Plămânii noștri sunt responsabili cu respirația de care avem nevoie în fiecare zi iar viața noastră depinde de ei.
Deși respirăm în mod inconștient, ei fac o treabă incredibilă zilnică, iar de cele mai multe ori nu suntem conștienți de faptul că anumite obiceiuri ale noastre îi pot afecta.
Fiecare celulă din organismul nostru are nevoie de oxigen care ajunge în plămâni și ulterior în sânge, datorită lor. Oxigenul odată ajuns în celule se transformă în dioxid de carbon care este expulzat din organism, tot cu ajutorul plămânilor.
Sănătatea respiratorie este unul dintre acele lucruri cărora trebuie să le acorzi o atenție deosebită. Indiferent că ai sau nu probleme, controalele de rutină într-un cabinet de pneumologie la Profilaxia.ro te pot ajuta să depistezi anumite probleme la timp dar și să tratezi anumite afecțiuni ale plămânilor.
O dată cu pandemia, oamenii au devenit mult mai atenți la sănătatea lor, în special la partea respiratorie însă cauzele care pot declanșa probleme ale plămânilor sunt mult mai multe. Răceala sau gripa netratată, oboseala sau chiar stresul pot face ca plămânii să devină extrem de sensibili.
Iată care sunt acele obiceiuri nocive care îți pot afecta plămânii.
Fumatul
Nu se mai pune problema că fumatul este un obicei nociv, nu doar pentru plămâni cât și pentru întregul organism. Acesta oprește oxigenarea corectă a organismului tău și îți afectează o bună parte din organe, minimizând media de viață a întregului organism.
Probabilitatea ca bolile de plămâni să apară la persoanele fumătoare este mult mai mare, decât la nefumători, deci renunță la acest obicei cât mai rapid.
Obezitatea
Un motiv foarte evident pentru care oamenii care sunt supraponderali respiră cu dificultate este pentru că volumul de aer care intră în plămâni este restricționat. Supraponderabilitatea face ca plămânii tăi să nu funcționeze la capacitatea maximă, ceea ce duce implicit la probleme respiratorii.
Rutina, viața sedentară, lipsa mișcării și alimentația nesănătoasă sunt unele dintre cauzele principale ale obezității, de care tot mai mulți oameni, suferă, inclusiv copii și adolescenții.
Dacă ai astfel de obiceiuri, este timpul să începi să schimbi ceva pentru a fim fi mai sănătos. Obezitatea afectează și alte organe precum inima sau ficatul, deci cu siguranță ai câteva motive bune să începi să faci ceva, în această privință.
Stresul
Cu toate că stresul nu poate fi prea ușor controlat, datorită ritmului vieții și a multitasking-ului, totuși, el poate fi minimizat. Stresul este cauza a multor boli, iar în situații stresante, corpul tău eliberează hormoni precum adrenalină și cortizol care contribuie la o respirație mai rapidă.
Dacă ai plămânii complet sănătoși, acest lucru n ar fi o problemă, dar pentru persoanele cu anumite afecțiuni respiratorii sau ale plămânilor, stresul este extrem de periculos.
În cazul în care suferi de anumite afecțiuni ale plămânilor, evită situațiile stresante cât de mult poți, iar în cazul în care nu reușești, cel puțin, compensează cu lucruri care te destreseaza precum anumite terapii de relaxare sau ieșiri în aer liber.
Poluarea
Majoritatea dintre noi trăim în medii cu poluare și se pare că nu avem prea multe lucruri de făcut în această privință. Dar lucrurile nu stau tocmai așa. Încă mai avem locuri cu aer curat unde ne putem retrage pentru a ne încărca, deci du-te cât mai des în natură, la munte sau la țară.
În cazul în care îți dorești să faci anumite exerciții fizice, ideal ar fi să cauți locuri mai puțin poluate pentru a nu face mai mult rău, decât bine, iar dacă lucrezi într-un mediu foarte toxic, alege să îl schimbi, în special atunci când știi că suferi de anumite afecțiuni pulmonare.
Răceli sau gripe netratate
Suntem obișnuiți să luăm pastile din farmacie fără a consulta medicul, atunci când ne prinde o răceală sau o gripă. Însă, de cele mai multe ori, tratamentele După ureche' nu sunt cea mai bună metodă de a ne trata.
Apelează la un control de specialitate după ce ai trecut prin anumite perioade de gripe, răceli sau viroze, pentru a te asigura că totul este în regulă. Răcelile netratate corespunzător pot duce la infecții ale plămânilor ce nu pot fi depistate decât de către medic.