Ela Crăciun este personalitate TV, scriitoare, creatoare de conținut în online, mamă și soție, iar îndeplinirea tuturor acestor roluri complexe zi de zi o face ambasadoarea perfectă pentru Flip The Contrasts - o campanie marca Samsung | Musette care ne vorbește despre multiplele roluri cu care jonglează femeile în viețile lor.
Samsung a lansat, în colaborare cu brand-ul românesc Musette, o campanie cu totul specială. Flip The Contrasts vorbește despre contrastele din viețile noastre, despre curajul de care avem nevoie pentru a ne asuma multiple roluri, chiar și atunci când ele par a fi antitetice la prima vedere. În realitate însă, aceste roluri nu fac decât să evidențieze și mai mult capacitatea extraordinară de adaptare de care dau dovadă femeile din ziua de astăzi, când societatea ne impune atâtea provocări și noi responsabilități zi de zi. Această colaborare, inspirată de poveștile reale ale femeilor, s-a concretizat în crearea unei colecții de genți adaptabile oricărei situații, și care a avut ca punct de plecare un telefon ce întruchipează întocmai această dualitate a femeilor: Galaxy Z Flip4, un model îndrăzneț și ingenios, cu un design neașteptat și atrăgător, dar care este totodată și un device puternic și extrem de util. Colecția de genți este dedicată femeilor care au curajul să își accepte și folosească în propriul beneficiu multiplele contraste din viețile lor de zi cu zi, alegând astfel să își exprime neîngrădit personalitatea.
Am stat de vorbă cu Ela Crăciun, una dintre ambasadoarele campaniei Flip The Contrasts, o femeie care are câteva lucruri importante de spus despre multiplele roluri pe care le îndeplinește, despre viață, muncă și despre felul în care tehnologia își aduce aportul în cotidianul nostru, ușurându-ne sarcinile și ajutându-ne să le îndeplinim cu mai mare succes.
ELLE: Care sunt contrastele pe care ai spune că le întruchipează viața ta? Unde simți că lucrurile pe care le faci nu sunt chiar coerente în ochii lumii?
Ela Crăciun:
Deși uneori dau sfaturi despre cum este mai bine să procedezi în tot felul de situații, iar tocmai eu sunt cea care ajunge să nu le urmeze, încerc să nu ma pedepsesc prea tare pentru asta. Important este să conștientizăm aceste momente și să fim de fapt părinți conștienți. Există contrastul acesta dintre Mama Zen și mama de acasă, pe care încerc să îl țin cât de echilibrat se poate.
ELLE: A reprezentat vreodată norma socială cu privire la rolurile pe care trebuie să le îndeplinească femeile o piedică, un obstacol pentru tine?
E.C.: Se așteaptă acum de la noi femeile să le putem face pe toate perfect. Avem presiunea să ne facem și cariera perfect, să fim și mame bune, să ținem și casa, să gătim, să facem totul, deși noi nu mai avem acum timpul pe care îl aveau acum 30 de ani mamele noastre, care în momentul în care aveau un copil se dedicau complet doar familiei. Mă ajută acum foarte mult și tehnologia, pentru că este important să ai și o mașină de spălat smart, un aspirator capabil și un telefon care să te ajute să coordonezi multe activitați din casă de la distanță. Mamele acum își iau în serios foarte multe atribuții și au nevoie de ajutor, iar tehnologia le sare în ajutor exact atunci când au nevoie.
ELLE: În câte astfel de roluri simți că trebuie 'să joci' zilnic? E provocator? E obositor? Cum este?
E.C.: Rolurile pe care mi le-am ales în viață sunt alegerea mea. Cu toate că rolurile sunt multiple, de la cel de mamă, la cel de soție, de femeie de carieră, pentru că toate sunt alegerea mea nu le simt ca pe o povară. Îmi plac aceste roluri și încerc sa le potrivesc pe toate cât mai bine, fără a pune presiune pe mine. Dacă ceva nu îmi iese, nu încep să mă biciuiesc. Este provocator, pentru că așa cum îți poți închipui să crești trei copii de vârste diferite, să ai o carieră în televiziune, un blog și mereu cărți în lucru nu este deloc ușor, însă în momentul în care faci ceea ce îți place, te simți împlinit. Nu m-aș fi văzut făcând altceva. Cred că atunci când totul este alegerea ta, acceptarea face ca viața ta să se simtă complet diferit, cu un sens aparte.
ELLE: Ai vorbit mult în social media și pe site-ul tău despre parenting, dar ai scris și cărți în domeniu. Cum de treci așa de confortabil de la un mediu de comunicare la altul?
E.C.: Acesta este mediul în care lucrez, în care îmi desfășor activitatea. Da, vorbesc pe blog și în social media despre parenting, însă de fapt acest mom lifestyle este chiar viața mea și scriu inspirată de tot ceea ce mi se întâmplă zi de zi. Pentru mine nu este o trecere de la un mediu la altul, cât este de fapt despre utilizarea unor platforme diferite de exprimare a unor idei și informații cu care mi-am propus să vin în ajutorul părinților, al oamenilor. Obiectivul meu a fost întotdeauna acela de a ajuta oamenii să aibă o viață mai ușoară, prin informații corecte, obținute din surse credibile. Așa am adunat alături de mine, în călătoria mea de dezvoltare personală, o comunitate de oameni și îi pot ajuta și pe alții să se bucure de viață.
ELLE: În ce mediu îți vine mai ușor să te exprimi și ce rol joacă tehnologia în felul în care pendulezi între diferitele platforme?
E.C.: În toate mediile mă exprim la fel de ușor, pentru că vorbesc din propria experiență și spun mereu ceea ce gândesc și ceea ce fac. Este important să ne adresăm oamenilor prin intermediul mediilor pe care le avem la dispoziție, iar acum cred că suntem într-o eră în care mediul online este vital și, odată cu el, și tehnologia. Pentru mine exprimarea în online este ceva cât se poate de natural, pentru că îmi place enorm ceea ce fac. Am la dispoziție tehnologie de ultimă generație, un telefon care practic îmi facilitează enorm incursiunea în online în primul rând prin faptul că îl port cu mine peste tot și atunci totul devine mult mai frumos și mai ușor.
ELLE: Cum te ajută tehnologia, dincolo de asta, în viața ta de zi cu zi? Îmi poți da un exemplu (sau mai multe)?
E.C.: Tehnologia face parte din viața noastră, fie că recunoaștem sau nu, suntem dependenți de tehnologie, iar eu sunt adepta tuturor noutăților care fac viața mai ușoară. De la aspiratoare pe care le programezi din telefon, de la birou, pentru a-ți face curățenie acasă, la electrocasnice care știu deja rețetele și tu nu mai trebuie să faci nimic, la frigidere inteligente. Din punctul meu de vedere, tehnologia chiar ne ușurează viața și este păcat să nu o folosim. Eu sunt deschisă la astfel de inovații tehnologice. Ceea ce mă ajută pe mine în mod special este robotul aspirator pe care îl folosesc frecvent. Mă ajută de asemenea și existența unei aplicații online, cum este de exemplu și SmartThings, prin care eu pot să dau drumul la mașina de spălat de la distanță, direct de pe telefon, sau să îmi încălzesc sau răcesc casa, înainte de a ajunge. Toată tehnologia asta este gândită să ne ajute, iar eu sunt genul de persoană deschisă, gata să încerce tot ce e nou în materie de smart home dacă consider că îmi ușurează viața, lucru care pentru mine reprezintă beneficiul suprem.
ELLE: Faci parte dintr-o generație născută fără tehnologie – a fost nevoie pentru tine de o perioadă de adaptare pentru a face pasul către ea?
E.C.: Cred că sunt generația care a dat nas în nas cu tehnologia încă de la începuturile ei. Era o noutate. Îmi aduc aminte că noi în liceu aveam calculatoare vechi. Și eu aveam acasă un astfel de calculator și cumva abia așteptam să apară ceva nou, să se mai dezvolte domeniul. Nu mi-a fost greu să mă adaptez, pentru că eram la o vârstă fragedă, când noutatea se asimilează mai repede. Eram adolescentă, în liceu, și voiam să testez tot ce apărea nou.
Nu, nu mi-a fost deloc greu atunci. Aș putea spune că acum abia, la vârsta asta, e posibil să îmi fie din ce în ce mai greu, pentru că de foarte multe ori Alesia și copiii mei râd de mine atunci când nu identific o funcție anume a telefonului și îmi spun: „A, tu nu știai că are funcția asta? Tu nu știai să folosești asta? Hai că îți arăt eu!. Este clar că deja copiii mei sunt mult mai atenți, mai vigilenți și asimilează altfel noutățile acum. Așa că și pentru mine, când eram de vârsta lor, a fost foarte ușor să jonglez cu tehnologia.
ELLE: Care este gadgetul care îți este de cel mai mare ajutor și fără de care nu ți-ai imagina viața? De ce?
E.C.: Telefonul, fără dar și poate. Nu mi-aș imagina viața fără telefon. De exemplu, eu am înlocuit laptopul cu telefonul și 90% din munca mea o fac de pe telefon. Filmez cu telefonul, editez de pe telefon, postez de pe telefon, scriu articole de pe telefon, citesc de pe telefon. Cu siguranță el este pe primul loc și nu mi-aș imagina viața fără el, iar când arată și bine, exact ca un accesoriu pe care îl porți și asortezi cu outfiturile, atunci chiar că este de-a dreptul fabulos.
ELLE: Dacă ar fi să imaginezi un device perfect, bazat strict pe nevoile tale, ce anume ai inventa?
E.C.: Cu siguranță aș inventa un robot-menajeră, care să facă mereu curățenie în casă, care să strângă după noi, să facă și mâncare. Oare crezi că aș da lovitura dacă aș inventa acest robot-menajeră, pe care eu abia îl aștept? Chiar mi-aș dori un asemenea gadget în casa și în viața mea.
ELLE: Care este relația copiilor tăi cu tehnologia? Cum privești utilizarea tehnologiei în cazul tău și cum o privești în cazul lor? Sunt abordări diferite? De ce?
E.C.: Tehnologia ne ajută, doar că trebuie să ne cunoaștem foarte bine nevoile și să o punem „în slujba' noastră pentru a-i maximiza beneficiile, ca să spun așa. Deși eu îmi petrec 8 ore în fiecare zi folosind diverse device-uri din prisma muncii, încerc să limitez accesul copiilor la telefon de exemplu, pentru că ei nu îl folosesc neapărat în scopuri educative; de cele mai multe ori se uită pe YouTube sau se joacă. În timpul săptămânii, cei mici au timpul limitat la telefon, o oră și jumătate pe zi. Sunt unele zile în care nici nu-l folosesc. Avem family link și atunci eu pot să le mai urmăresc activitatea și să le restricționez accesul la diverse dispositive dacă consider că este necesar. În weekend, în schimb, primesc mai mult timp de interacțiune pe telefon, însă tehnologia fără niciun dubiu îi ajută și pe ei. De exemplu, îți povestesc un episod de când copiii mei erau mici. Alesia se uita la filmulețele din seria TuTiTu, așa a învățat culorile în engleză, să numere în engleză. Au fost foarte multe lucruri învățate de acolo. Depinde și la ce îi lăsăm să se uite online.
ELLE: Ce faci într-o zi în care decizi să te desprinzi de ritmul zilnic al vieții tale și să îți iei timp doar pentru tine?
E.C.: Am nevoie de acest timp pentru mine. Poate nu îmi iau o zi întreagă, însă încerc ca o oră, două sau chiar trei pe săptămână să fie doar pentru mine. De exemplu, după ce ducem copiii la școală și la grădiniță, eu mă reîntorc acasă și am un ritual, la care rar renunț. Îmi savurez cafeaua, citesc, ascult muzică sau îmi pun o mantră. Atunci când sunt obosită, poate chiar și dimineața, pentru că de multe ori seara nu am timp, îmi fac o baie cu sare de baie și spumă și mă relaxez. Mie îmi plac foarte mult mantrele, mă relaxează foarte mult. Încerc să ajung regulat la masaj sau la cosmetică. Am grijă să introduc acest timp pentru mine în agendă. Chiar și în aceste instanțe însă, nu reușesc să stau departe de telefon. Până și mantrele tot pe telefon le pun. Nu sunt genul de om care să renunțe complet la telefon, însă încerc să mă deconectez de la treburile zilnice atunci când am timp pentru mine și familie.
Credite foto: Cristiana Nuță