Veganismul reprezintă un stil de viață tot mai des răspândit în zilele noastre. Oamenii care apreciază acest regim adoptă o alimentație bazată integral pe plante, leguminoase, cereale și fructe. Principalul scop al dietei vegane este de a exclude total produsele de origine animală. Mulți ar putea considera că organismul este astfel privat de numeroși nutrienți esențiali. Ei bine, chiar și printr-o alimentație vegană avem posibilitatea de a-i oferi corpului nostru proteine, carbohidrați, fibre sau lipide. Rețetele sunt simple și favorizează digestia, iar ca să-i convingem chiar și pe omnivori să le integreze în meniul lor zilnic prezentăm mai departe câteva exemple delicioase.
1. Paste cu sos de morcov și păstârnac
Cu siguranță pastele pot fi introduse în alimentația vegană într-o varietate de forme. Însă, această rețetă cu morcovi și sos de muștar și păstârnac este atât de gustoasă încât nu aveam cum să nu o scoatem în evidență, mai ales pentru cină. Light și extrem de aromată, mâncarea nu necesită nimic mai mult decât penne integrale, morcov, păstârnac, puțin ulei de măsline, oregano, usturoi, muștar, pastă de tomate și busuioc proaspăt.
Pentru a prepara delicioasele paste, mărunțește în blender morcovii și păstârnacul până obții o pastă pe care o vei pune apoi într-o tigaie cu ulei încins. Adaugă usturoi pisat, pastă de tomate, oregano, sare și piper, apoi lasă pe foc timp de 5 minute. La final, îincorporează muștar și busuioc proaspăt tocat. Amestecă sosul obținut cu pastele fierte, iar preparatul tău este gata pentru a fi servit la masa de seară.
2. Salată cu sfeclă și tofu
Oricine preferă o cină răcoritoare și simplă trebuie să încerce această minunată salată. Are o textură crocantă și este deosebit de sănătoasă întrucât conține pătrunjel proaspăt, zeamă de lămâie și turmeric. Pentru a o prepara ai nevoie de o sfeclă roșie crudă, rădăcină de țelină, merișoare deshidratate, brânză tofu, pătrunjel și semințe de floarea soarelui hidratate în apă timp de o oră. Toate aceste produse se mărunțesc și se așează într-un bol, după care se asezonează cu pudră de turmeric, chimen măcinat, ulei de măsline, suc de lămâie, sare și piper. Rezultatul este unul spectaculos, atât în ceea ce privește aspectul cât și gustul salatei.
3. Paella cu legume
Este aproape imposibil să nu fi auzit de celebra rețetă de paella, care a dus faima bucătăriei spaniole dincolo de granițele regatului. Deși varianta originală include fructe de mare există numeroase versiuni ale preparatului care pot fi pregătite și de către cei ce nu mănâncă proteină animală. Așadar, poți să pregătești paella cu ceapă, usturoi, ardei capia, mazăre, măsline verzi, roșii uscate, cozi de ciuperci pleurotus și orez Arborio.
Într-o tigaie mare se pune la încins ulei de măsline și se adaugă, pe rând, cozile de ciuperci, ceapa tocată, usturoiul mărunțit și ardeiul tocat. Se gătesc timp de 5 minute, apoi se toarnă peste ele vin alb, boia iute, chili și șofran. După ce se fierbe compoziția 10 minute se pune apă sau supă de legume, orez, alge nori, mazăre și măsline. Peste alte 10 minute se pun roșiile uscate, algele, sare și piper și se fierbe amestecul până ce se înmoaie orezul. La final, se presară pe deasupra pătrunjel tocat și felii de lămâie.
4. Gigantes plaki
Această rețetă face parte din bucătăria grecească, una dintre gastronomiile lumii care cuprinde nenumărate preparate vegane și vegetariene. Este vorba despre o mâncare pe bază de fasole gigant uscată, roșii proaspete, pastă de tomate, ceapă, usturoi și pătrunjel verde. Boabele de fasole se pun la hidratat cu câteva ore înainte de cină, apoi se fierb până se înmoaie. Ceapa și usturoiul se toacă și se pun la călit în ulei de măsline, apoi se adaugă peste ele pasta de tomate și se mai țin pe foc 1-2 minute. Roșiile proaspete se curăță de coajă și se taie cuburi, după care se adaugă și ele în tigaie. Compoziția se fierbe 10 minute. La jumătatea timpului se pune oregano uscat, un praf de scorțișoară și sare. Adaugă la final fasolea fiartă, amestecă bine și dă vasul la cuptor pentru o oră. Când este gata, gigantes plaki se asezonează cu pătrunjel verde.
Rețetele vegane sunt simple și sănătoase, foarte ușor de pregătit, mai ales că și cantitățile de ingrediente pot fi aproximative, după propriul gust. Dacă nu ai timp suficient să-ți pregătești cina, dar totuși nu vrei să renunți la stilul tău de viață, comandă mâncare online în Buzău sau în alt oraș care să includă preparatele vegane preferate. În acest fel, nu doar că vei avea întotdeauna parte de o cină savuroasă, ci poți să experimentezi și o mulțime de preparate interesante.