În primul an de viață bebelușul tău va crește și se va dezvolta într-un ritm foarte rapid, greutatea lui, de exemplu, triplându-se comparativ cu cea pe care o avea la naștere. Cu toate acestea, greutatea nu va fi însă singura schimbare ușor de observat.
Multe dintre principalele obiective vor fi atinse în această perioadă cum ar fi ridicarea în piciorușe pentru primă dată sau rostirea primelor cuvinte. Ce trebuie reținut totuși, este că fiecare bebeluș este unic și că anumite întârzieri pot fi complet normale.
Chiar dacă majoritatea momentelor menționate mai jos tind să apară în primul an al bebelușului, ritmul de dezvoltare poate să difere de la un copil la altul. Dacă dorești să afli mai multe despre dezvoltarea copilului tău atunci apelează la medicul specialist, doar el putând să îți ofere cu exactitate informațiile dorite.
Acestea fiind spuse, iată la ce te poți aștepta în primul an de viață al bebelușului tău:
În primele trei luni de la naștere, cel mic poate arăta anumite efecte ale dezvoltării rapide cum ar fi reflexul de închidere a ochilor atunci când lumina este prea puternică sau tresăritul când vine vorba de zgomote bruște.
Mai mult decât atât, bebelușul poate începe să urmărească din priviri (fără prea multă coordonare însă) mișcările făcute de ceilalți sau să zâmbească atunci când aude vocea unui părinte.
Dacă în luna a patra bebelușul începe să își perfecționeze abilitățile dobândite în primele trei luni, din luna a cincea și a șasea acesta poate începe să se rostogolească singur de pe burtică pe spate, să prindă anumite obiecte și să le miște dintr-o mână în alta și eventual să stea singur în funduleț.
Tot în această perioadă este posibil ca cel mic să poată exprima anumite sentimente cum ar fi tristețe sau supărare sub formă de plânset, sau bucurie și fericire prin zâmbet și sunete specifice.
În jurul lunii a șasea sau a șaptea cel mic poate începe să scoată anumite sunete care pot fi sub formă de consoane (mmm) sau vocale (eee, ooo). Tot în această perioadă bebelușul poate începe să recunoască sentimentul din spatele unor cuvinte folosite de părinți (strictețea sau fericirea din voce).
În lunile șapte și nouă bebelușul poate începe să ducă la gură obiectele prinse în mână și să meargă de-a bușilea, un moment foarte important pentru cel mic deoarece nu mai este obligat să aștepte în loc pentru părinți, putând astfel să îi urmărească prin casă.
În ultimele luni ale primului an, atât dezvoltarea motorie a celui mic cât și cea cognitivă continuă să avanseze. În această perioadă bebelușul poate dobândi un control mai bun al membrelor inferioare, reușind probabil să facă trei sau mai mulți pași independent sau cu ajutor.
Adițional, acesta poate lega mai multe sunete împreună formând în cele din urmă cuvinte ușor de pronunțat și foarte importante pentru părinți (mama sau tata). Tot legat de limbaj, chiar dacă cel mic poate pronunța doar două sau trei cuvinte, acesta poate înțelege și executa mai multe comenzi rapide cum ar fi „aruncă mingea!” sau „deschide gura!”.
Datorită dezvoltării motorii, cel mic poate prinde și folosi mai corect anumite obiecte cum ar fi lingurița sau cana de băut, putând pe viitor să se hrănească independent.
Chiar dacă primul an de viață al bebelușului este compus din mai multe momente și evenimente unice, trebuie reținut că cele menționate mai sus sunt informații generale și că fiecare bebeluș poate avea o dezvoltare mai rapidă sau mai lentă.
Dacă ești interesată de dezvoltarea bebelușului tău sau ai nelămuriri, atunci discută cu medicul specialist, doar acesta putând să îți ofere informațiile și răspunsurile exacte.
Sursa foto: Pixabay