Indiferent dacă de-abia ai început să gătești sau deja faci de mâncare pentru familia ta de ani de zile, ori poate ești chiar bucătar
Indiferent dacă de-abia ai început să gătești sau deja faci de mâncare pentru familia ta de ani de zile, ori poate ești chiar bucătar, un lucru este cert: mereu este loc de mai bine. În bucătărie – și asta ne-o spun inclusiv chefii pe care îi admirăm – învățarea nu se oprește niciodată, pentru că mereu poți servi un preparat mai bun.
Îți poți îmbunătăți nu doar preparatul propriu-zis, ci și tehnica pe care o folosești în bucătărie, astfel încât să îți simplifici viața. Și ca să reușești asta, îți venim în ajutor cu un ghid prietenos care să te învețe cum să devii un bucătar mai bun.
Știi ce face de multe ori diferența între un bucătar bun și unul excepțional? Curajul celui din urmă de a adăuga savoare. Plantele aromatice și condimentele trebuie să devină prietenele tale, chiar dacă ți-e teama la început că „nu vor fi pe placul tuturor'.
Sarea și piperul rămân piloni de bază, dar treci la nivelul următor: știai că busuiocul poate transforma puiul într-o…masă italienească? Sau șofranul în una asiatică ori arăbească – atât de puternice sunt condimentele!… Și, de aceea, ar trebui să nu îți mai fie teamă să experimentezi.
Auzim adesea că „un bucătar bun poate găti orice, oriunde'. Dar haide să facem o analogie: nu ai nevoie de pantofi de alergat ca să alergi, și, totuși, cu niște adidasi buni, poți atinge performanța. Înțelegi ce spunem? Secretul este să înveți să îți ușurezi cât de mult munca, să automatizezi ce poate fi automatizat, să înveți să te miști mai repede, să fii, practic, mai eficient în ceea ce faci.
De exemplu, dacă gătești pentru familia ta și simți că ești tentat/ă să comanzi takeaway din lipsa timpului, ia în calcul cumpărarea unui multicooker – așa, vei vedea că îți faci mult mai ușor timp pentru gătit pentru că…vei fi mult mai eficient. Și vei avea parte de un ajutor care face (multe) în locul tău, deci profită de asta. Dacă îți poți simplifica viața în bucătărie, fă-o.
„Mise en place' este o expresie franțuzească care se referă la „la locul lui' – asta e important să practici și în bucătărie. Practic, e important să ai organizare și claritate în spațiul de lucru și să pregătești în avans toate lucrurile de care ai nevoie, pentru ca atunci când gătești să nu fii nevoit/ă să faci cinci drumuri către frigider și înapoi, să îți dai seama că X cuțit nu este curățat etc. Deci, pregătește totul în avans, înainte de a te apuca efectiv de gătit.
Un bucătar bun citește, într-adevăr, zeci, poate sute de rețete. Și le pune în aplicare o dată, de două ori. Dar a treia oară deja simte nevoia să își lase amprenta personală pe ele. Adică experimentează – încearcă să te îndepărtezi de ideea „preparatul trebuie să fie ca la carte' – adaptează rețete, inventează unele loc, înlocuiește un condiment cu altul, adaugă o sursă de proteină alternativă.
Joacă-te. Și poți face asta atât la felurile principale, cât și la deserturi – înlocuiește făina obișnuită cu făină de cocos, de exemplu. Ca să vezi ce iese. Ca să devii un bucătar (mai) bun, e important să ai zvâcul mereu cu tine. Să ai curajul să adaptezi, să schimbi și să inventezi, chiar dacă nu iese bine din prima.
Oricât de vag poate părea, un bucătar bun e mereu la curent cu ce se întâmplă în lumea culinară: știe care sunt rețete în trend, care sunt fructele sezonului, unde găsește cele mai inedite condimente, care e cea mai bună friteuza cu aer cald de pe piață etc.
Adevărul este că, pentru a deveni mai bun în bucătărie, e vital să rămâi conectat la acest spațiu – să știi ce gătesc ceilalți bucătari, să împărtășești opinii, să pui întrebări celor care știu mai multe decât tine…
Pentru că mereu cineva va ști mai multe. Însă asta nu înseamnă că nu te poți perfecționa – căci doar tu ești competiția. E important să devii mai bun la gătit decât erai ieri, nu decât un alt bucătar, și sperăm că cei cinci pași de mai sus te vor ajuta să îți upgradezi nivelul pe care îl ai în bucătărie. Nu doar ca să livrezi preparate mai bune, ci și ca să ai parte de un proces mai plăcut, mai simplificat, mai eficient.