Se spune că o cafea bună de dimineață transformă ziua într-una spectaculoasă. De cele mai multe ori, chiar așa se întâmplă.
Se spune că o cafea bună de dimineață transformă ziua într-una spectaculoasă. De cele mai multe ori, chiar așa se întâmplă. Însă, dacă licoarea magică nu este tocmai pe gustul celui sau celei care o consumă, lucrurile pot căpăta o altă turnură și chiar se poate dezvoltă o stare de nervozitate. Fără exagerare și pornind de la aceste idei, rândurile următoare ar putea să îți lumineze un pic modul în care să alegi cafeaua, în funcție de anumite aspecte.
Atunci când alegi o cafea pentru consumul propriu, adică făcută acasă de tine, trebuie să cunoști câteva aspecte esențiale în acest sens. Tipul de cafea este probabil primul lucru de care să ții cont. În timp ce cafeaua Arabica este cea mai scumpă de pe piață la ora actuală, este fină și aproape deloc amară, cea Robusta este mai puternică la gust, însă și mai ieftină ca preț.
Diferența o face modul în care sunt cultivați arborii de cafea, condițiile de recoltare și prelucrare, printre altele. Nu vei da greș cu o cafea Lavazza cumpărată de pe Altex.ro, unde o găsești în variate forme, arome și gusturi.
Țara de origine este un alt aspect de care ar trebui să ții cont când vrei să cumperi o cafea. Pachetele de cafea oferă toate detaliile în acest sens, inclusiv tipul de aromă și intensitatea ei. Este bine de știut că țara de proveniență determină în cea mai mare măsură gustul cafelei.
Cei mai mari producători de cafea vin din țări precum Brazilia, Columbia, Mexic, Costa Rica și Peru, printre altele. Aciditatea, aroma fină, subtonurile florale se regăsesc în diverse tipuri de cafea, iar originea va spune exact ce fel de băutură vei servi.
Intensitatea cafelei este importantă atunci când vrei să alegi un produs bun. Poate că îți place cafeaua tare, care să te trezească din primele secunde ale dimineții sau poate că preferi ca această licoare magică să fie un pic mai liniștită la gust și componență. Pachetele de cafea prezintă timpul de intensitate, pe o scară de la 1 la 10, astfel că poți alege în funcție de cât de intensă vrei să fie cafeaua ta.
Prăjirea are un rol foarte important în prepararea unei cafele de calitate. Există atât de multe modalități, încât și cafelele diferă ca aromă și intensitate. Procesul de prăjire este unul destul de complex și există specialiști în domeniu, care cunosc toate procedurile și chiar pot explica detaliat cum se prăjește boabă cu boabă.
Prăjirea franceză, de exemplu, este un procedeu prin care boabele se transformă în maro ciocolatiu. Însă prăjirea italiană oferă o culoare mai închisă și o aromă mult mai puternică, așa cum trebuie să fie pentru un espresso inventat în Italia.
Există cafele care pot fi aromate, datorită unor procese bine definite. Astfel, cafeaua poate avea un gust deosebit de vanilie, în timp ce altă băutură de acest gen poate aduce a rom, scorțișoară sau irish cream. Aici este vorba de aromarea artificială, un proces prin care cafeaua clasică devine un produs cu adevărat special.
Așadar, acum că știi câte ceva despre licoarea care aduce zâmbetul pe buze dis de dimineață, nu îți mai rămâne decât să faci o alegere potrivită în funcție de gusturile tale. Iar dacă ai și un aparat bun de cafea în bucătărie, atunci lucrurile vor fi cu mult simplificate.