Rezultatele unui studiu realizat de curând, privind percepția managerilor de sex feminin asupra mediului de business în care își desfășoară activitatea, sunt cât se poate de interesante. Aproximativ 5.300 de femei (mid-top management level) din 13 țări au răspuns la întrebările din chestionarul lansat de platforma digitală LinkedIn, construite în jurul conceputului de succes în carieră'. Principalele puncte comune, privind modul în care trebuie să arate CV-ul unei femei de succes, sunt împărtășite astăzi cu voi:
Iată care sunt cele 5 bile albe' pe care trebuie să le adaugi și tu în propriul CV:
Chiar dacă ești specializată pe un anumit domeniu, cine știe ce îți poate oferi ziua de mâine? Sau jobul de mâine, dacă ai curajul să ieși dintr-o oarecare zonă de confort profesional. Marile companii (catapultate în România dintr-un Vest deschis 24 / 7 către NOU), încurajează schimbarea domeniului de activitate, atunci când plafonarea și plictisul își intră în drepturi. Chiar dacă o schimbare vine la pachet cu propria-i doză de incertitudine, lipsa unei frici pentru necunoscut reprezintă o calitate pe care managerii o caută la femeile din echipele pe care le conduc.
În cazul în care lucrurile nu se îndreaptă către orizontul pe care ni l-am imaginat pe acea foaie de flipchart, sau în prezentarea trimisă clientului pe mail, abordarea inițială trebuie asumată și privită dintr-un alt unghi. Femeile de succes nu clachează în fața unui eșec, oricând de seducătoare ar fi fost reușita propusă. Exercițiul regândirii unui plan sortit eșecului nu poate fi decat o altă lecție pe care o femeie de succes o învață, atunci când își propune atingerea unui obiectiv măreț.
Este greu să rămâi pe o poziție de succes, dacă nu acorzi suficiente credite și celor de lângă tine: colegii tăi, adică alte părți la fel de vii ale aceleiași echipe de succes. Totodată, este cu atât mai greu să obții un job, dacă CV-ul tău abundă de calități îndreptate către lucrul individual, evaluarea proprie a eșecurilor, apetitul către proiecte ce pot fi realizate fără ajutorul altora. Managerii își doresc în echipele pe care le conduc persoane care formează un tot, de dragul unui bine comun. Așadar, iată ce trebuie să adaugi până acum (sau să modifici) în CV-ul tău.
Reprezintă încă o bilă albă' bine de punctat în propriul CV, aflată în strânsă legătură cu cele de mai sus. Particularitatea acesteia constă în faptul că oportunitate', în contextul de față, se referă la percepția unui angajat față de: o promovare, un client nou, posibilitatea unui schimb de experiență etc Managerii vor să își pună încrederea în oameni activi, conectați mereu la ce este nou și, bineînțeles, dornici de afirmare. Sedentarismul, această mică-mare boală din spațiul Corporate, naște monștri. Chiar dacă pare o luare de poziție inofensivă, lipsa de inițiativă se va întoarce, mai devreme sau mai tarziu, impotriva ta!
Faci o impresie excelentă dacă știi cum să condimentezi propriul CV cu o suită de hobby-uri interesante, menite să te țină departe de bula celorlalți roboței corporatiști wannabe. Chiar dacă nu va recunoaște niciun manager de la Resurse Umane acest lucru, oamenii activi în timpul lor liber sunt doriți foarte mult în cadrul unei companii, pentru că se dovedesc a fi mai deschisi, mai flexibili, mai relaxați față de cei fără viață privată'. Da, contează enorm această componentă extracurriculară' a unui candidat la un interviu, pentru că oamenii atrag oameni, iar relațiile profesionale se consolidează pe un ambient social plăcut, determinat de pasiuni comune din timpul liber.
Cam atât despre îmbunătățirile pe care le poți aduce propriului CV. Dacă vrei sa ai succes, nu uita ca trebuie să muncești pentru obținerea sa, însă nu te oprește nimeni să îl cosmetizezi printr-un curriculum vitae menit să genereze telefoane. Mai multe despre cum poți obține succesul în propria carieră, poți afla din colectia de carti pentru dezvoltare personala de la Curtea Veche!