Anul acesta, în cadrul campaniei #cuMamaLaMamo, inițiativă lansată de Rețeaua de Sănătate Regina Maria, ia capătă noi valențe, transformându-se dintr-un obiect vestimentar într-un simbol al sănătății. Și mai mult decât atât, devine liantul dintre tine și mama ta, oferindu-ți motivul perfect pentru a porni o conversație despre sănătatea sânilor și a o convinge să meargă, poate pentru prima oară, la o mamografie!
Rețeaua de Sănătate Regina Maria a lansat anul trecut #CuMamaLaMamo, o campanie ce te ajută să abordezi mai ușor acest subiect sensibil cu mama ta, care poate că, din diverse motive, nu a făcut până acum un screening mamar sau nu și-a palpat niciodată sânii pentru a se asigura că totul e în regulă. În acest an, inițiativa continuă și îți servește nu doar ca un reminder util, ci și ca o modalitate de a te conecta mai ușor cu mama ta și de a porni o conversație despre sănătatea sânilor.
După cum probabil ai observat deja, toate cele șapte protagoniste ale acestui material – Corina Băcanu, Denisa Sima, Mirela Retegan, Dana Rogoz, Eea Ikeda, Ina Țăranu-Hofnăr și Lana Dumitru – sunt îmbrăcate într-o ie. Alegerea nu a fost făcută însă dintr-un raționament estetic, mesajul piesei vestimentare fiind mult mai profund și mai important de-atât.
Denisa face o analogie interesantă, spunând că „așa cum ia ne aduce aminte de tradiții, obiceiuri și longevitate, așa și simbolurile prin care identificăm mișcările de palpare a sânului au rolul de a asigura continuitatea noastră și longevitatea alături de familie”. În plus, în contextul în care cred că multe dintre noi ne-am confruntat cu o atitudine reticentă și ostilă din partea mamelor noastre atunci când am încercat să abordăm subiectul sănătății sânilor, această ie poate fi punctul de pornire a unei conversații mai firești și mai prietenoase.
Această discuție ar trebui să fie abordată mai degrabă cu empatie și răbdare, decât cu presiuni, e de părere Denisa, care spune că: „fiind vorba despre o discuție legată de prima mamografie din viața mamei, m-aș duce către ea cu întrebări, aș lăsa-o să conducă discuția, să îmi răspundă, să văd de la ea cam câte informații are, dacă vreo frică îi pătrunde în suflet gândindu-se la investigația aceasta și dacă s-a gândit vreodată la necesitatea ei. E posibil să apară multe preconcepții sau frici în discuția asta și m-aș concentra mai mult să fiu empatică, să o ascult, și încet, cu răbdare și grijă, căci deja am stabilit că este un subiect sensibil, aș oferi alte direcții și perspective în discuție. ‘Ți-e frică? Dar a face investigația aceasta nu înseamnă că automat rezultatele sunt negative. Nu crezi că ar putea chiar să fie liniștitoare când răspunsul ar veni favorabil? Iar dacă într-adevăr găsim ceva, n-ai vrea să ai opțiuni?’ Cam așa aș aborda situația: aș avea răbdare, aș apela la empatie și aș avea grijă de fricile ei.”
De asemenea, Denisa te sfătuiește să îi explici mamei tale încă de la început ce este mamografia. „Adică o examinare medicală care utilizează raze X, cu doze mici pentru a crea imagini detaliate ale sânului. Aceste imagini pot ajuta la depistarea precoce a eventualelor schimbări sau anomalii. Pentru mamografie, sânul este plasat între două plăci de plastic și comprimat ușor pentru a obține imagini clare. Este o investigație rapidă și nedureroasă”.
Cu toate astea, nu putem nega faptul că este o experiență importantă în viața oricărei femei, mai ales a uneia care merge pentru prima oară la o astfel de investigație. De aceea, susținerea emoțională este crucială în astfel de momente. „Nimeni nu își dorește să stea singur în fața fricii”, spune Denisa, care adaugă că în ciuda atitudinii puternice pe care o afișează, „mamele au nevoie de sprijinul nostru moral”.