Între 3% și 5% din întreaga populație a lumii este diagnosticată cu ambliopie, o afecțiune oftalmologică ce apare în copilărie. Ambliopia se manifestă prin faptul că un ochi are vederea mai slabă decât celălalt. Copilul nu își dă seama de acest fapt și nu le poate spune părinților.
Care sunt simptomele ambliopiei
Din păcate, ambliopia nu are simptome evidente și ușor vizibile. Ambliopia nu doare. Totuși, sunt câteva semne pe care le pot sesiza părinții în timp ce se joacă sau petrec timp împreună:
Dacă observați cel puțin 2 din semne, mergeți de urgență la oftalmolog. Unicul mod de a diagnostica ambliopia este consultația oftalmologică.
Soluții de tratament pentru ambliopie
În trecut, cea mai frecventă metodă de tratare a ambliopiei era obturarea ochiului sănătos. Această metodă avea ca scop stimularea acuității vizuale a ochiului leneș. Între timp, medicii oftalmologi au observat că această soluție este incomodă, generează disconfort copiilor și nu este suficientă pentru un tratament eficient.
Așa că în prezent, se folosește o metodă mult mai prietenoasă și anume terapia vizuală prin exerciții computerizate. Foarte populară în SUA, Canada sau Australia, metoda de tratare a ambliopiei a început să fie folosită și în România.
Dr. Alexandru Dimitriu, medic primar oftalmolog la Clinica Optisan folosește terapia vizuală pentru recuperarea ochiului leneș de mai bine de 10 ani și susține că pacienții săi și-au recuperat vederea cu cel puțin 30% prin intermediul exercițiilor pleoptice și ortoptice computerizate. Pe lângă faptul că ochii au început să funcționeze împreună, pacienții și-au îmbunătățit coordonarea mână-ochi și orientarea în spațiu, reușind să aprecieze mai bine distanța față de obiecte.
Cum se lucrează cu copiii în cadrul ședințelor de terapie vizuală
Știm cu toții că micuții se plictisesc repede, iar părinții reușesc cu greu să îi țină ocupați cu o singură activitate mai mult de 20 de minute. Ei bine, terapia vizuală este gândită și implementată ca un joc pentru copii.
În cadrul consultației inițiale, medicul oftalmolog stabilește un protocol de tratament în funcție de gradul ambliopiei, vârstă, abilitățile vizuale și psiho-cognitive ale copilului. Iar terapeutul pune în practică un set de reguli de „joacă' pe care copilul trebuie să le respecte. Exercițiile pe calculator pentru ambliopie arată ca niște jocuri video, ceea ce captează și mai mult interesul copiilor. Din dorința de a trece la următorul nivel, copilul devine foarte motivat și implicat în efectuarea exercițiilor. Astfel, rezultatele încep să apară chiar după primele ședințe de terapie vizuală.
Exerciții pentru ambliopie la domiciliu
După efectuarea ședințelor de terapie vizuală în clinică, medicul oftalmolog face o evaluare și recomandă un protocol de tratament pentru continuarea terapiei la domiciliu.
În funcție de rezultate, copilului i se indică numărul de ședințe de terapie vizuală pe care trebuie să le urmeze acasă. Terapeutul setează și adaptează parametrii din aplicație în funcție de performanțe. Eficiența tratamentului depinde mai ales de motivația pacientului și de o colaborare bună dintre copil, părinte și terapeut.
Mai multe detalii despre ambliopie și metoda de tratament, găsiți aici:
T: +40360086888
M: +40746672215