Infecţia cu Helicobacter Pylori: cum se transmite și ce probleme poate cauza

Helicobacter pylori este o bacterie gram-negativă ce trăiește în stomac și care poate provoca infecții la nivelul acestuia

Helicobacter pylori este o bacterie gram-negativă ce trăiește în stomac și care poate provoca infecții la nivelul acestuia și a intestinului subțire, fiind responsabilă de o serie de afecțiuni gastrointestinale. În acest articol, îți vom spune cum se transmite infecția cu Helicobacter pylori și ce efecte poate avea aceasta asupra sănătății.


Cum se transmite infecția cu Helicobacter pylori?

Infecția cu Helicobacter pylori este de obicei transmisă prin contact direct cu saliva, voma sau fecalele unei persoane infectate, dar poate fi contractată și prin consumul de alimente sau apă contaminate.

Cel mai adesea, infecția apare în timpul copilăriei, cei mai expuși riscului fiind copiii care trăiesc în condiții improprii, fac parte dintr-o familie numeroasă sau nu au acces la o sursă sigură de apă curată. Pentru a preveni transmiterea bacteriei, se recomandă igiena riguroasă a mâinilor înainte de a mânca și după folosirea toaletei, consumul de alimente care au fost manipulate și preparate în condiții optime de siguranță, cu menținerea unei igiene corespunzătoare a veselei de bucătărie și a tacâmurilor, consumul de apă potabilă curată și sigură și evitarea contactului intim cu membrii familiei infectați (sărut, folosirea în comun a periuței de dinți, tacâmuri, pahare etc.).


Cum se manifestă infecția cu Helicobacter pylori?

Adesea, infecția cu Helicobacter pylori nu se manifestă prin semne sau simptome vizibile. Când apar, simptomele pot include dureri sau arsuri la stomac, greață, vărsături cu sânge sau de culoare neagră, pierderea poftei de mâncare, gaze, balonare, scaune cu sânge sau negre și pierdere în greutate fără motiv.

Simptomele menționate mai sus apar atunci când infecția a progresat și a cauzat alte probleme de sănătate, cum ar fi ulcerele sau inflamația stomacului. Este important de reținut și că aceste simptome pot fi similare cu cele ale altor afecțiuni gastrointestinale, astfel că orice simptom persistent sau sever necesită consult medical pentru a se putea stabili diagnosticul corect.

Bacteria poate fi detectată la endoscopie, ce presupune introducerea unui tub subțire prevăzut cu o cameră în gură și în gât, în esofag, stomac și duoden pentru a examina mucoasa acestora din urmă. Dacă este necesar, se pot preleva mostre de țesut pentru biopsie. În scop diagnostic, se mai pot solicita teste de sânge, de scaun sau de respirație.


Ce complicații poate cauza infecția cu Helicobacter pylori?

Infecția cu Helicobacter pylori, dacă nu este tratată, poate duce la complicații precum ar fi gastrita, o inflamație a mucoasei stomacului. Orice persoană infectată cu H. pylori va dezvolta la un moment dat gastrita. Deși în majoritatea cazurilor gastrita se poate trata cu ajutorul unui regim alimentar corespunzător și cu medicamente, există situații în care aceasta poate duce, la rândul său, la o serie de complicații. Acestea pot include: ulcerul gastric și gastrita cronică atrofică, displazia sau metaplazia gastrică, cancerul gastric (adenocarcinom), anemia prin deficit de fier, sângerarea gastrică, aclorhidria, perforația gastrică sau limfomul MALT. Aproximativ 1% dintre cei infectați cu H. pylori pot dezvolta cancer de stomac.


Este esențială o monitorizare atentă a oricărei persoane infectate cu H. pylori pentru a preveni aceste complicații potențial periculoase. Un tratament adecvat și o dietă echilibrată pot ajuta la prevenirea apariției gastritei și a altor complicații asociate cu H. pylori. În cazul în care apar simptome precum durere abdominală severă, pierdere în greutate neașteptată, dificultăți la înghițire, vărsături cu sânge ori scaune negre sau se observă orice alt potențial semn de alarmă, este necesară consultarea imediată a unui medic.


Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol au caracter general și nu pot înlocui vizita la medic și recomandările acestuia. Pentru un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat, programează-te la o consultație de specialitate! 

Surse: 
https://www.medlife.ro/articole-medicale/helicobacter-pylori-cea-mai-raspandita-bacterie-gastrica.html

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/gastrita-cauze-simptome-tratament-regim-alimentar

Sursa foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial