(P) 5 greșeli de evitat la instalarea și utilizarea scaunului auto pentru copii

Scaunul auto este un suport pe care cei mici trebuie să-l folosească pentru o lungă perioadă de timp, pentru a călători cu mașina. Practic, acesta va proteja copilul și îi va oferi siguranță în caz de accidente. Pentru a-și îndeplini corect funcția, un scaun auto trebuie să respecte anumite caracteristici.


În primul rând, scaunele auto pentru copii trebuie să fie aprobate oficial, apoi să respecte toate normele în vigoare. Mai înainte de orice, însă, acestea trebuie să fie instalate corect! De fapt, numai astfel pot fi eficiente și micii pasageri nu vor fi puși în pericol. Pentru a te asigura că totul corespunde normelor necesare, trebuie să știi care sunt principalele greșeli de evitat la instalarea și utilizarea acestui articol.

Instalarea incorectă 

Una dintre principalele greșeli, atunci când montezi un scaun auto, este să nu-l fixezi bine. Consecința imediată? Articolul va aluneca în timpul mersului cu automobilul. Cu tot cu junior. Pentru a-i verifica stabilitatea, folosește ambele mâini și încearcă să-l muți din loc. Dacă este corect montat, va opune rezistență și se va mișca foarte puțin. În cazul în care se mișcă vizibil, fixează-l mai strâns. De exemplu, trebuie să plasezi un genunchi pe scaun pentru a-l ține bine în loc, apoi strânge, la maxim, centura de siguranță a mașinii. În cazul în care deții un model cu bază Isofix, ai grijă ca absolut toate punctele de susținere indicate în manualul de utilizare să fie corect cuplate, apoi fixează centura.


Riscul posibil, în situația instalării și utilizării incorecte, este ca scaunul să se elibereze din centură, să alunece pe banchetă și să se rupă în partea din față, provocând micului pasager răni grave la nivelul feței și capului în caz de accident.

Omiterea verificării unghiului de înclinare

Este esențial – mai ales atunci când este vorba despre transportul unui nou-născut – ca scaunul poziționat cu spatele la sensul de mers al mașinii să fie rabatabil la 45°. Din păcate, nu toți părinții sunt conștienți de acest lucru: dacă scaunul auto nu este rabatabil în conformitate cu instrucțiunile producătorului, acesta poate reprezenta un pericol grav pentru cel mic! Mai mult, chiar și un scaun prea drept poate fi periculos: mușchii moi ai gâtului și spatelui unui bebeluș nu-i pot sprijini suficient capul. În cazul nedorit al unui impact, copilul va fi aruncat înainte, iar o astfel de mișcare bruscă îi va stopa fluxul normal al respirației.

Înclinarea este importantă și pentru copiii de vârste mici. Aceștia au nevoie să doarmă în timpul călătoriei, iar unghiul de înclinare este fundamental pentru odihna sănătoasă a acestora.


Fixarea incorectă a centurii copilului

Aceasta este o greșeală frecventă a părinților, atunci când își instalează copilul în scaunul auto, din teama că pruncul va fi deranjat. Dimpotrivă, este recomandat ca ambele părți ale centurii dedicate prinderii copilului în scaun să rămână tensionate. În caz contrar, în caz de accident, cel mic va aluneca și va fi aruncat în habitaclu sau chiar proiectat prin geam. În consecință, rezolvarea acestei probleme este simplă: trebuie doar să fixezi și să prinzi bine copilul în scaun.


Reglarea necorespunzătoare a tetierei

Acest lucru este important fiindcă influențează poziția în scaun și respirația copilului. Dacă nu are susținere corespunzătoare pentru cap, treaz, dar mai ales când doarme, copilul va avea tendința să stea strâmb, poziție care îi va dăuna mușchilor gâtului și vertebrelor cervicale. În plus, odihna îi va fi alterată din cauza poziției incorecte a corpului și a fluxului sacadat al respirației. Aveți deci mare grijă și la acest aspect!


Instalarea unui scaun auto uzat  

Reciclarea este bună, dar siguranța copilului cere mai degrabă un scaun auto nou. De exemplu, este foarte posibil ca un model second hand să fi depășit data expirării. Perioada generală de valabilitate poate ajunge la 5-6 ani, dincolo de care plasticul se degradează, reducând eficiența și gradul de siguranță asigurate de producător.

În plus, e periculos să lăsați sănătatea copilului în grija unui obiect folosit, despre care nu știți dacă a avut sau nu vreun accident în perioada anterioară de utilizare. Dacă da, cel mai probabil este un scaun fisurat sau deteriorat la interior, deci nu mai este sigur. Așadar, pentru binele copiilor, optați pentru calitatea, standardul și garanția oferite de comercianții de încredere!


Putem concluziona aceste rânduri cu aserțiunea că montarea corectă și sigură a scaunului auto pentru copii trebuie realizată respectând obligatoriu indicațiile producătorului. În caz contrar, riscul accidentărilor crește, chiar și atunci când este vorba despre un drum scurt sau la viteză redusă. Orice impact al autoturismului poate avea repercusiuni serioase asupra celor mici, drept urmare, grija părinților este salvatoare. „Paza bună trece primejdia rea’, nu?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle