Matcha cu fructe: un alt mod de a te bucura de beneficiile matcha

Matcha cu fructe: un alt mod de a te bucura de beneficiile matcha

Matcha, unul dintre cele mai lăudate ceaiuri ale momentului, este un tip de ceai verde care, datorită proprietăților sale benefice și a abundenței de nutrienți, și-a căpătat renumele de 'elixir al tinereții' sau chiar 'meditație lichidă'. Însă dincolo de curiozitatea asupra beneficiilor pe care consumul de matcha le are pentru organismul uman, una dintre întrebările cele mai frecvente referitoare la matcha este: ce gust are matcha?

Pentru a răspunde la această întrebare (mai dificilă decât ai crede fiindcă gustul matcha este greu de asemuit cu gustul unui aliment cu care noi, românii, să fim familiarizați) îți explicăm înainte de toate ce este umami. Puțină lume știe că umami este, începând cu anul 1985, al cincilea gust după acru, sărat, dulce și amar. Cuvântul 'umami' înseamnă 'gust plăcut' iar prima persoană care a identificat umami ca fiind un gust de bază distinct este chimistul japonez Kikunae Ikeda în anul 1908. Cercetări ulterioare au demonstrat că gustul umami semnalează prezența glutamatului, aminoacid ce se regăsește în mod natural în foarte multe alimente: brânză, carne, cipuerci, roșii, alge de mare, pește, sos de soia, etc.

În alimentele menționate anterior, umami acționează mai degrabă ca un potențiator de aromă și poate fi identificat mai greu ca gust de sine stătător. În matcha însă, umami este gustul predominant. Pentru foarte multe persoane, gustul umami pronunțat al ceaiului matcha este atracția principală. Pe de altă parte există printre noi și aceia care, convinși de beneficiile acestui super aliment, beneficii despre care poți citi pe larg aici, încearcă matcha și apoi renunță tocmai din cauza gustului umami al acestei băuturi. Pentru ei, dar nu numai pentru ei, au apărut în piață mixuri de matcha cu pudre de fructe, pudre ce fac ca gustul umami al ceaiului matcha să fie insesizabil dar care nu afectează sub nicio formă proprietățile benefice ale acestuia. Desigur o condiție sine qua non este ca amestecul de pudră de ceai verde și pudră de fructe să fie unul obținut din ingrediente premium și să conțină doar două ingrediente, fără adaos de zahăr sau îndulcitori, arome artificiale potențiatori de arome (nu uita că monoglutamatul de sodiu din matcha este potențiator de aromă și va accentua gustul fructului).

Ce înțelegem prin ingrediente premium? În primul rând matcha de calitate. Calitatea pudrei de ceai afectează gustul final. Un matcha de calitate inferioară poate avea gust aspru, amar sau de 'țărână', gusturi care în fapt pot fi, printre altele, consecințe ale unei ambalări și depozitări deficitare. În același timp, un matcha de calitate este un matcha lipsit de pesticide și alte substanțe toxice. Același lucru este valabil și în cazul pudrei de fructe. Insistăm asupra acestui aspect pentru că un amestec de ingrediente ce conține pesticide nu doar că nu este benefic ci este nociv pentru sănătate. Mixuri sănătoase de matcha găsești pe site-ul matchabar.ro unde sunt disponibile într-o multitudine de variante: matcha cu căpșuni, cu mango, cu cacao, etc. sau matcha aromatizat cu vanilie.

Cum prepari matcha cu fructe – Tips & Tricks

Indiferent ce variantă alegi, este bine să știi că, la fel ca în cazul unui matcha clasic, un pas important spre un matcha cu fructe savuros este modalitatea de preparare, mai precis temperatura apei. Îți atragem atenția asupra acestui aspect pentru că, o temperatură mai mare de 80 de grade Celsius va distruge mare parte dintre nutrienții din pudra de ceai verde. Chiar dacă pudra de ceai este de calitate, temperatura prea mare a apei folosită la prepararea matcha este cauza gustului amărui, neplăcut al unui ceai matcha. 

O altă recomandare este să prepari matcha folosind un chasen, adică un pămătuf de bambus special conceput pentru omogenizarea pudrei de ceai verde în apă. Dintre toate, pămătuful este cel mai important instrument în prepararea unui matcha și fără el nu vei putea obține un matcha ca la carte. 

Condițiile de păstrare sunt și ele foarte importante. Asigură-te așadar că închizi bine punga după fiecare utilizare căci matcha este extrem de sensibil la umiditate. Dacă vrei ca ceaiul tău să-și păstreze proprietățile, cel mai bine ar fi să-l păstrezi în recipientul original sau într-o cutie pentru matcha pe care să o pui în frigider, ferită de umezeală, de temperaturi ridicate și de lumină.

Urmează aceste recomandări și pășește în universul matcha, savurând un matcha cu fructe delicios care te va cuceri de la prima înghițitură!

Sursa foto: pexels.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial