Atunci când te gândești la luna decembrie, automat, câteva elemente semnificative își fac apariția, și anume: zăpadă, sărbători, decorațiuni de Crăciun și întâlniri cu familia. Deși această lună este printre cele mai frumoase luni din an datorită atmosferei sale călduroase, odată cu apariția ei, apare și sezonul răcelilor. Așa că astăzi ți-am pregătit un ghid complet pentru a trece cu bine peste acest sezon.
Cum faci față răcelilor
Din cauza schimbărilor de temperatură pot apărea răcelile specifice acestui sezon. Frigul se instalează în această perioadă și mulți oameni îl asociază cu principala cauză a răcelilor și gripelor. Cel mai comun simptom al răcelii este nasul înfundat, care cauzează o circulație greoaie a aerului în cavitățile nazale. Mulți dintre noi ne confruntăm cu această problemă iarna, iar un spray nazal reprezintă cea mai bună alegere.
De multe ori, nasul înfundat poate fi principala cauză a unei posibile tuse, astfel că există riscul ca tusea seaca să își facă și ea apariția. Simptomele care te pot ajuta să recunoști tusea seacă includ senzația de mâncărime în gât, un sunet uscat atunci când tușești și o durată care poate varia de la câteva zile la câteva săptămâni. Dacă te confrunți cu această problemă, este recomandat să folosești siropuri pe bază de propolis sau alte medicamente antitusive.
Care sunt factorii declanșatori ai răcelii?
Cu toate că, în general, oamenii cred că frigul îi expune mai mult la răceală, este important să știi că nu frigul în sine cauzează răceala sau gripa, ci virusurile. Aceste virusuri se pot transmite foarte ușor de la o persoană la alta, mai ales atunci când cineva infectat strănută sau tușește.
De asemenea, virusul se mai poate transmite și atunci când atingi o suprafață contaminată. Un exemplu concret îl reprezintă mijloacele de transport în comun; este esențial ca după ce ai coborât din mijlocul de transport, să te speli pe mâini sau să folosești un gel dezinfectant, și, foarte important, să nu îți atingi sub nicio formă fața. Prin atingerea feței riști să îți declanșezi o posibilă răceală sau gripă.
Dacă ai un copil, știi cât de periculos poate fi sezonul rece pentru el. Fie că este la grădiniță sau la școală, răcelile apar inevitabil și se transmit rapid de la un copil la altul. Virusurile se răspândesc foarte ușor în spațiile închise, unde se află mai multe persoane. De aceea, este important să te orientezi spre medicamente de raceala pentru copii. Fie că vorbim de siropuri sau plicuri contra răcelii, acestea ar trebui să amelioreze sau să îndepărteze de tot simptomele.
În concluzie, sezonul rece poate fi la fel de frumos pe cât de periculos, dacă nu luăm din timp măsurile necesare pentru a ne proteja. Este important să cunoaștem factorii care pot declanșa aceste răceli pentru a le putea preveni. Totodată, este recomandat să consulți un medic dacă observi că răceala sau gripa pe care o ai nu dispare!