Încălțămintea nepotrivită – inamicul ascuns al sănătății picioarelor!

Piciorul este fundația corpului nostru, dar cât de des îi oferim atenția pe care o merită? Alegerea încălțămintei potrivite nu este doar o chestiune de estetică, ci și de sănătate.

Încălțămintea nepotrivită – inamicul ascuns al sănătății picioarelor!

Piciorul este fundația corpului nostru, dar cât de des îi oferim atenția pe care o merită? Alegerea încălțămintei potrivite nu este doar o chestiune de estetică, ci și de sănătate. Pantofii nepotriviți pot cauza afecțiuni grave, de la monturi și fasceită plantară până la unghii încarnate și dureri articulare. Din păcate, mulți oameni ignoră semnele de avertizare și ajung să caute soluții abia când problemele devin serioase. Prevenția și educația în acest domeniu sunt esențiale pentru menținerea sănătății picioarelor.

În rândurile ce urmează, Adelina Palaghia, asistent medical specializat în balneofiziokinetoterapie și recuperare medicală, studentă a Academiei Mondiale de Podiatrie, ne prezintă riscurile asociate purtării de încălțăminte neadecvată și oferă sfaturi esențiale pentru protejarea sănătății picioarelor.

Cum ne afectează pantofii greșit aleși?

O pereche de pantofi nepotriviți poate influența întreaga biomecanică a piciorului, declanșând probleme ce pot deveni ireversibile. „Multe persoane aleg încălțămintea bazându-se doar pe design, fără să ia în calcul impactul asupra sănătății. De exemplu, pantofii cu toc înalt și vârful îngust pot duce la probleme de sănătate grave și pornesc de la afectarea coloanei lombare, la formarea bătăturilor, a degetelor încălecate și continuând cu slăbirea tendoanelor și favorizarea apariției varicelor, apariția hallux valgus, fasceită plantară etc.' explică Adelina Palaghia. În plus, încălțămintea rigidă sau lipsită de suport adecvat poate determina modificări ale mersului, crescând riscul de repoziționare a osaturii și dureri articulare.

Afecțiuni comune cauzate de încălțămintea inadecvată

  1. Monturi (hallux valgus) – Reprezintă o afecțiune a articulației metatarsofalangiene I a piciorului, fiind denumită popular „mont'. Aspectul piciorului este deformat, cu devierea bazei halucelui spre interior și apariția în dreptul articulației sale a unei proeminențe osoase dure la palpare (exostoză medială sau montul propriu-zis). Suplimentar, pe lângă exostoza halucelui, pot apărea deformări asociate ale degetelor II-V și limitarea mobilității articulare.
  2. Fasceită plantară – Fasceita plantară, cunoscută și sub denumirea de fasciită plantară, este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de la nivelul călcâiului. Aceasta implică inflamarea unei benzi groase de țesut care traversează partea inferioară a piciorului și leagă osul călcâiului de degetele de la picioare (fascia plantară). Ligamentele fasciei plantare se confruntă cu multă uzură în viața de zi cu zi, iar presiunea asupra picioarelor le poate deteriora sau rupe. Fascia plantară se inflamează, iar inflamația provoacă dureri de călcâi și rigiditate.
  3. Unghii încarnate – Un fenomen dureros și recurent provocat de pantofi prea strâmți.
  4. Deformări ale degetelor – Pantofii rigizi sau prea mici pot favoriza apariția degetelor în ciocan, degete în varus sau a degetelor suprapuse.
  5. Dureri la nivelul gleznelor și genunchilor – Încălțămintea fără amortizare poate afecta articulațiile, cauzând dureri și inflamații.

Cum alegem pantofii corecți? Sfaturi de la specialiști

Pentru a preveni astfel de probleme, este esențial să alegem încălțămintea potrivită. Adelina Palaghia recomandă: 

Măsurarea piciorului – Dimensiunea piciorului se poate modifica de-a lungul anilor, așa că este important să o verificăm periodic. 

Alegerea pantofilor în a doua parte a zilei – Picioarele tind să se umfle, iar astfel evităm achiziționarea unei perechi prea strâmte. 

Materiale flexibile și de calitate – Pielea naturală sau materialele respirabile ajută la prevenirea transpirației și a bătăturilor. 

Susținere adecvată – În anumite cazuri, recomandarea și purtarea de orteze active/pasive este esențială. 

Spațiu suficient pentru degete – Vârful pantofului nu trebuie să fie prea îngust, pentru a permite mișcarea naturală a degetelor. 

Evitarea purtării prelungite a pantofilor incomozi – Chiar și pantofii eleganți trebuie purtați cu moderație pentru a nu afecta sănătatea picioarelor.

AMPodo Clinique – expertiza podologică de care ai nevoie

În cadrul AMPodo Clinique din Brașov, pacienții beneficiază de evaluări podologice personalizate și tratamente specializate pentru diverse afecțiuni ale piciorului.

Podologia/Podiatria este ramura medicală dedicată tălpii piciorului, de aceea, din punctul nostru medical de vedere, vă spunem că „Prevenția este cheia unui mers sănătos și lipsit de dureri. Prin consultații podologice regulate, putem identifica și corecta din timp problemele cauzate de încălțămintea neadecvată și nu numai.' subliniază Adelina Palaghia. În plus, tehnologiile moderne și metodele avansate de tratament utilizate în clinică ajută la menținerea sănătății picioarelor pe termen lung.

Încălțămintea corectă nu este doar o alegere estetică, ci și o investiție în sănătatea noastră! Alege inteligent și ai grijă de picioarele tale!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial