil de viață nesănătos, care influențează și el acneea), in dereglările menstruale etc. Cu un istoric bogat și secular în medicina tradițională, cunoștințele despre Vitex agnus castus sunt acum dublate și obiectivate de studii de laborator și clinice, care îi confirmă potențialul dat de ingredientele active ale extractului, în sănătatea feminină.
Maca (Lepidium meyenii) – plantă din Anzi, care crește la peste 4000 de m altitudine și ale cărei urme de cultivare au fost găsite în siturile arheologice, în straturile vechi de mii de ani – conține o serie de substanțe care acționează asupra balansării nivelurilor hormonale prin stimularea funcționării optime a hipotalamusului și a hipofizei, structuri cu rol reglator neuro-endocrin în întreg organismul. Acest rol reglator se manifestă inclusiv asupra hormonilor sexuali.
Prin conținutul de alcaloizi, extractul de Maca din NorMens Acne influențează efectele altor hormoni, precum FSH-ul, estradiolul și progesteronul. Alcaloizii din acest extract, precum quercetina – un fitoestrogen important – intervin într-o multitudine de funcții, de la reducerea stresului oxidativ (care deseori se reflectă și asupra pielii), la modularea funcțiilor ovariene, funcții implicate în ciclul menstrual care, în cazul dereglării, devin factor în apariția acneei.
Glucozinolații din Maca intervin în îngrijirea pielii (inclusiv dinspre interior) prin diverse mecanisme și chiar prin funcții antimicrobiene – importante în combaterea reacțiilor inflamatorii deseori prezente și în acnee. Maca este o plantă care conține 31 de minerale și 60 de fitonutrienți diferiți, care influențează benefic sistemul endocrin. Toate aceste beneficii se regăsesc doar în extractele standardizate care conțin garanția ingredientelor active din plante.
Celelalte ingrediente din NorMens Acne contribuie la îngrijirea tenului, în special la persoanele cu pielea grasă, predispusă la acnee ușoară, moderată sau severă. De asemenea, în doze optime, participă la ameliorarea simptomelor asociate acneei (ten gras, dureri pelviene, ciclul neregulat ș.a.m.d.) și contribuie la echilibrarea naturală a producției de sebum. Cura cu NorMens Acne se recomandă timp de minimum 4 – 6 luni de zile.