Anul acesta, în cadrul campaniei #cuMamaLaMamo, inițiativă lansată de Rețeaua de Sănătate Regina Maria, ia capătă noi valențe, transformându-se dintr-un obiect vestimentar într-un simbol al sănătății. Și mai mult decât atât, devine liantul dintre tine și mama ta, oferindu-ți motivul perfect pentru a porni o conversație despre sănătatea sânilor și a o convinge să meargă, poate pentru prima oară, la o mamografie!
Rețeaua de Sănătate Regina Maria a lansat anul trecut #CuMamaLaMamo, o campanie ce te ajută să abordezi mai ușor acest subiect sensibil cu mama ta, care poate că, din diverse motive, nu a făcut până acum un screening mamar sau nu și-a palpat niciodată sânii pentru a se asigura că totul e în regulă. În acest an, inițiativa continuă și îți servește nu doar ca un reminder util, ci și ca o modalitate de a te conecta mai ușor cu mama ta și de a porni o conversație despre sănătatea sânilor.
După cum probabil ai observat deja, toate cele șapte protagoniste ale acestui material – Corina Băcanu, Denisa Sima, Mirela Retegan, Dana Rogoz, Eea Ikeda, Ina Țăranu-Hofnăr și Lana Dumitru – sunt îmbrăcate într-o ie. Alegerea nu a fost făcută însă dintr-un raționament estetic, mesajul piesei vestimentare fiind mult mai profund și mai important de-atât. „În mod tradițional, ia spune o poveste – de la zona din care provine, la ocazia cu care este purtată și până la detalii mult mai interesante despre persoana care o deține. Precum o operă de artă purtată sau precum o hartă încorporată, ia poate fi descifrată de către privitor. Continuând ideea acestei meniri a iei și nelimitându-mă la rolul ei pur estetic, am creat acest obiect vestimentar, o reinterpretare modernă a zestrei pe care vrem să o lăsăm nu doar fiicelor noastre, ci și mamelor noastre. În acest caz, a devenit vehiculul nostru de a transmite informații', explică designerul Lana Dumitru, despre ia specială pe care a creat-o pentru această campanie. Iar dacă vei privi cu atenție, vei putea observa că elementele de pe piept, care par două flori, sunt de fapt „simbolurile mișcărilor de autopalpare a sânilor. Avem mișcarea circulară, radială și cea de sus în jos, care se intercalează, precum o hartă de metrou. Dacă, în mod clasic, pe ie avem simboluri care spun o poveste (flori, păsări, animale etc.), aici povestea noastră este o lecție de autopalpare a sânilor. Tocmai de aceea, este mai mult decât un obiect vestimentar, este un dar, o zestre contemporană pe care o putem purta cu scop educativ, informativ, dincolo de timp și tendințe”, completează Lana.
În plus, în contextul în care cred că multe dintre noi ne-am confruntat cu o atitudine reticentă și ostilă din partea mamelor noastre atunci când am încercat să abordăm subiectul sănătății sânilor, această ie poate fi punctul de pornire a unei conversații mai firești și mai prietenoase. Însă de la o simplă discuție la a-ți convinge mama să meargă pentru prima oară la o mamografie e un drum lung și de multe ori anevoios. Cum reușești să îi schimbi mentalitatea, să îi înlături temerile sau să o convingi că un examen de rutină nu înseamnă automat și un verdict sumbru?
Mirela Retegan crede că puterea exemplului e întotdeauna cea mai bună soluție și chiar îți oferă un discurs pe care i-l poți spune mamei tale. „Zi-i așa: ‘Uite, mamă, am fost la un control. M-am dus să văd cum sunt sânii mei. M-am dus să verific că eu sunt sănătoasă pentru că îmi doresc foarte tare ca noi două să trăim împreună cât mai multe experiențe și să trăim mulți ani sănătoase! Și m-am dus să fac asta pentru că la un moment dat, atingându-mi sânii, mi s-a părut că era ceva ciudat la unul dintre ei. Tu ai făcut asta vreodată? Ți-ai pus mâna pe sân să te gândești și să verifici dacă acolo e totul în regulă? Hai, te rog, fă asta pentru mine! Chiar dacă ți se poate părea acum ciudat. Un gest foarte mic ar putea să salveze relația noastră și noi să descoperim la timp dacă există vreo problemă.’ Mi se pare că un astfel de discurs e o metodă eficientă, pentru că, pe lângă puterea exemplului, mamele reacționează excelent la nevoia copilului. În momentul în care îi spui mamei tale că trebuie să facă ceva de dragul tău, ea va face”.
De asemenea, Mirela te sfătuiește să fii complet onestă cu mama ta, și să îi împărtășești gândurile pe care le-ai avut când ai pășit în cabinetul medicului pentru a face o ecografie mamară sau o mamografie.
„I-aș spune că și mie mi-a fost frică. Am avut emoții mari. Chiar dacă nimic nu semnala existența unei probleme. Că și eu m-am simțit stângace în cabinet. Că mi s-a părut ciudat aparatul acela și am stat cu grijă cât a durat consultul, dar efectul pe care l-a avut rezultatul a meritat toate emoțiile. E mult mai simplu decât credem. Scenariile din capul nostru sunt mult mai complexe decât e realitatea”, adaugă Mirela.
Aceasta recunoaște însă că e „foarte greu să convingi o mamă să se ducă la doctor pentru o mamografie. Dar nu e imposibil! Și dacă pentru tine mama ta este cel mai important sprijin, cel mai important cârlig de care știi că vrei să te agăți cel mai mult în viața asta, nu renunța! Revino! Din nou și din nou… Și din nou… Bate la ușă, deschide subiectul, insistă!”.