Mituri în acnee

Printr-o simplă căutare pe internet putem găsi o mulțime de informații despre acnee, despre cauze, tratament, soluții naturiste, sfaturi despre ce trebuie să facem și ce nu.

Printr-o simplă căutare pe internet putem găsi o mulțime de informații despre acnee, despre cauze, tratament, soluții naturiste, sfaturi despre ce trebuie să facem și ce nu. Dar cum selectăm informația și cum știm dacă este adevărată sau falsă? Iată câteva mituri despre acnee care trebuie lămurite.


1. Acneea este o boală infecțioasă-FALS. Deși în apariția leziunilor inflamatorii- cosuri roșii sau noduli este implicată și înmulțirea bacteriana, acneea nu este o boala contagioasă. Bacteriile responsabile fac parte din flora normala a pielii, dar se înmulțesc excesiv pe fondul retentiei de sebum în piele. Stafilococul auriu nu este cauza acneei, de aceea evitați examenele bacteriologice repetate efectuate din leziuni precum și autovaccinul, pentru ca nu vor aduce niciun beneficiu.


2. Cosurile apar datorită igienei deficitare-FALS. Este important sa avem o igiena corespunzatoare, dar nu este recomandată spalarea excesiva. Curatarea tenului acneic trebuie efectuata de 2 ori pe zi, cu produse adecvate acestui tip de ten. Curatarea excesiva poate duce la sensibilizarea tenului, apariția de iritatii locale și senzație de piele care strange.

3. Stoarcerea cosurilor ajuta la vindecarea mai rapida-FALS. În realitate stoarcerea cosurilor întârzie vindecarea leziunilor datorită accentuării inflamatiei locale. Exista riscul suprainfectarii leziunilor  și al aparitiei cicatricilor atrofice postacnee.

4. Acneea nu trebuie tratată, trece de la sine-FALS. În majoritatea cazurilor acneea afectează adolescenții- 80%, dar exista forme de acnee care persista și la vârsta adulta sau apar la aceasta vârsta. Tratamentul trebuie început de la primele semne ale acneei, pentru a evita agravarea și apariția de cicatrici.

5. Acneea dispare odată cu începerea vieții sexuale-FALS. Acneea poate afecta atât copiii, adolescenții cât și persoanele adulte. Deși hormonii au un rol cheie în apariția leziunilor, începerea vieții sexuale nu schimbă cu nimic evolutia acneei.


6. Soarele ajută la vindecarea acneei– FALS. Prin efectul antiinflamator al ultravioletelor, cosurile se vindeca mai repede, iar bronzul rezultat acoperă imperfecțiunile pielii, însă după terminarea sezonului estival acneea are tendința să se agraveze, prin efectul de rebound. De aceea se recomanda evitarea expunerii la soare a zonelor afectate și folosirea de produse de fotoprotectie corespunzătoare tipului de ten.


7. Dieta e esențială în acnee– FALS. Nu sunt informații științifice care să arate o legătură directă între consumul anumitor alimente și apariția leziunilor de acnee. O dieta echilibrata va avea un impact pozitiv asupra organismului și sănătății pielii.

8. Stresul agravează acneea– ADEVĂRAT. Stresul duce la eliberarea hormonilor de stres care pot crește secreția de sebum și favoriza apariția leziunilor de acnee.

9. Tenul acneic nu are nevoie de hidratare– FALS. Tenul acneic este de obicei un ten gras sau mixt. Asta nu înseamnă că nu necesită creme hidratante. Ele trebuie să aibă textura lejeră astfel încât sa nu astupe porii și pot fi aplicate zilnic. 


10. Machiajul provoacă acnee– PARȚIAL ADEVĂRAT. Machiajul greu cu pudre și fond de ten cu putere de acoperire mare astupa porii, folosit zilnic, pe termen lung, poate induce apariția de acnee cosmetica. În schimb, folosirea unor produse adecvate tipului de ten acneic pot aduce un beneficiu cosmetic și ajuta la tratarea sau prevenirea apariției de noi leziuni prin ingrediente precum acidul salicilic și prin SPF.

Pe lângă tratamentul medicamentos, o rutină potrivită a tenului cu tendință acneica este necesară pentru reducerea imperfecțiunilor si refacerea aspectului sănătos al pielii. Gama Normaderm de la Vichy ofera un protocol complet: Normaderm Phytosolution Gel de curățare, Normaderm Probio-BHA Serum Anti-imperfecțiuni si Normaderm Phytosolution Cremă dublu-corectoare. Aceasta rutină are ca ingredient activ principal acidul salicilic, alături de zinc, cupru, acid glicolic si fractii probiotice. Complementar, este foarte important să folosim proțectie solară în fiecare zi atunci când ne confruntăm cu acnee, iar Capital Soleil UV-Age Daily este o alegere potrivită pentru tenul cu tendința acneica. Nu în ultimul rând, așa cum menționam anterior, alegerea fondului de ten este importantă, iar Dermablend 3D oferă o formulă cu acid salicilic si eperulina, ce este non-comedogenica. O rutină potrivită tenului cu tendința acneica poate ajuta la refacerea mult mai rapidă a tenului afectat de această patologie.


Realizat de: Nectara Mitroi – Medic Primar Dermato – venerologie

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial