În decembrie se numără gazdele și musafirii: cum petrec românii Crăciunul în acest an?

Pe măsură ce ne apropiem de sezonul festiv, spiritul de sărbătoare prinde viață în casele românilor de pretutindeni, țesând o tapiserie colorată în nuanțe de roșu și verde.

În decembrie se numără gazdele și musafirii: cum petrec românii Crăciunul în acest an?

Pe măsură ce ne apropiem de sezonul festiv, spiritul de sărbătoare prinde viață în casele românilor de pretutindeni, țesând o tapiserie colorată în nuanțe de roșu și verde. În marile orașe și la sate au început deja să răsune clinchete de clopoței și să adie un aer cu parfum de portocale, semne prevestitoare că momentul mult așteptat al anului este aproape. Mai sunt câteva zile până la Crăciun, punctul central al așteptărilor noastre în această perioadă, iar românii se pregătesc să-l întâmpine cum știu ei mai bine, cu mese pline de bunătăți tradiționale și contemporane, casa luminată, mirosind a crenguțe de brad și scorțișoară, și, mai ales, cu lista de dorințe așezată tacticos pe birou.

Deși obiceiurile rămân neschimbate, parcă niciun an nu se aseamănă cu celălalt, fiecare Crăciun vine cu magia sa purtătoare de momente unice care, în timp, se transformă în amintiri neprețuite. În acest an, spiritul sărbătorilor este mai vibrant ca niciodată, plasând România în fruntea clasamentelor europene. Nu doar că ne mândrim cu o colecție de târguri de Crăciun desprinse parcă din basme, dar stăm bine și la capitolul ospitalitate. Românii sunt cunoscuți drept un popor cald, primitor, care știe cum să impresioneze atunci când primește oaspeți în vizită. 

Nu e de mirare că românii atrag admirația tuturor pe acest plan. Dacă ar fi să numim un lucru la care excelăm, acela este plăcerea de a face o primă impresie bună. Fie că îmbracă haina de gazdă sau pe cea de musafir, românii își iau rolul în serios și îl duc până la capăt în glorie deplină. Cultivate ani de-a rândul prin vizitele anuale de sărbători în familie, devenite deja tradiție, obiceiurile unei gazde bune sau ale unui musafir respectuos rămân întipărite în ADN-ul nostru cultural și ne creează o identitate admirabilă. Așadar, ne punem întrebarea…

Gazdă înnăscută sau musafirul ideal? În ce ipostază se regăsesc românii de sărbători

Revederea cu cei dragi are o însemnătate aparte pentru mai bine de jumătate dintre români, fiind una dintre rarele ocazii care ne reamintește să împărtășim cu apropiații sentimentul de bucurie și de unitate, arată concluziile celui mai recent sondaj despre activitățile și preferințele de Crăciun în țara noastră, inițiat de Carrefour România

Și anul acesta rolurile sunt împărțite. Tinerii (68%) văd timpul drept cea mai valoroasă resursă și aleg să o dedice familiei și prietenilor în totalitate, luându-și în serios rolul de musafir. Pe măsură ce înaintează în vârstă (după 35 de ani), românii renunță treptat la haina de musafir, pentru cea de gazdă

Găzduirea este văzută ca o oportunitate de a arăta abilitățile culinare și de a crea o ambianță primitoare. Printre activități precum mersul la cumpărături, pregătirea și aranjarea mesei festive, 1 din 2 români acordă o atenție deosebită decorării casei atunci când își așteaptă rudele și prietenii să îi treacă pragul. Din dorința de a-i face pe oaspeți să se simtă ca acasă, românii scot la înaintare spiritul de generozitate și ospitalitate, trăsături esențiale ale unei gazde, ba chiar sunt de părere că este de datoria lor să binedispună pe toată lumea. 

Nici cadourile nu lipsesc de pe lista de priorități. Cei mai mulți (56%) spun că adoră să meargă la cumpărat cadouri, pentru a-și surprinde invitații la sosire. 

Printre atâtea activități și detalii de pus la punct, parte din bucuria acestui anotimp festiv stă în participarea fiecărei persoane la ritualul pregătirilor. Anul acesta, decorarea casei și pregătirea mâncării le revine în principal femeilor, în timp ce bărbații răscolesc rafturile magazinelor în căutarea cadourilor potrivite pentru cei dragi. Toate acestea pe nelipsitul fundal sonor al colindelor tradiționale, încă preferate de 1 din 4 români. 

Cert este că, după un an agitat, românii profită de timpul liber din perioada Crăciunului și preferă să petreacă sărbătorile în tihnă, să se relaxeze, evitând activitățile care consumă multă energie (59%), aspecte preferabile din postura de musafir. Mai degrabă, preferă să ajute gazda la pregătirea mesei, în timp ce se adună la povești în jurul unui pahar de vin fiert. Tot procesul devine astfel un ritual care prevestește o seară reușită.

A fi oaspete aduce un sentiment de recunoștință și apreciere pentru eforturile depuse de către gazde. Odată așezați la masă, cea mai mare preocupare a musafirilor este să deguste cât mai multe preparate. Dacă se poate, câte puțin din toate. Din bogăția bucătăriei tradiționale, nici anul acesta nu vor lipsi de pe masa de Crăciun sarmalele, preparatul culinar preferat pentru 1 din 3 români, salata boeuf, răciturile sau pufosul cozonac cu nucă. 

După o masă copioasă și porții sănătoase de râs, vine și momentul despachetării cadourilor. La fel ca în cazul gazdelor, cadoul rămâne cartea de vizită a musafirului, astfel că e de așteptat ca el să nu se prezinte cu mâna goală, ci să treacă pragul gazdei cu un dar (49%), băuturi (32%) și dulciuri (31%) sau, pur și simplu, mâncare (22%). Românii apelează la magazinele online (53%), dar și la hipermarketuri, supermarketuri și mall-uri pentru cumpărarea cadourilor.

În general, românii vânează ofertele și reducerile, însă în perioada asta sentimentul de a dărui e mai puternic. Cei mai mulți (41%) alocă un buget între 100 și 500 de lei pentru cei dragi. Părinții și bunicii primesc în dar haine, copiii primesc jucării, iar prietenii, diverse, în funcție de gusturi. 

Carrefour, destinația preferată a românilor de sărbători: cumpărăturile într-un singur loc 

Nu vrem să lipsească nimic din decorul festiv – bradul împodobit cu cele mai frumoase accesorii, cutiile pline de cadouri pentru cei mici și cei mari sau regele meselor de sărbători, cozonacul – dar când vine vorba de a pune pe lista de cumpărături toate cele necesare, parcă nu mai suntem la fel de entuziasmați. Din dorința de a economisi timp, românii se orientează spre locuri de unde pot bifa cât mai multe produse de pe lista de shopping dintr-o lovitură. În aceste condiții, cele mai bune alternative rămân hipermarketurile și supermarketurile, care oferă o gamă completă de produse. 

În sprijinul clienților, magazinele Carrefour rămân îmbrăcate de sărbătoare, cu articole și bunătăți festive pe gusturile tuturor. Cu o gamă extrem de variată de oferte și reduceri inspirate de această lună festivă, de la mâncare, băuturi și jucării, până la haine și electronice, Carrefour reprezintă destinația preferată de cumpărături a românilor în această perioadă. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial