Ia la control, o inițiativă #cuMamaLaMamo. De vorbă cu Corina Băcanu

Anul acesta, în cadrul campaniei #cuMamaLaMamo, inițiativă lansată de Rețeaua de Sănătate Regina Maria, ia capătă noi valențe, transformându-se dintr-un obiect vestimentar într-un simbol al sănătății. Și mai mult decât atât, devine liantul dintre tine și mama ta, oferindu-ți motivul perfect pentru a porni o conversație despre sănătatea sânilor și a o convinge să meargă, poate pentru prima oară, la o mamografie!

Rețeaua de Sănătate Regina Maria a lansat anul trecut #CuMamaLaMamo, o campanie ce te ajută să abordezi mai ușor acest subiect sensibil cu mama ta, care poate că, din diverse motive, nu a făcut până acum un screening mamar sau nu și-a palpat niciodată sânii pentru a se asigura că totul e în regulă. În acest an, inițiativa continuă și îți servește nu doar ca un reminder util, ci și ca o modalitate de a te conecta mai ușor cu mama ta și de a porni o conversație despre sănătatea sânilor.

După cum probabil ai observat deja, toate cele șapte protagoniste ale acestui material – Corina Băcanu, Denisa Sima, Mirela Retegan, Dana Rogoz, Eea Ikeda, Ina Țăranu-Hofnăr și Lana Dumitru – sunt îmbrăcate într-o ie. Alegerea nu a fost făcută însă dintr-un raționament estetic, mesajul piesei vestimentare fiind mult mai profund și mai important de-atât. Dacă vei privi cu atenție, vei putea observa că elementele de pe piept, care par două flori, sunt de fapt „simbolurile mișcărilor de autopalpare a sânilor. Avem mișcarea circulară, radială și cea de sus în jos, care se intercalează, precum o hartă de metrou. Dacă, în mod clasic, pe ie avem simboluri care spun o poveste (flori, păsări, animale etc.), aici povestea noastră este o lecție de au­to­palpare a sânilor. Tocmai de aceea, es­te mai mult decât un obiect vestimentar, este un dar, o zestre contemporană pe care o putem purta cu scop educativ, informativ, din­colo de timp și tendințe', explică designerul Lana Dumitru, despre ia specială pe care a creat-o pentru această campanie. În plus, în contextul în care cred că multe din­tre noi ne-am confruntat cu o atitudine reti­centă și ostilă din partea mamelor noastre atunci când am încercat să abordăm su­bi­ectul sănătății sânilor, această ie poate fi punctul de pornire a unei conversații mai fi­rești și mai prietenoase.

Însă de la o simplă discuție la a-ți convinge ma­ma să meargă pentru prima oară la o ma­mografie e un drum lung și de multe ori ane­voios. Cum reușești să îi schimbi mentalitatea, să îi înlături temerile sau să o convingi că un examen de rutină nu înseamnă au­tomat și un verdict sumbru? „Prin șantaj emoțional', îmi spune râzând Corina. „Da, este urâtă această expresie, șantaj emoțional, în­să dacă mama mea ar mai fi trăit, i-aș fi zis doar atât: ‘știu că poate tu simți că viața ta nu e atât de importantă, că ai alte priorități, nu mersul pe la medici, dar dacă mă iubești și vrei să îți vezi nepotul crescând, trebuie să ne lași să te iubim și să ne bucurăm de tine cât mai mult timp. Deci, mergi la mamografie!'.

De multe ori, mamele refuză această investigație nu doar din teama de a primi un rezultat nefavorabil, ci și din cauza informațiilor incomplete sau incorecte pe care le au despre mamografie. De aceea, este important să îi explici că este o procedură nedureroasă și rapidă. „Da, poți simți un mic disconfort, dar nu o durere', spune Corina. „Să porți un corset la o nuntă timp de cinci ore e dureros, să dai naștere e dureros, să fii trădată în dragoste e dureros, să porți doliu e dureros, să îți facă copilul febră 40 noaptea e dureros, sunt atâtea dureri peste care trecem demne, fără a ne împiedica de durere, încât mamografia, care nici măcar nu e dureroasă, este o experiență care poate fi încadrată ușor la obișnuit. Am trecut noi prin încercări ale vieții mult mai dure. Așadar, doamnelor, mamografia chiar este o plimbare în parc, cum zic americanii.'

Întrebându-le pe protagonistele campaniei #CuMamaLaMamo ce mesaj au pentru fiicele care, din păcate, încă întâmpină dificultăți în a-și convinge mamele să facă o mamografie, răspunsul a fost unul unanim: „Nu renunța!'. „Poate dura ani de zile până când o mamă, cu un trecut medical în care a fost umilită sau tratată neprofesionist, decide să dea o șansă ajutorului medical onest și profesionist de care noi, fiicele, beneficiem acum', mărturisește Corina.

„Iar dacă ești mamă și citești acest articol', mai spune protagonista articolului, „nu uita că copiii tăi, oricât de mari ar fi, au nevoie de tine aici, pe pământ, toată viața. Mamografia este un moment. O șansă. O oportunitate. Mamografia face diferența dintre viață și moarte. Mamografia îți dă timp și resurse ca să combați cu maximum de șanse un diagnostic neplăcut. Un cancer precoce, depistat la timp, este un cancer care poate fi învins, spun statisticile și medicii.'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial