(P) 7 din 10 români au probleme dentare severe: ce trebuie să știi înainte de a-ți face un implant dentar?

Lipsa dinților este o problemă cu care, din păcate, ne confruntăm la nivel general, în România. Studiile de specialitate spun că românii sunt europenii cu dinţii cei mai puțin îngrijiţi.

Amânăm foarte mult vizitele la stomatolog, din teamă sau lipsă de bani, încât de multe ori este prea târziu. Şapte din 10 români şi-au pierdut cel puţin un dinte. În practică, un dentist vede de toate’: pacienți fără dantură sau fără doi, trei dinţi. Adeseori, ne dorim o dantură ca la 20 de ani, dar este foarte dificil. Însă, la fel de des, tratamentele și alternativele de reparare sunt amânate pe cât posibil. 


Probabil te gândești că lipsa unui dinte nu are cum să te afecteze, mai ales dacă este aproape insesizabil.  Astăzi, metodele de reconstrucție puse la dispoziție de clinicile stomatologie sunt diverse – de la implanturi, proteze și până la coronițe de ceramică și soluții endodontice rafinate, completate de finisarea estetică, de exemplu, prin fatete dentare sau albire profesională. Este important să nu minimizezi importanța sănătății orale iar o dantură sănătoasă este, în primul rând, o dantură completă. 


Există o legătură strânsă între unele afecţiuni orale şi starea generală de sănătate. Diabetul, bolile de inimă sau cancerul agravează bolile dentare, iar, la rândul ei, o dantură cu probleme poate să afecteze întregul organism. Bacteriile din cavitatea bucală pot avea consecinţe serioase asupra sănătăţii. Acestea migrează în sânge şi provoacă infecţii şi inflamaţii de multe ori foarte grave.. S-a descoperit o strânsă legătură între diabet și boală parodontală – sau parodontoza, în popor. Important este să mergem la stomatolog, să avem grijă de dinții noștri și așa vom avea grijă de sănătatea întregului corp.’ 

– ne-a povestit dr. Alexandra Mircea, medic specialist parodontologie & estetică dentară.

Așadar, dinții lipsă cauzează atât probleme la nivel estetic, cât și la nivelul sănătății întregului organism. Dinții vor începe să cadă pe rând, iar masticația va fi îngreunată. Tratamente și soluții stomatologice există, desigur, dar acestea sunt eficiente dacă ajungi la dentist la timp. Sigur, chiar și în cazul în care ți-ai pierdut dintele natural complet, există soluții restauratorii, iar cea mai populară și cu rezultate deosebite la nivelul calității vieții este inserarea unui implant dentar. Pentru a identifica stadiul afecțiunii și pentru a află soluțiile cele mai potrivite, vei avea nevoie de o vizită la cabinetul stomatologic. Mai târziu sau mai devreme, afecțiunile dentare te trimit în clinică. Spre binele nostru este indicat să fie cât mai devreme.  Iar dacă îți dorești din diverse motive să amâni, atunci e bine să iei această decizie în cunoștiință de cauză,  după ce te-ai informat bine. Legat de refacerea danturii cu ajutorul implanturilor dentare, trebuie să știi că:


  • Dacă înlocuiești dinții lipsa, trăsăturile feței tale nu vor mai fi modificate – buzele și al obrajii își vor recăpăta plenitudinea. De asemenea, nu vei mai avea probleme legate de rostirea cuvintelor.
  • Nu vei mai fi nevoit să eviți anumite alimente pentru că nu le poți mesteca.
  • Sănătatea orală va fi restabilită. Apariția cariilor sau a altor probleme parodontale vor fi reduse la minim.
  • Implanturile pot rezista foarte mult timp, mai ales dacă pacientul are grijă la igienă și întreținere. Este necesar consultul medical și igienizarea o dată la 6 luni.
  • Metodele de implantare au avansat extrem de mult în ultimii ani. Așadar, nu trebuie să îți faci griji în ceea ce privește durerea sau apariția complicațiilor severe. În doar câteva ședințe îți poți recăpăta încrederea în zâmbetul tău.
  • Prevenția este cea mai bună alegere pentru a putea evita situațiile neplăcute. În momentul în care sesizezi că un dinte e afectat, mergi imediat la medicul stomatolog. Cu trecerea timpului, nu vei mai putea să zâmbești din inimă.

Implantul dentar este necesar pentru a restabili echilibrul din cavitatea bucală. De asemenea, are un rol estetic important. Există câteva tipologii de implanturi: de titan (sunt cele des folosite), de zirconiu (dacă ești cumva alergic/ă la titan); sunt implanturi care înlocuiesc un singur dinte, implanturi pe care se pot realiza punți dentare (în cazul celor care nu mai prezintă niciun dinte pe arcadă) sau zigomatice (tipuri de implanturi utilizate în cazul celor care au o cantitate f scăzută de os). În funcție de particularitățile fiecărui caz, vei alege varianta cea mai potrivită cu ajutorul medicului tău stomatolog. 


Vei putea obține zâmbetul pe care ți-l doreai de atâta vreme chiar și într-un buget mai limitat.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet