Ia la control, o inițiativă #cuMamaLaMamo

Anul acesta, în cadrul campaniei #cuMamaLaMamo, inițiativă lansată de Rețeaua de Sănătate Regina Maria, ia capătă noi valențe, transformându-se dintr-un obiect vestimentar într-un simbol al sănătății. Și mai mult decât atât, devine liantul dintre tine și mama ta, oferindu-ți motivul perfect pentru a porni o conversație despre sănătatea sânilor și a o convinge să meargă, poate pentru prima oară, la o mamografie!

Ia la control, o inițiativă #cuMamaLaMamo

Când vine vorba de cancerul de sân, nu cred că pot exista prea multe campanii, prea multe articole, prea multe postări pe rețelele sociale sau prea multe povești de viață împărtășite. Nu în contextul în care România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul screening mamar, iar toate statisticile ne prezintă date alarmante, ce ne pun în fața unei realități sumbre. Doar în 2020, cancerul de sân a reprezentat a treia cea mai întâlnită formă de cancer la femei, cu peste 12.000 de noi cazuri. Iar în același an, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, peste 4.000 de femei au murit din cauza acestei afecțiuni.

La o simplă căutare pe Google, vei da peste sute de articole care îți spun că aceste cazuri puteau fi prevenite. Formularea asta nu doar că mi se pare greșită, ci și că pune o greutate imensă pe umerii femeilor, făcându-le să se simtă vinovate pentru diagnosticul primit. Mi se pare important să înțelegem că încă nu a fost descoperit un set de reguli universale, care să îți promită că dacă îl urmezi cu sfințenie nu o să te îmbolnăvești niciodată de cancer. Bineînțeles, indicațiile generale – de genul mănâncă sănătos, fă sport, nu te stresa – sunt utile, dar nu sunt un garant implacabil. În schimb, descoperirea la timp a cancerului de sân poate schimba statisticile. Iar asta se poate face doar prin autopalpare, ecografii sau mamografii.

Pentru a-ți aduce aminte de toate aceste lucruri, Rețeaua de Sănătate Regina Maria a lansat anul trecut #CuMamaLaMamo, o campanie ce te ajută să abordezi mai ușor acest subiect sensibil cu mama ta, care poate că, din diverse motive, nu a făcut până acum un screening mamar sau nu și-a palpat niciodată sânii pentru a se asigura că totul e în regulă. În acest an, inițiativa continuă și îți servește nu doar ca un reminder util, ci și ca o modalitate de a te conecta mai ușor cu mama ta și de a porni o conversație despre sănătatea sânilor.

După cum probabil ai observat deja, toate cele șapte protagoniste ale acestui material – Corina Băcanu, Denisa Sima, Mirela Retegan, Dana Rogoz, Eea Ikeda, Ina Țăranu-Hofnăr și Lana Dumitru – sunt îmbrăcate într-o ie. Alegerea nu a fost făcută însă dintr-un raționament estetic, mesajul piesei vestimentare fiind mult mai profund și mai important de-atât.

Lana poartă ie din pânză de bumbac, Lana Dumitru x Regina Maria

„În mod tradițional, ia spune o poveste – de la zona din care provine, la ocazia cu care este purtată și până la detalii mult mai interesante despre persoana care o deține. Precum o operă de artă purtată sau precum o hartă încorporată, ia poate fi descifrată de către privitor. Continuând ideea acestei meniri a iei și nelimitându-mă la rolul ei pur estetic, am creat acest obiect vestimentar, o reinterpretare modernă a zestrei pe care vrem să o lăsăm nu doar fiicelor noastre, ci și mamelor noastre. În acest caz, a devenit vehiculul nostru de a transmite informații”, explică designerul Lana Dumitru, despre ia specială pe care a creat-o pentru această campanie. Iar dacă vei privi cu atenție, vei putea observa că elementele de pe piept, care par două flori, sunt de fapt „simbolurile mișcărilor de autopalpare a sânilor. Avem mișcarea circulară, radială și cea de sus în jos, care se intercalează, precum o hartă de metrou. Dacă, în mod clasic, pe ie avem simboluri care spun o poveste (flori, păsări, animale etc.), aici povestea noastră este o lecție de au­to­palpare a sânilor. Tocmai de aceea, es­te mai mult decât un obiect vestimentar, este un dar, o zestre contemporană pe care o putem purta cu scop educativ, informativ, din­colo de timp și tendințe”, completează Lana.

Denisa poartă ie din pânză de bumbac, Lana Dumitru x Regina Maria

Denisa face o analogie interesantă, spunând că „așa cum ia ne aduce aminte de tra­diții, obiceiuri și longevitate, așa și simbo­lurile prin care identificăm mișcările de pal­pare a sânului au rolul de a asigura con­tinuitatea noastră și longevitatea alături de familie”. Pentru Eea, „ia este un item fe­minin, dar și foarte intim, fiind o piesă ves­timentară care este transmisă de la mamă la fiică. Iar anul acesta e mai mult de atât! Ne reamintește de importanța autopalpării lu­nare a sânilor și a mamografiei anuale, ca­re pot contribui la detectarea timpurie a even­tualelor schimbări sau anomalii. La fel ca ia, educația pentru sănătate și prevenție ar trebui să fie transmisă din generație în generație!”.

În plus, în contextul în care cred că multe din­tre noi ne-am confruntat cu o atitudine reti­centă și ostilă din partea mamelor noastre atunci când am încercat să abordăm su­bi­ectul sănătății sânilor, această ie poate fi punctul de pornire a unei conversații mai fi­rești și mai prietenoase. „E pretextul excelent pentru a vorbi cu ele despre autopalpare și mamografie”, spune convinsă Ina. „Poate că subiectul autopalpării lunare a sânilor îi este străin, iar ideea de mamografie o sperie, dar cu siguranță ia, ca simbol național/de fru­musețe, îi este familiară. Putem începe prin a-i explica cum se regăsesc mișcările au­topalpării în modelele de pe ie și apoi îi pu­tem arăta pe propriul nostru corp cum ara­tă acestea.”


Ina poartă ie din pânză de bumbac, Lana Dumitru x Regina Maria și pantaloni din amestec de poliester, Riani, 890 lei, www. zalando.ro

Însă de la o simplă discuție la a-ți convinge ma­ma să meargă pentru prima oară la o ma­mografie e un drum lung și de multe ori ane­voios. Cum reușești să îi schimbi mentalitatea, să îi înlături temerile sau să o convingi că un examen de rutină nu înseamnă au­tomat și un verdict sumbru? „Prin șantaj emo­țional”, îmi spune râzând Corina. „Da, este urâtă această expresie, șantaj emoțional, în­să dacă mama mea ar mai fi trăit, i-aș fi zis doar atât: ‘știu că poate tu simți că viața ta nu e atât de importantă, că ai alte priorități, nu mersul pe la medici, dar dacă mă iubești și vrei să îți vezi nepotul crescând, trebuie să ne lași să te iubim și să ne bucurăm de tine cât mai mult timp. Deci, mergi la mamografie!'”.


Corina poartă ie din pânză de bumbac, Lana Dumitru x Regina Maria și pantaloni din bumbac, Victoria Beckham, 2.499 lei, www.zalando.ro.

Eea, în schimb, e de părere că puterea exemplului e întotdeauna cea mai bună soluție, motiv pentru care îți recomandă ca tu să fii prima care „merge la o ecografie mamară sau la o mamografie (dacă ai peste 40 de ani)”, iar apoi să îi povestești experiența, asigurând-o că „este o procedură de screening simplă, nedureroasă, și care durează doar câteva minute mulțumită echipamentelor foarte performante”.


Eea poartă ie din pânză de bumbac, Lana Dumitru x Regina Maria și fustă din poliester, Boss, 1.015 lei, www.zalando.ro.

Mirela aprobă această abordare și chiar îți oferă un discurs pe care i-l poți spune ma­mei tale. „Zi-i așa: ‘Uite, mamă, am fost la un control. M-am dus să văd cum sunt sânii mei. M-am dus să verific că eu sunt sănătoasă pentru că îmi doresc foarte ta­re ca noi două să trăim împreună cât mai mul­te experiențe și să trăim mulți ani sănătoase! Și m-am dus să fac asta pentru că la un moment dat, atingându-mi sânii, mi s-a părut că era ceva ciudat la unul dintre ei. Tu ai făcut asta vreodată? Ți-ai pus mâna pe sân să te gândești și să verifici dacă acolo e totul în regulă? Hai, te rog, fă asta pentru mine! Chiar dacă ți se poate părea acum ciudat. Un gest foarte mic ar putea să salveze relația noastră și noi să descoperim la timp dacă există vreo problemă.’ Mi se pare că un astfel de discurs e o metodă eficientă, pentru că, pe lângă puterea exemplului, mamele reacționează excelent la nevoia copilului. În momentul în care îi spui mamei tale că trebuie să facă ceva de dragul tău, ea va face”.


Mirela poartă ie din pânză de bumbac, Lana Dumitru x Regina Maria și pantaloni din viscoză, Nissa, 440,37 lei.

Denisa, pe de altă parte, crede că acest subiect trebuie abordat mai degrabă cu empatie și răbdare, decât cu presiuni. „Fiind vorba despre o discuție legată de prima mamografie din viața mamei, m-aș duce către ea cu întrebări, aș lăsa-o să conducă discuția, să îmi răspundă, să văd de la ea cam câte informații are, dacă vreo frică îi pătrunde în suflet gândindu-se la investigația aceasta și dacă s-a gândit vreodată la necesitatea ei. E posibil să apară multe preconcepții sau frici în discuția asta și m-aș concentra mai mult să fiu empatică, să o ascult, și încet, cu răbdare și grijă, căci deja am stabilit că este un subiect sensibil, aș oferi alte direcții și perspective în discuție. ‘Ți-e frică? Dar a face investigația aceasta nu înseamnă că automat rezultatele sunt negative. Nu crezi că ar putea chiar să fie liniștitoare când răspunsul ar veni favorabil? Iar dacă într-adevăr găsim ceva, n-ai vrea să ai opțiuni?’ Cam așa aș aborda situația: aș avea răbdare, aș apela la empatie și aș avea grijă de fricile ei.”

În mod evident, așa cum spune Dana, „nu există o singură cale prin care noi, fiicele, putem să deschidem un dialog pe acest subiect cu mamele noastre. Cred că fiecare își cunoaște mama suficient de bine, încât să știe care ar fi acea variantă cu cele mai mari șanse de reușită. Fiindcă în spatele acestui refuz al mamelor noastre pot sta multe motive, de la frică și rușine, până la prioritizarea altor aspecte ale vieții sau lipsa informațiilor”. Poate că nu le putem combate pe toate, însă măcar le putem oferi date exacte, corecte, care să le mai atenueze temerile, de multe ori nefondate. „Înainte de toate”, spune Denisa, „i-aș explica mamei mele ce este mamografia. Adică o examinare medicală care utilizează raze X, cu doze mici pentru a crea imagini detaliate ale sânului. Aceste imagini pot ajuta la depistarea precoce a eventualelor schimbări sau anomalii. Pentru mamografie, sânul este plasat între două plăci de plastic și comprimat ușor pentru a obține imagini clare. Este o investigație rapidă și nedureroasă”.


Dana poartă ie din pânză de bumbac, Lana Dumitru x Regina Maria și fustă din lână, Red Valentino, cu prețul la cerere, magazinul Maison Couture.

„Da, poți simți un mic disconfort, dar nu o durere”, adaugă Corina. „Să porți un corset la o nuntă timp de cinci ore e dureros, să dai naștere e dureros, să fii trădată în dragoste e dureros, să porți doliu e dureros, să îți facă copilul febră 40 noaptea e dureros, sunt atâtea dureri peste care trecem demne, fără a ne împiedica de durere, încât mamografia, care nici măcar nu e dureroasă, este o experiență care poate fi încadrată ușor la obișnuit. Am trecut noi prin încercări ale vieții mult mai dure. Așadar, doamnelor, mamografia chiar este o plimbare în parc, cum zic americanii.”

Cu toate astea, nu putem nega faptul că este o experiență importantă în viața oricărei femei, mai ales a uneia care merge pentru prima oară la o astfel de investigație. De aceea, susținerea emoțională este crucială în astfel de momente. „Nimeni nu își dorește să stea singur în fața fricii”, spune Denisa, care adaugă că în ciuda atitudinii puternice pe care o afișează, „mamele au nevoie de sprijinul nostru moral”. „E foarte important să știe că ești alături de ea și că îi înțelegi temerile. Și pe cele venite poate din lipsa accesului la o informație corectă, cât și pe cele legate de posibilitatea aflării unui diagnostic nefavorabil”, îmi mai spune Dana. „Și mie îmi e frică de fiecare dată când merg să îmi fac anual ecografia mamară. De fiecare dată urmăresc cu frică mișcările medicului, interpretez orice grimasă. Oho… îmi fuge gândul departe. De cele mai multe ori împărtășesc această temere cu prietenele mele. Le scriu pe WhatsApp și înainte și după consult. Dar adevărul e că m-aș simți foarte liniștită să o am pe mama alături la acest consult de prevenție. Să fim una pentru alta sprijin, să ne încurajăm una pe cealaltă și să plecăm liniștite de la spital că suntem amândouă bine și că ne-am făcut una celeilalte cel mai valoros cadou – am avut grijă de sănătatea noastră.”

Întrebându-le pe protagonistele campaniei #CuMamaLaMamo ce mesaj au pentru fiicele care, din păcate, încă întâmpină dificultăți în a-și convinge mamele să facă o mamografie, răspunsul a fost unul unanim: „Nu renunța!”. „Poate dura ani de zile până când o mamă, cu un trecut medical în care a fost umilită sau tratată neprofesionist, decide să dea o șansă ajutorului medical onest și profesionist de care noi, fiicele, beneficiem acum”, mărturisește Corina. Însă pur și simplu trebuie să insiști. „Revino! Din nou și din nou… Și din nou… Bate la ușă, deschide subiectul, nu te da bătută”, adaugă Mirela.

În plus, nu uita că nu ești singura în această situație. „Suntem mii, zeci, sute de mii de femei care ne confruntăm cu același răspuns negativ din partea mamelor. Când vine vorba despre sănătate, mai ales în România, cred că după o anumită vârstă (35, poate 40 de ani), noi, femeile, intrăm într-un proces de parentificare. Parentificarea înseamnă o inversare de roluri între un părinte și un copil, în care copilul devine îngrijitorul emoțional și practic al părintelui. Devine, deci, responsabilitatea ta să convingi o mamă speriată de ce e important, de exemplu, să facă o mamografie. O să te rog să te gândești la copilărie, când trebuia să faci o injecție, o intervenție sau un tratament medicamentos neplăcut, cu câtă grijă, iubire și răbdare era mama alături de tine și să faci același lucru pentru ea acum”, te sfătuiește Ina.

„Iar dacă ești mamă și citești acest articol”, spune Corina, „nu uita că copiii tăi, oricât de mari ar fi, au nevoie de tine aici, pe pământ, toată viața. Mamografia este un moment. O șansă. O oportunitate. Mamografia face diferența dintre viață și moarte. Mamografia îți dă timp și resurse ca să combați cu maximum de șanse un diagnostic neplăcut. Un cancer precoce, depistat la timp, este un cancer care poate fi învins, spun statisticile și medicii.”

Fotografii: Ștefan Dani
Realizatoare: Daria Georgescu
Text: Gabriela Calițoiu

Machiaj: Tania Cozma.
Coafură: Alex Caraman / Beauty District.
Art director: David Dorohoianu.
Asistenți styling: Irina Bucur, Teo Butoi.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial