Ghid de igienă orală. Cum să-ți menții sănătatea dentară în funcție de vârstă

Încă din copilărie, igiena cavității bucale reprezintă o componentă importantă a sănătății și bunăstării generale.

Ghid de igienă orală. Cum să-ți menții sănătatea dentară în funcție de vârstă

Încă din copilărie, igiena cavității bucale reprezintă o componentă importantă a sănătății și bunăstării generale. Adaptarea practicilor de igienă bucală în funcție de nevoile specifice ale fiecărei etape de viață, deși neglijată, poate contribui semnificativ la prevenirea problemelor dentare și la menținerea unui zâmbet sănătos pe o perioadă lungă de timp. Ghidul actual explorează modalitățile optime de îngrijire dentară, în funcție de specificul fiecărei vârste.

Îngrijirea bucală în primii trei ani de viață

În primele luni și ani de viață, îngrijirea dentară se concentrează pe prevenirea apariției cariilor și a altor probleme din această sferă. Pentru sugari, este recomandat să se curețe gingiile cu o cârpă moale umedă după fiecare masă. După ce apar dinții de lapte (în general în jurul vârstei de 6 luni – 3 ani) pentru perierea acestora, părinții sunt sfătuiți să utilizeze o periuță de dinți pentru copii (cu perii moi) și o cantitate mică de pastă de dinți fără fluor.

Igiena orală între 3 ani și 20 de ani

Pe măsură ce copiii cresc, este esențial ca părinții să îi educe și să îi învețe să își asume responsabilitatea pentru igiena lor orală. De asemenea, părinții sunt cei care trebuie să încurajeze controalele stomatologice regulate și limitarea consumului de zaharuri. Până la vârsta de 20 de ani, în cazul respectării regulilor generale de igienă, riscul de apariție a unor afecțiuni orale este redusă.

Sănătatea bucală între 20 și 40 de ani

În general, în lipsa controalelor stomatologice sau a neglijării igienei orale, între 20 și 40 de ani apar primele probleme dentare grave, inclusiv pierderea unuia sau a mai multor dinți. Din acest motiv, în această perioadă apare și necesitatea efectuării unor tratamente de restaurare dentară. În funcție de gravitatea situației și implicit de numărul dinților pierduți, medicul stomatolog poate recomanda implanturi, pe care ulterior sunt plasate coroane dentare sau proteze.

Proteza dentara este rar utilizată la persoanele tinere, fiind mai degrabă necesară în rândul persoanelor vârstnice, în cazul pierderii unui număr ridicat de dinți sau chiar a tuturor dinților de pe o arcadă dentară. Cu toate acestea, există și situații în care, deși este posibilă plasarea unor implanturi, pacientul preferă proteza, în general din cauza costurilor. Indiferent de opțiune, pentru a afla informații despre pret implant dentar sau despre costul oricăror alte tratamente restaurative, se recomandă efectuarea unei consultații, mai degrabă decât consultarea costurilor orientative furnizate de clinicile stomatologice.

Maturitate (40+ ani)

Odată cu înaintarea în vârstă, din cauza proceselor ce au loc în organism, pot să apară probleme dentare suplimentare. Pentru cei care utilizează o proteza dentara, este important să mențină curățenia protezei și să meargă la controale regulate la medicul stomatolog, pentru ajustarea protezei sau chiar pentru înlocuirea sa, când acest lucru este recomandat.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din advertorial