Ia la control, o inițiativă #cuMamaLaMamo. De vorbă cu Ina Țăranu-Hofnăr

Anul acesta, în cadrul campaniei #cuMamaLaMamo, inițiativă lansată de Rețeaua de Sănătate Regina Maria, ia capătă noi valențe, transformându-se dintr-un obiect vestimentar într-un simbol al sănătății. Și mai mult decât atât, devine liantul dintre tine și mama ta, oferindu-ți motivul perfect pentru a porni o conversație despre sănătatea sânilor și a o convinge să meargă, poate pentru prima oară, la o mamografie!

Rețeaua de Sănătate Regina Maria a lansat anul trecut #CuMamaLaMamo, o campanie ce te ajută să abordezi mai ușor acest subiect sensibil cu mama ta, care poate că, din diverse motive, nu a făcut până acum un screening mamar sau nu și-a palpat niciodată sânii pentru a se asigura că totul e în regulă. În acest an, inițiativa continuă și îți servește nu doar ca un reminder util, ci și ca o modalitate de a te conecta mai ușor cu mama ta și de a porni o conversație despre sănătatea sânilor.

După cum probabil ai observat deja, toate cele șapte protagoniste ale acestui material – Corina Băcanu, Denisa Sima, Mirela Retegan, Dana Rogoz, Eea Ikeda, Ina Țăranu-Hofnăr și Lana Dumitru – sunt îmbrăcate într-o ie. Alegerea nu a fost făcută însă dintr-un raționament estetic, mesajul piesei vestimentare fiind mult mai profund și mai important de-atât.

În contextul în care cred că multe din­tre noi ne-am confruntat cu o atitudine reti­centă și ostilă din partea mamelor noastre atunci când am încercat să abordăm su­bi­ectul sănătății sânilor, această ie poate fi punctul de pornire a unei conversații mai fi­rești și mai prietenoase. E pretextul excelent pentru a vorbi cu ele despre autopalpare și mamografie', spune convinsă Ina. Poate că subiectul autopalpării lunare a sânilor îi este străin, iar ideea de mamografie o sperie, dar cu siguranță ia, ca simbol național/de fru­musețe, îi este familiară. Putem începe prin a-i explica cum se regăsesc mișcările au­topalpării în modelele de pe ie și apoi îi pu­tem arăta pe propriul nostru corp cum ara­tă acestea.'

În plus', mai spune Ina, dacă mama ta nu a fost niciodată la o mamografie, cred că e important să înțelegi ce anume o sperie la această investigatie, pentru că necunoscutul sporește teama, dar informația o elimină. Poți începe prin a te documenta despre ce presupune exact o mamografie, mai ales dacă ai sub 40 de ani și n-ai făcut niciodată una. Îi poți arăta un filmuleț în care este exemplificată această investigație sau îi poți descrie procesul cu cât mai multe detalii. Cred că e important să ai răbdare și să fii cât se poate de onestă cu ea'.

Iar dacă în continuare mama ta refuză să meargă la o mamografie, nu uita că nu ești singura în această situație. Suntem mii, zeci, sute de mii de femei care ne confruntăm cu același răspuns negativ din partea mamelor. Când vine vorba despre sănătate, mai ales în România, cred că după o anumită vârstă (35, poate 40 de ani), noi, femeile, intrăm într-un proces de parentificare. Parentificarea înseamnă o inversare de roluri între un părinte și un copil, în care copilul devine îngrijitorul emoțional și practic al părintelui. Devine, deci, responsabilitatea ta să convingi o mamă speriată de ce e important, de exemplu, să facă o mamografie. O să te rog să te gândești la copilărie, când trebuia să faci o injecție, o intervenție sau un tratament medicamentos neplăcut, cu câtă grijă, iubire și răbdare era mama alături de tine și să faci același lucru pentru ea acum', te sfătuiește Ina.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial