Pe măsură ce se apropie sfârșitul anului, o schimbare a anotimpurilor vă poate afecta sănătatea fizică și mentală. Odată cu scurtarea zilelor și vremea devine mai rece, este imperativ să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră.
Deși sezonul de iarnă este un moment optim pentru a te vaccina împotriva gripei, există și alte modalități care te pot ajuta să fii sănătos pe vremea rece.
Într-un articol al revistei Reader s Digest, Jose Florez, un scriitor american în domeniul sănătății în spatele creării site-ului de psihologie Mental Daily, a împărtășit câteva sfaturi despre cum să vă mențineți o bunăstare sănătoasă în timpul sezonului de iarnă.
Următoarele sunt cinci strategii care vă pot ajuta să vă mențineți bunăstarea și sănătatea mintală pe tot parcursul acestei ierni.
Iarna poate face dificilă devenirea activă. Totuși, exercițiul este vital în timpul sezonului de iarnă. Fie că este vorba de antrenament acasă sau de mers la sală, a rămâne activ fizic în timpul iernii poate ajuta la îmbunătățirea și menținerea bunăstării.
După cum au descoperit numeroase studii de cercetare, a rămâne activ poate ajuta la reducerea riscului de probleme de sănătate fizică, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul. De asemenea, poate diminua riscul de adversități pentru sănătatea mintală, cum ar fi anxietatea și depresia. Cu toate acestea, studii mai recente au descoperit chiar efecte benefice pentru memorie și învățare atât în rândul adulților tineri, cât și în rândul adulților în vârstă.
Deci, care este rutina optimă de exerciții pentru iarna? Experții recomandă exerciții fizice fără efort pentru persoanele care încep sau nu sunt active fizic de mult timp. Exercițiile ușoare până la moderate ar trebui să aibă loc de câteva ori pe săptămână, cu o durată medie de aproximativ 30 de minute pe zi. Rutinele de exerciții pot include mersul pe jos, mersul cu bicicleta sau chiar sportul, toate acestea putând scădea probabilitatea de îmbolnăvire și promovează bunăstarea.
Potrivit lui Florez, o altă abordare a menținerii stării de bine în această iarnă se concentrează pe reziliență. Reziliența este capacitatea de a se adapta la situații mari, cum ar fi traume și stres cronic.
În studiile de cercetare s-a constatat că reziliența scăzută este adesea atribuită unei stări de bine nesănătoase, crescând riscul de stres și probleme de sănătate mintală.
Construirea rezilienței poate îmbunătăți satisfacția generală în viață și bunăstarea. Pentru a face acest lucru, se poate începe prin a dezvolta și executa obiceiuri sănătoase emoționale, spirituale, financiare, ocupaționale și sociale. Reziliența poate include și schimbarea stilului de viață, cum ar fi luarea de pauze în perioadele de epuizare, crearea unei rețele de sprijin și urmărirea sănătății tale fizice.
Obținerea unui somn bun menține sănătatea fizică și psihică în stări optime. Pierderea somnului a fost asociată cu o creștere a incidenței diabetului zaharat, a hipertensiunii arteriale, precum și a bolilor cardiovasculare. Pentru sănătatea mintală, lipsa somnului poate duce la oboseală, anxietate, depresie și insomnie, se arată în articolul Mental Daily.
S-a demonstrat că creșterea somnului pe timp de noapte îmbunătățește productivitatea, concentrarea și abilitățile cognitive în timpul zilei. S-a demonstrat chiar că obținerea suficientă reduce șansele de creștere în greutate.
Pe baza datelor de la principalele instituții de sănătate din lume, durata medie recomandată de somn este de cel puțin 7 până la 8 ore pe zi pentru adulți. Dacă întâmpinați probleme cu somnul noaptea, aceste sfaturi vă pot ajuta. Să te culci și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi, să te culci la ore similare în weekend, folosind ultimele ore înainte de culcare pentru relaxare, evitând orice lumină puternică în timpul culcării și evitând consumul de alimente înainte de culcare.
Pentru majoritatea oamenilor, iarna implică sezonul sărbătorilor. Petrecerea timpului de calitate cu prietenii și familia este vitală, mai ales pentru o bunăstare sănătoasă.
Cercetările au demonstrat că petrecerea timpului de calitate cu cei dragi poate îmbunătăți starea de bine și crește fericirea. Oamenii sunt priviți ca animale sociale prin natură, iar supraviețuirea implică o companie unii cu alții.
Nu numai că petrecerea timpului de calitate cu prietenii și familia ta poate îmbunătăți bunăstarea, dar te poate ajuta și să faci față factorilor de stres severi.
Deși studiile de cercetare din reviste medicale au sugerat că consumul ușor de alcool, cum ar fi vinul roșu, poate avea ca rezultat cel puțin câteva efecte benefice pentru sănătatea cardiovasculară și mentală, este totuși cel mai bine să vă abțineți de la consumul de alcool.
Consumul de alcool are un impact asupra transmisiei chimice în creier, care poate influența bunăstarea mentală. Și, deoarece riscurile potențial dăunătoare ale consumului de alcool depășesc efectele benefice, cel mai bine este să reduceți sau să evitați consumul de alcool în perioada sărbătorilor.