Ia la control, o inițiativă #cuMamaLaMamo. De vorbă cu Dana Rogoz

Anul acesta, în cadrul campaniei #cuMamaLaMamo, inițiativă lansată de Rețeaua de Sănătate Regina Maria, ia capătă noi valențe, transformându-se dintr-un obiect vestimentar într-un simbol al sănătății. Și mai mult decât atât, devine liantul dintre tine și mama ta, oferindu-ți motivul perfect pentru a porni o conversație despre sănătatea sânilor și a o convinge să meargă, poate pentru prima oară, la o mamografie!

Rețeaua de Sănătate Regina Maria a lansat anul trecut #CuMamaLaMamo, o campanie ce te ajută să abordezi mai ușor acest subiect sensibil cu mama ta, care poate că, din diverse motive, nu a făcut până acum un screening mamar sau nu și-a palpat niciodată sânii pentru a se asigura că totul e în regulă. În acest an, inițiativa continuă și îți servește nu doar ca un reminder util, ci și ca o modalitate de a te conecta mai ușor cu mama ta și de a porni o conversație despre sănătatea sânilor.

După cum probabil ai observat deja, toate cele șapte protagoniste ale acestui material – Corina Băcanu, Denisa Sima, Mirela Retegan, Dana Rogoz, Eea Ikeda, Ina Țăranu-Hofnăr și Lana Dumitru – sunt îmbrăcate într-o ie. Alegerea nu a fost făcută însă dintr-un raționament estetic, mesajul piesei vestimentare fiind mult mai profund și mai important de-atât.

„E o piesă care ne ajută să fim și sănătoase, pentru că, prin imprimeul digital creat de Lana, ne aduce aminte de importanța autopalpării lunare a sânului prin mișcările corecte. Uneori o panglică roz sau o clădire luminată roz, uneori o nouă campanie de informare sau pur și simplu postarea foarte personală în social media a unei femei care a trecut prin cancer ne pot reaminti să ne facem acea programare anuală atât de importantă. Alteori, o ie cu o poveste unică', spune Dana Rogoz despre ia creată de designerul Lana Dumitru.

În plus, în contextul în care cred că multe din­tre noi ne-am confruntat cu o atitudine reti­centă și ostilă din partea mamelor noastre atunci când am încercat să abordăm su­bi­ectul sănătății sânilor, această ie poate fi punctul de pornire a unei conversații mai fi­rești și mai prietenoase. Însă, așa cum spune Dana, „nu există o singură cale prin care noi, fiicele, putem să deschidem un dialog pe acest subiect cu mamele noastre. Cred că fiecare își cunoaște mama suficient de bine, încât să știe care ar fi acea variantă cu cele mai mari șanse de reușită. Fiindcă în spatele acestui refuz al mamelor noastre pot sta multe motive, de la frică și rușine, până la prioritizarea altor aspecte ale vieții sau lipsa informațiilor'. Poate că nu le putem combate pe toate, însă măcar le putem oferi date exacte, corecte, care să le mai atenueze temerile, de multe ori nefondate.

De asemenea, Dana este de părere că susținerea morală și empatia sunt esențiale în astfel de momente, motiv pentru care te sfătuiește să o însoțești pe mama ta la mamografie, mai ales dacă este prima investigație de acest fel din viața ei.

„E foarte important să știe că ești alături de ea și că îi înțelegi temerile. Și pe cele venite poate din lipsa accesului la o informație corectă, cât și pe cele legate de posibilitatea aflării unui diagnostic nefavorabil', mai spune Dana. „Și mie îmi e frică de fiecare dată când merg să îmi fac anual ecografia mamară. De fiecare dată urmăresc cu frică mișcările medicului, interpretez orice grimasă. Oho… îmi fuge gândul departe. De cele mai multe ori împărtășesc această temere cu prietenele mele. Le scriu pe WhatsApp și înainte și după consult. Dar adevărul e că m-aș simți foarte liniștită să o am pe mama alături la acest consult de prevenție. Să fim una pentru alta sprijin, să ne încurajăm una pe cealaltă și să plecăm liniștite de la spital că suntem amândouă bine și că ne-am făcut una celeilalte cel mai valoros cadou – am avut grijă de sănătatea noastră.'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial