Consultațiile oftalmologice periodice sunt recomandate atât persoanelor care poartă ochelari sau suferă deja de anumite afecțiuni ale ochilor, cât și celor care vor să depisteze din timp astfel de probleme sau să își verifice sănătatea oculară în general. Este important să mergi la o astfel de consultație o dată pe an pentru a te asigura de bunăstarea vederii tale.
Ca orice consultație medicală, o consultație oftalmologică începe printr-o anamneză – adică o discuție între doctor și pacient prin care sunt aflate antecedentele patologice (bolile din familie) dacă este cazul, alte tratamente sau operații prin care ai trecut și simptomele pe care le-ai observat și te-au adus la consultație. Consultația oftalmologică la Grande Optique, de exemplu, cuprinde toate verificările necesare care asigură pacientul de un diagnostic sau altul, după caz.
Este important să cunoști dinainte ce cuprinde consultația pe care urmează să o primești deoarece unele afecțiuni pot fi depistate doar de anumite aparate. Chiar dacă ai simptome minore, verificarea din timp prin intermediul consultației poate avea un rol de prevenție pentru afecțiunile ce se pot declanșa în viitor. Vei putea obține, astfel, tratamentul necesar din timp.
Stabilirea dioptriilor este doar o parte dintr-o consultație oftalmologică. Este important să nu rămâi cu această idee în minte deoarece există mai multe examinări oculare ce pot conduce sau nu spre acest rezultat. De exemplu: examen autokeratorefractometru, examen foropter automat, testul roșu/verde, stabilire acuitate vizuală, ocluzie automată pentru prevenirea acomodației la testele pentru astigmatism, măsurarea automată a distanței interpupilare sau evaluare strabism.
Există mai mulți factori care pot declanșa afecțiuni ale ochilor printre care: obezitatea, diabetul, consumul de alcool, fumatul, hipertensiunea, nutriția inadecvată, problemele microvasculare, istoricul familial de boli oculare sau utilizarea îndelungată a corticosteroizilor. Dacă te regăsești în una dintre aceste situații, la care se poate adăuga înaintea în vârstă, este cazul să mergi la o consultație.
Mai ales dacă lucrezi într-un mediu foarte solicitant pentru ochi simptomele nu vor întârzia să apară mai devreme sau mai târziu. De aceea, este important să verifici sănătatea ochilor tăi din timp și să iei măsurile necesare pentru a reduce riscul de apariție al afecțiunilor oculare. Factorii enumerați anterior reprezintă predispoziții care cresc riscul de îmbolnăvire, așa că nu sunt deloc de neglijat.
Programează-te din timp pentru consultație și ai grijă să îi spui oftalmologului despre toate tratamentele pe care le-ai luat în ultima perioadă, despre stilul tău de viață sau diferiți alți factori care-ți pot afecta vederea. În funcție de rezultatele examinărilor, chiar dacă acestea sunt pozitive, mergi la consultație cel puțin odată pe an pentru a te asigura că sănătatea ochilor tăi a rămas la același nivel.
Chiar dacă nu ai încă simptome precum ochi uscați, senzație de nisip în ochi, dureri sau lăcrimat în exces, este la fel de important să te asiguri că faci totul pentru protejarea ochilor tăi. De exemplu, dacă ochii tăi sunt adesea uscați, s-ar putea să ai nevoie de o prescripție pentru anumite tipuri de picături care să ajute la lubrifiere. Nu trece cu vederea astfel de simptome pentru că s-ar putea înrăutăți în timp.
O consultație nu ar trebui să dureze mai mult de 30 de minute și este vitală pentru sănătatea ochilor tăi. Alocă-ți timp pentru programare și în viitor îți vei mulțumi.
Sursa ftoo: pexels.com